31 Май, 2016 19:24 3 185 6

Купонът започна преди година и половина

  • imot.bg-
  • шумът на парите-
  • инвестиции-
  • саниране
Купонът започна преди година и половина - 1

Ако имате 200 000 EUR в какво бихте инвестирали – апартамент в южните райони на София или два по-малки  рамките на София преди Околовръстното шосе? Това беше един от въпросите към участниците в провелата се днес дискусия относно състоянието на пазара на недвижими имоти по време на форума „Шумът на парите”.

Отговорите бяха от това да купите за себе си имот в полите на Витоша, през офертата купите два в рамките на София и до предложението първо да изучите децата си с тези пари и те да се умножат, придобивайки имот след време. Все пак най-важното е какво клиентът планира да прави с парите си и в зависимост от това може да се избере и единият и другият вариант. „Винаги купувайте жилище, което отговаря с 30% над възможностите ви, защото на младите хора им предстои растеж и на знанията, и на социалните контакти, и на доходите”, каза Георги Павлов, управител на агенция „Адрес”. Важното е да се живее на най-хубавата локация, защото това ще гарантира на купувача най-много щастие, а и добри пари, когато реши да продаде въпросния имот.

Що се отнася до

състоянието на пазара днес

то всеки, който е на него прави пари. „Ако не сте в пазара на имоти – побързайте, защото партито започна преди година и половина. Ние сме опиянени от печалбите на пазара, но те можеха да бъдат много повече, много по-стабилни, много по-продължителни, ако пазарът беше прозрачен и ако имаше държавна политика по въпроса”, коментира Павлов.

Две неща остават незабелязани на имотния пазар

според управителят на агенция „Адрес”. Едното е, че Националния статистически институт след 22 години прекрати публикуването на цените на жилищата по градове. „Това е все едно да имате борса, на която да знаете цените само на сделките, които вие сте направили и няма борсов индекс”, обяснява Павлов. Второто, което остава незабелязано, е постоянната информация за ръст на ипотечното кредитиране. „Ако гледаме влиянието на ипотечното кредитиране върху пазара на имоти, трябва да гледаме не колко са отпуснатите кредити, а колко от заемите са за покупка на имот, а не за рефинансиране. Една част от отпуснатите ипотеки са за рефинансиране на досегашни ипотечни заеми, което няма отношение към пазара на имоти. Нямаме представа колко от новозакупените жилища са придобити с ипотечен кредит”, каза управителят на агенция „Адрес”.

Друг интересен въпрос, който беше дискутиран на форума, чийто медиен партньор е най-големият специализиран сайт – imot.bg, беше свързан с

високите технологии и недвижимите имоти

Оказва се, че те се отразяват пряко върху развитието на сегмента на офис площи. Работата от дома, а не от офиса е тенденция, която през последните години все повече навлиза на пазара. Това кара хората да избират по-внимателно дома си, тъй като презумпцията е, че ще прекарват повече време в него.

Относно инвестициите в офис сегмента

те определено трябва да бъдат в райони близки до жилищни имоти. Причината се крие в манталитета на българина. Да, на запад да се пътува 40-50 минути от дома до работното място не е проблем, но българите все още не са склонни да губят близо два часа от деня си, за да отидат и да се върнат от работа.

Какъв е потенциалът за развитие на София

На юг вече всичко е застроено. С изграждането на северната скоростна тангента се очаква тази част от столицата да се развива тепърва. Развитието на новите територии е възможно посредством създаването на затворени комплекси. „Те са много подходящи за по-отдалечените райони около София. Точно в такава среда собствениците ще имат всички удобства – магазин, детска градина, много добра инфраструктура, която да е организирана. При наличието на затворен комплекс се създава микросреда, в която собствениците се чувстват добре. В същото време това е и много добро място за работа, освен за живеене”, каза Весела Илиева, управител на компания Юник Естейт. На пазара всичко, което се построи през 2015 г. почти се реализира. Затова е добре инвеститорите да се обърнат към такъв тип строителство, което клиентите предпочитат.

Къща или жилище да изберете

Допреди началото на криза акцентът при хората с повече възможности беше върху придобиването на къща. Днес обаче ситуацията е по-различна. Хората нямат достатъчно време да организират всичко по-поддръжката на къщата, която е значителна и затова се насочват към комплексите от затворен тип, където срещу определена такса им се предоставя услуга „поддръжка”, коментират брокери.

Санирането е бомба със закъснител

смятат част от участниците в дискусията. „Този проблем ще се реши много трудно. Представяте ли си да изнесете 200 собственици от един панелен блок и да им предложите нещо алтернативно, защото блокът им е пред срутване. Тази картина ще е налице максимум след 20 години. Панелните блокове се износват и хората, които са на власт трябва да мисля как да решат този проблем. Това, че се опаковат отвън в момента, е козметично и временно решение. Да – ще е малко по-топло вътре през зимата и малко по-хладно през лятото. Ще се намали разходът за ток, но дотам” е мнението на строителния предприемач Христо Чепишев.

„В други държави тези програми са дали добри резултати. Защо в България нямаме все още ясен и отчетлив резултат? По няколко причини. Първото е, че има много време до края на програмата за саниране. В България нещата стават на финала. Сега сме в началото. Има време. Трябва да изчакаме. Второ: по една или друга причина, фирмите, които участват на търговете, са в началния етап на строителните дейности”, каза Антон Андонов, изпълнителен директор на ERA България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    1 0 Отговор
    Пълни глупости от алчни хора.
    Износват се панелните блокове понеже искат да пробутват кутийки на двойни цени .
    Новото строителство в по голямата си част е некачествено на глобално ниво дори.
    В старите комплекси всичко е разчетено и има широки пространства и всичко е озеленено.

  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Така е. Ако направите една съпоставка на брой сделки ново строителство и брой сделки старо, ще видите, че везната клони към старото строителство. Така наречените комплекси затворен тип са чист търговски трик за оскъпяване на жилищата. В никакъв случай няма да се почувстваш по-щастлив ако те затворят някъде. Само си представете след 20-30 г., като се занемарят общите части и като се обезлюдят някои апартаменти какво ще стане. Люлинските бърдаци ще бледнеят пред комплексите затворен тип.
  • 3 nkavrakov

    1 0 Отговор
    Хората които виждате на снимката са виновни за голяма част от финансовите проблеми на хората .
    Начело е Левон Хампарцумян - сега идеята е добре позабравената стара - давайте,взимайте кредити,очаква ви розово бъдеще.
    Брокерите до него надуват цените на имотите ,като внушават на собствениците и на клиентите как всичко ще поскъпва и поскъпва - като отидете в банката ,там ви успокояват с ниския лихвен процент и хайде в кошарата .
    Не се връзвайте на всяка цена ,на която продават,защото по този начин ставате част от имотния балон който пак се опитват да надуят.
    Поскъпване има ,но не и такова каквото искат да е те.
  • 4 ХАХХА

    0 0 Отговор
    АРЕ СТИГА С ТОЯ ПИЯР ЗА ГЛАДНИ БРОКУЛИ И СТРОИТЕЛИ! СПРЕТЕ СЕ БА! НИКОЙ ВИ НЕ ИСКА КОПТОРИТЕ! КВИ 200 000, КВИ ПЕТ ЛЕВА?
  • 5 Киро

    0 0 Отговор
    В случая това си е напълно платена статия.

    Че има в момента як бум на строителство - има.
    Че цените на един апартамент от 100-120 квадрата хубаво строителство и в приличен район в София стигнаха 200 000 лева - така е!

    Ама да манипулирате хората, че панелките се били износвали и санирането било бомба със закъснител е пълна ЛЪЖА!

    Панелът, сам по себе си, няма години за изхабяване. Слабото място на панелките са заварките, които държат панелите.
    Тяхната гарантирана трайност е 50 години.
    След това просто трябва да се направят наново. Това е основната част на санирането на панелките, а не слагането на изолация!

    И когато се направи качествено саниране (заварки, смяна на електрическа система, смяна на тръбите) панелката си кара още 50 години абсолютно без проблеми! До следващото саниране!

    Тъй, че не лъжете хората!
  • 6 Carfen

    0 0 Отговор
    Тази статия трябваше да е в раздел Шоу :)

    „Винаги купувайте жилище, което отговаря с 30% над възможностите ви, защото на младите хора им предстои растеж и на знанията, и на социалните контакти, и на доходите” - това даже не знам колко трябва да е прост човек, за да мисли и действа по този начин!