23 Юни, 2016 10:11 3 177 6

Мейфилд: Брокерите трябва да се специализират, за да наградят бизнеса си

  • мейфилд-
  • обучение-
  • брокери-
  • нсни
Мейфилд: Брокерите трябва да се специализират, за да наградят бизнеса си - 1

На 27 и 28 юни в София, както и на 30 юни във Врана част от българските брокери ще имат възможност да бъдат обучавани от Джон Мейфилд, който е старши GRI инструктор за Асоциацията на реалторите на Мисури, Асоциацията на реалторите на Арканзас и преподавател на CRB Съвета на брокерите и мениджърите на недвижими имоти. В специално интервю за imot.bg Мейфилд разказа за спецификите на американския пазар на недвижими имоти и какво от него на практика би могло да бъде приложено на българския пазар.

- Господин Мейфилд, българският пазар на недвижими имоти е само на 23 години. Кое е най-важното за толкова млад пазар?

- Млад пазар на недвижимите имоти като българския, би трябвало да е наясно каква стойност притежават имотите и колко добра инвестиция са те за години напред. В САЩ, се радваме на това, че имотният ни пазар е с дълга история, като през цялото това време винаги е бил добра инвестиция и с течение на времето тенденцията е стойността на недвижимите имоти само да се увеличава. За купувачите това означава стабилност на техните финансови вложения и по-малък риск в сравнение с други видове инвестиции. По отношение на предлагането пазарът на недвижими имоти е ограничен, което означава, че търсенето нараства, предлагането остава фиксирано, а цените растат.

- Кои са най-често използваните практики за продажба на имот в САЩ?

- Днес брокерите продават жилища, търговски имоти, ферми и земя, имоти от вторичния пазар, както и луксозни, индустриални и редица други видове недвижимост. Някои от брокерите са специализирани в управлението на имоти, други в консултирането. Разбира се, много посредници са специализирани в работа само с купувачи, докато други обслужват само с продавачи.

По време на двата курса, които ще проведа в България ще се опитам да покажа на брокерите как те могат да се специализират в работата с продавачите и купувачите и да добавят стойност, за да надградят своя бизнес и да са по-добре образовани.

- Българският и американският собственик и купувач на имоти са с доста различен манталитет. Кои практики от САЩ могат да бъдат приложени у нас и защо?

- Въпреки, че при американския пазар на недвижими имоти съществува практиката да се работи с ексклузивни договори, схемата, по която това става ще проправи път на тези български професионалисти в областта, които искат да са различни и да създадат нова тенденция на пазара.

Преди няколко години брокерите в САЩ се специализираха в работа с купувачи. Тогава много хора в Щатите възприеха това като странна идея, която няма да продължи дълго време. Въпреки това тези брокери успяха да покажат своя опит и знания в тази област. Клиентите, от своя страна, ги разбраха и поискаха да работят с тези специалисти. Както купувачите се обърнаха към брокерите, специализирали в работа с купувачи, така и останалите разбраха, че им е необходима допълнителна квалификация, за да бъдат конкурентни на пазара и да запазят бизнеса си.

Същата е и концепцията на SRS (Seller Representative Specialist) програмата, която ще представя в България. Двете програми (бел. ред. ABR-Accredited Buyer's Representative) показват как брокерите могат да ползват уменията на агентите продавачи, за да печелят повече в бизнеса и да запазят изключителните си права при една сделка.

Тъй като интернет дава възможност потребителите да научат за тези нови практики и бизнес принципи едва ли не от другия край на света, българските професионални агенти по недвижими имоти могат да се възползват от тези нови тенденции, като се присъединят и към двете програми. 

- Ще представите 6 вида умения, които успешният брокер трябва да притежава. Повечето от тях изискват активност от страна на брокера. В България обаче активната страна не е толкова брокерът, колкото продавачът ... В такъв случай колко успешни биха били те?

- Вярвам, че брокерите трябва да покажат на собствениците, колко важни са техните умения по време на сделката и защо е добре да се разчита на посредника. Днес много от собствениците не са наясно колко важен е брокерът. Именно програмите, които се предлагат, ще помогнат на посредниците да представят нови концепции и идеи, като демонстрират пред собствениците важността на техните умения.

- Каква е разликата в подхода на продажба на градски имоти (основно жилища от физически лица) и ваканционни имоти?

- Знанието за продукта, знанието за нуждите на продавача и купувача и създаването на план за действие с двата типа собственици. Веднъж разбрал потребностите, мотивите и основните принципи, брокерът може да моделира бизнес плана и маркетинговата стратегия и да ги насочи в правилната посока. Ние ще говорим по тези теми (а и повече) по време на двата курса. 

- Какви специфични умения трябва да има брокерът, който се занимава не с продажби, а с отдаване под наем на имоти (основно жилищни)?

- Както споменах по-горе, брокерът трябва да знае някои от основните нужди на клиента (наемодател и наемател). Наемателите имат различни изисквания от купувачите. Наемодателите (собствениците) имат различни изисквания от продавачите. Нашата цел е да се открият нуждите и на двата типа клиенти, след което да се изгради стратегия и маркетингов план за работа и с двете страни.

- Какво да изискват клиентите от брокерите?

- Почтеност и честни бизнес практики. По време на семинара ще обсъдим как брокерите трябва да работят с отделния клиент. Необходим е толичен подход за работа с клиенти, но в крайна сметка всичко се свежда до това с какъв човек работиш. Продавачите ще имат определени изисквания към вас, докато тези, които искат да купят ще очакват друг тип обслужване. В крайна сметка, брокерът трябва да е честен и справедлив с клиентите.

- Какъв е вашият съвет към продавачите и купувачите?

- Потърсете някои, който най-добре може да защитава интересите ви. Ако сте купувач, работещ с български брокер на недвижими имоти, който е завършил ABR курс, ние може да ви гарантираме, че той по-добре ще защитава вашите интереси от негов колега, който е без необходимото обучение.

Същото се отнася и за продавачите – търсете някой, който е преминал успешно обучението SRS курс. Този брокер ще е обучен да работи с вас като с продавач и ще знае как да оферира вашия имот на пазара, като преговаря по най-добрия начин и ви гарантира най-добра цена.

Очаквам с нетърпение да работя с Националното сдружение „Недвижими имоти” по време на провеждането на тези два курса и да помогна на брокерите да са по-добре подготвени относно това как да развиват бизнеса си с недвижими имоти, посредством специализация в тази сфера. Добре познавам председателя на НСНСИ – Ирена Перфанова, която е много добре подготвен международен специалист по недвижими имоти. Тя знае как да движи пазара към успех и семинарите, които ще се проведат в София и Варна е част от нейната програма, даваща шанс да се усвоят най-добрите международни практики на местно ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уиж

    0 0 Отговор
    Брокулите няма как да печелят повече, щото балъците измряха 1997 г. Аз лично най-обичавм да ги заобикалям и тогава печелят чаша студена вода

    Коментиран от #2

  • 2 666

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "уиж":

    Това е то манталитет, споко и теб ще те заобиколят, прескочат, измамят . Е мноооого ще кефиш и ще си спомниш ама ще късно. Винаги се връща само не искам да съм на твое място. ЛИКУВАЙ, че лъжеш ръкопляска ти отмъщението мухахахааха.
  • 3 батман

    0 0 Отговор
    господин хуйж, най-обичам тарикаткачета като теб,заповядай да ме заобиколиш и ще изпиеш не една а три чаши вода подарък от мен

    Коментиран от #4

  • 4 westa

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "батман":

    Има една основна разлика, или работи с купувача, или менижира (управлява) имоти? Батман имал ли си, лоши преживявания като невръстен?
  • 5 гостенче

    0 0 Отговор
    Понеже на няколко пъти срещам "защитаване на интереси", може ли някой да ме светне чии точно интереси защитава брокера при положение, че същия е брокер и на продавача а в същото време иска доволно голяма комисионна и от мен като купувач???
    След като аз не съм клиент на агенцията и никой не е натоварен с това да ми издирва имот по мой вкус защо ми се търси комисион заради това че съм звъннал на обявата ????
    Защо по отношение на имота никога нищо не се знае за типа и качеството на строителството???? Нали в крайна сметка на мен този имот ми го продава агенцията.... незнаят какво продават ли ???? Явно!!!
    Отговаря ли пред закона брокера в случай, че в последствие се окаже, че имота има някъкви тежести или възбрани или схемата е "опраай се"????
    В случай, че аз откажа да подпиша документ, който ме задължава да заплатя комисион и те не ме допуснат на оглед то те не са ли в нарушение пред продавача ??? До колкото знам човека си плаща и той доволен комисион за да му търсят купувач а в един момент се оказва, че той се лишава от потенциални купувачи само заради алчнотията на агенцията.

    Това агенция да твърди, че защитава интересите на двете страни е абсурдно и смехотворно. Явно в момента на позасилилия се пазар силната страна е продавача и той тропа с крак и казва " аз комисионна не плащам" и те гледат да я измуфтят от продавача.
    Това същото като един адвокат да защитава и ищеца и обвиняемия и накрая да сключат споразумение, той да плесне с ръце и да кеж "ето, всички са доволни" и да му платят и двамата.
    Неможе масовото мнение за тях да е , че са алчни и подмолни и всичко да си е наред.

    В чужбина брокера движи цялата сделка за своя клиент и кореспондира с отсрещния брокер. Стане ли грешка цялата отговорност е тяхна на 100%.
  • 6 paco

    0 0 Отговор
    Пич, не посещавай канторите, толкова е просто. Информация дал Бог.