Last news in Fakti

29 Юни, 2016 06:16 9 307 0

Забраниха 100-процентните ипотеки в Чехия

  • чехия-
  • ипотечен заем-
  • банка

От началото на октомври тази година в Чехия се забранява на банките да отпускат ипотечни заеми в размер 100% от стойността на имота, който кредитоискателят купува с банков заем. Максималната сума, която може да бъде отпусната, е 95% от стойността на жилището, а от април 2017 г. този процент пада до 90%. Ограниченията се отнасят и до популярните в Чехия Системи на жилищно строителни спестявания (stavební spoření).

„Отпускането на ипотечни кредити в размер на цялата сума на заложения имот представлява опасност за финансовата стабилност. Комбинацията от ниски лихви по жилищните заеми и достъпността им до повече хора водят до неоправдан ръст на цените на имотите” се казва в съобщение на Националната банка на страната, която се опасява от образуването на имотен балон.

Към момента делът на 100-процентните ипотечни заеми е 1% от всички отпуснати жилищни кредити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА