20 Юли, 2016 20:03 4 913 5

Интересна тенденция при цените на жилища

  • жилища-
  • цени-
  • софия
Интересна тенденция при цените на жилища - 1

За изминалите шест месеца цените на жилищата старо строителство не отчитат съществена промяна за разлика от офертните нива, посочват от консултантската компания „Имотека”. „Реално от януари до сега не отчитаме сериозен ръст в цените, на които сключваме сделки. Твърденията за покачване, които се разпространяват напоследък, се дължат по-скоро на офертните цени на пазара в момента”, казва Явор Пейчев, мениджър в компанията. Според него, ръстът отчетен в началото на тази година спрямо миналата е дало „прекомерна смелост на продавачите” и те неоснователно са повишили цената на продавания от тях имот.

Именно това неоснователно повишаване е довело до удължаване срока на продажба, който през 2015 г. беше достигнал нива близки до преди кризата. От 31% на 17% е спаднал делът през първото полугодие на тази година на сделките, които се реализират в рамките от един до три месеца. За същия период се регистрира повишаване от 17% на 22% при реализирането на покупко-продажби за срок от три месеца до половин година. Двойно скача срокът при сделките, които се осъществяват в рамките между половин и една година. Техният процент вече е 30%, докато през 2015-а е бил 16%.

Друг момент е, че исканите цени при имотите старо строителство не могат да се реализират поради наличието на нови имоти на по-изгодни цени. „Движението на цените зависи от множество фактори, не само от намеренията на продавачите. За тях се появи сериозна конкуренция от страна на новопостроените сгради. Поради този фактор нивата на сключване на сделки за старо строителство практически останаха същите с леки покачвания в отделни райони”, казва Пейчев.

На фона на създалата се ситуация отстъпките играят все по-голяма роля при сключването на сделка. Три една трета от продажбите купувачите са успели да намалят офертната цена с между 1000 EUR и 5000 EUR. Едва 10% са успели да договорят по-голяма отстъпка, варираща между 5000 EUR и 10 000 EUR.

Комуникативност, сигурност и наличие на зелени площи. Това са трите водещи фактора при избора на жилище. Изискванията към самия имот са: функционалност, достатъчно светлина в помещенията и добре поддържани общи части. По отношение на големината се предпочитат двустайни апартаменти – 44% от сделките са такъв вид имот, както и тристайните – 35%.

„Задържане на цените с тенденция за продължаващ, но умерен ръст” – това е прогнозата на анализаторите от компанията за цените на жилищата до края на годината. „Клиентите ще търсят високо качество и ще са склонни да плащат повече, но само ако имотът отговаря на изискванията им. Новото строителство ще запази темпа си на растеж. Възможно е и продавачите на старо строителство да преосмислят офертните си нива или да се опитат чрез основен или козметичен ремонт да подобрят предлаганите от тях имоти”.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    0 0 Отговор
    Нормално е май-август застой на цените.
    Всяко лято е така от 1993 година насам (от тогава водя статистика).
    Нагоре-надолу се следи в останалото време.
    Аз лично предвиждам НАГОРЕ!
    Затова - който купува - лятото е екстра за сделка!
  • 2 СОФИЯ

    0 0 Отговор
    В момента почти няма нещо на пазара(София),което да си струва парите. Наблюдавам апартаменти, които в рамките на 7-8 месеца са нагоре с 8-10 хил.евро., за старо строителство говоря. И то абсолютно неоснователно, отделно, че тези оферти стоят от 2г. и на практика са непродаваеми ,но цената продължава да расте. Еееееехххх, Българио, Българио.

    Коментиран от #3

  • 3 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "СОФИЯ":

    Абсолютно съм съгласен с вас.В Пловдив е същото.Лепнали ми някъв паркет от 6лв.кв. Сложили гомнян цвят напръскани плочки в банята.Живеят си вътре пускат ги за продажба на цени ЗАВРЪЩАНЕ В БЪДЕЩЕТО И ако клъвне рибата ако не ще си живеем зор нямаме това е цената.Драги продавачи и аз зор нямам.Балона се надува и скоро ще гръмне.
  • 4 ЮУЛ

    0 0 Отговор
    Ало, автора на статията .....
    Ти ли ще ми кажеш дали цената ми е висока ?
    Значи като продавам ме съветвате да свалям цената
    Като дойда обаче да купувам се оказва , че цените са скочили
    За да потвърди мнението си , препоръчвам на автора да оферира негов личен имот , да видим каква цена ще сложи
  • 5 Петър

    0 0 Отговор
    Следя от известно време пазара и положението в предлаганите имоти е трагично. Или обявата е фалшива с цел зарибяване на клиент или никои не вдига телефона и само се вдига цената на даден квартал, а ако наистина апартамента се продава е за основен ремонт, но брокера казва, че има частичен ремонт и става за живеене :)