Last news in Fakti

13 Август, 2016 10:53 3 021 3

55 години от построяването на Берлинската стена

  • берлин-
  • стена-
  • строеж

Точно преди 55 години Европа беше разделена буквално за една нощ на две. 155-километровата Берлинска стена се превърна в символ на противопоставянето между Запада и Изтока, а в самата Германия години по-късно я нарекоха „Стената на срама”. Днес малкото останали части от стената са превърнати в туристическа забележителност. Между впрочем части от нея са разпръснати на 140 места по цял свят.

Интересно е да се отбележи, че стената, която е вдигната за една нощ през 1961 г. има малко общо със съоръжението, което беше разрушено през 1989 г. В края на 80-те години на миналия век символичната стена е превърната в пълноценно укрепление, представляващо сам по себе си сложен комплекс от бетонно ограждение с височина 3.6 метра с телена мрежа, електрическа ограда с ток високо напрежение, с 302 наблюдателни кули и други гранични съоръжения, 14-километрова лента с остри шипове.

Два дни по-късно – на 15 август, цялата западна част е била опасана с бодлива тел, а 4 линии на берлинското метро са прекъснати, както и някои влакови линии.

За да посетят Западната част на Берлин на гражданите на ГДР им е било необходимо специално разрешение. Право на свободно преминаване са имали само пенсионерите. В периода 13 август 1961 г. – 9 ноември 1989 г. са извършени 5075 успешни бягства в Западен Берлин, като тук са включени и 574 случая на дезертьорство.

На 22 декември 1989 г. в резултат на масов протест против разделянето на страната е отворена за преминаване Бранденбургската врата, през която се е преминавало границата между Източен и Западен Берлин. Берлинската стена е продължавала да стои, но като символ на близкото минало. Следва нейното разбиване и изписване с графити, рисунки, надписи. Берлинчани и гостите на града са вземали по парченце от нея, след като множество съоръжения са включени в нейното разбиване.

През октомври 1990 г. цялата стена е премахната, като местните власти са решили да оставят само няколко малки части от нея, за да напомня за нея за следващите поколения.

На 21 май 2010 г. в Берлин беше открита първата част от голям мемориален комплекс, посветен на Берлинската стена. Тя носи името „Прозорецът на паметта” и е посветена на германците, които са загинали в опитите си да скочат от прозорците на къщите си на Брандебург страсе (по-късно те са зазидани) както и в памет на всички загинали при опит да преминат стената.

Няколко дни преди да се навърши 55 години от издигането на Берлинската стена, германски журналисти намериха части от нея в завода за сортиране на боклук в Берлин. Там бетонните стени се използват като разделителни и опорни елементи.

„След падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. ние и още няколко предприятия получихме заповед да демонтираме 155-километровата стена и да унищожим всички части”, казва Уве Кюбер, директор на завода за боклук Alba. И на ако на други места стената е раздробявана на малки части и са я продавали като материал за строителството на пътища, то в Alba са ги оставали цели и са ги внедрили в процеса на работа.

За редица хора по цял свят Берлинската стена остава символ с двойствен смисъл: тя напомня за жертвите на Студената война и в същото време символизира стремежът на германците към свобода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 елин

    0 0 Отговор
    "Стената на срама" е разрушена през 1989 но окуацията на на ФРГ и Япония продължава и днес.И официално за Америка са закони окупирани.( Моля ви преди да коментирате направете задълбочено проучване).
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Zmejbalkanski

    0 0 Отговор
    През 2012/2013г бях за 8 месеца в град Висбаден провинция Хесен в Германия.Между Висбаден и отсрещният град Майнц се намира една от най-големите бази на САЩ,над 15000 военнослужещи,имат си собствено летище и жилищни квартали обградени с бодлива тел,и само да ги видиш как пазаруват през уикендите със семействата си,а германците горките са толкова смачкани,тотално обезличена и затрита нация,а ние сме по петите им както винаги,само където сами се окупираме и мачкаме!