25 Август, 2016 14:07 1 580 0

Документите за тютюневите складове са предадени на Прокуратурата

  • тютюневи складове-
  • пловдив-
  • архитектура
Документите за тютюневите складове са предадени на Прокуратурата - 1

Във връзка с разследването на пожара в тютюневите складове в Пловдив, Министерството на културата предостави днес на Прокуратурата цялата налична документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отнасяща се до статута на емблематичните сгради. Тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Документите за тютюневите складове са предадени на Прокуратурата

Министерството на културата предостави на Прокуратурата и Констативния протокол за извършената спешна проверка на място по разпореждане на министър Вежди Рашидов заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Проверката в „Тютюневия град” беше извършена от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.

На компетентните органи на Прокуратурата днес бе предоставена и цялата налична документация от 2010 година, свързана с проекта за демонтаж на два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив. Емблематичните сгради бяха спасени от събаряне, след като Министерството на културата отхвърля проекта на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА