26 Август, 2016 10:06 5 873 2

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟

  • парк-
  • въртопо-
  • застроят-
  • общинар-
  • алармира

Застрояват зелените площи още преди да са доизградили градинките

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟ - 1
Снимка: Факти.бг

Общинският съветник в София Войслав Тодоров заяви, че има опасност части от бъдещия столичен парк „Въртопо‟ да бъдат застроени. Става дума за няколко парцела в район „Студентски‟, които според общинския съветник попадат в парк „Въртопо‟ и собственикът на имотите е предприел действия тези терени да бъдат застроени. Парк „Въртопо‟ се намира между кварталите „Мусагеница‟, „Дървеница‟, „Студентски град‟, „Младост 1‟ и „Младост 2‟. Съгласно Закона за общия устройствен план на София паркът е 168 хектара.

Планират да строят спортен комплекс?

„На въпросния терен е започнато изсичане на дървета, а според Общия устройствен план на София той е предвиден за парк. Въпреки това са изсечени дървета и са започнати процедури по Оценка за въздействие върху околната среда, което е задължителна стъпка преди приемането на план за урегулиране на поземлен имот с план на инвеститорите, като той е да се строи спортен комплекс. Но там е предвидено да има парк според Общия устройствен план, а не спортен комплекс‟, заяви Войслав Тодоров за Факти.бг.

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟
Снимка: Факти.бг

Има строеж, няма мост за пешеходци

Съветникът предупреждава, че този терен се намира във вътрешността на парка и през него минава алеята с пешеходното мостче между столичните квартали „Мусагеница‟ и „Младост 1‟, което ще бъде задънено при реализирането на проекта и достъпът за преминаването на гражданите между двата квартала ще бъде прекратен. Той предупреди, че процедурата по разрешение за строеж тепърва е започнала  и на място са били изпратени багери, които да разчистят частта на парка от зеленината. От общината пък отговориха, че багерите са били изпратени от общината, за да направят санитарна сеч.

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟
Снимка: Факти.бг

Историята на парк „Въртопо‟

Парк „Въртопо‟ е недоизграден парк. Допреди петнадесетина години, известен още като Полето и Поляните, е бил поддържан и е бил много посещавано място. Вследствие на застрояването на неговите граници и използването му за изхвърляне на строителни отпадъци, посещаемостта на парка рязко намалява, а високата растителност започва да завзема пейзажа.

Днес „Въртопо‟ е едно диво и позабравено място. Това обаче го превръща в истинско съкровище както за любителите на природата, така и за онези, които имат имоти там. Причината − общината вече е започнала процедури по облагородяването на парка, а от страната на квартал „Студентски град‟ има много реституирани имоти, които могат да се окажат полезна придобивка за собствениците, ако общината реши да отчуждава имоти, за да облагородява парка. Точно поради тази причина границите му постепенно се стесняват вследствие на застрояването му. В различни онлайн форуми граждани непрекъснато алармират, че напоследък строителството е започнало да обхваща и вътрешността на парка, но тези твърдения не са напълно доказани. Главният архитект на София Здравко Здравков обаче коментира, че  до периферията на самия парк „Въртопо‟ има терени, отредени за жилищни сгради.

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟
Снимка: Факти.бг

Войслав: Една пета от парка ще бъде застроена!

„Този терен е само една малка част от това, което предстои да се случи в целия парк‟, предупреди общинският съветник. Той обяви онлайн петиция срещу застрояването на парка, която събра 2 500 души. Паркът се регулира съгласно Общия устройствен план на София и за него няма влязъл в сила Подробен устройствен план.

„В момента в съда има Подробен устройствен план за парк „Въртопо‟, който предвижда пълно застрояване − както от Северната, така и от Южната част на парка. Там всичко ще бъде от къща до къща, предвидено е дори училище и детска градина! Планът е изготвен и приет по времето на бившия главен архитект на София Петър Диков. Той е обжалван от общински съветници и сега се намира в съда‟, разкри още Войслав Тодоров пред Факти.бг и заяви, че ако в крайна сметка Подробният устройствен план влезе в сила, значителна част от терените на парка ще бъдат застроени. Потърсихме за коментар Столична община, за да разберем, дали наистина върху въпросните терени в район „Студентски‟ има разрешение за строеж. Оттам отговориха, че правят проверка по случая и районната администрация в квартал „Студентски град“ ще провери за нередности.

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟
Снимка: Фѝакти.бг

Общинари зоват: Отворете Общия устройствен план

Войслав Тодоров ще настоява пред Столичния общински съвет да се направят промени за терените в парк „Въртопо‟ в Подробния устройствен план, но според него е много важно и да се направят промени в Общия устройствен план на столицата, за да се гарантира, че случаи като тези няма да се повторят и да не се стигне до застрояването на парка. „Ние ще продължим да настояваме това да се случи. Имаме информация, че най-вероятно ще се разгледат промени в Общия устройствен план и това ще се случи, когато трябва да се правят промени във връзка с изграждането на третия лъч на метрото и по този начин значителна част от проблемите ще бъдат решени“, коментира той за Факти.бг.  

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на главния архитект на София Здравко Здравков да направи проверки и да разработи нов Подробен устройствен план за парк „Въртопо‟, който да гарантира, че няма да има строежи. Главният архитект разясни, че в територията на бъдещия парк „Въртопо‟ наистина се предвижда застрояване, но според Закона за устройство и застрояване на Столичната община то може да бъде само от „алеи, спортни съоръжения, такива за поддържане на зелената система, детски площадки. Здравко Здравков заяви, че до периферията на самия парк „Въртопо‟ има терени, отредени за жилищни сгради.

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟
Снимка: Факти.бг

Милиони за отчуждаване на реституирани терени

В територията на парка попадат много частни терени на реститути, за отчуждаването, на които общината ще трябва да плати милиони левове. „По закон Столичната община има срок от 15 години, за да направи отчуждаването на тези имоти след приемането на Общия устройствен план, което е факт от декември 2009 г. ‟, обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Той коментира, че в територията на парка попадат много частни терени на реститути, за отчуждаването, на които общината ще трябва да плати милиони левове. 

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟
Снимка: Факти.бг

В Люлин: Спират достъпа до моста от парка, заграждат съмнителни терени

Гражданите от столичния квартал „Люлин“ също се оплакаха, че частна фирма е заградила и заравнила терен в близкия до квартала „Западен парк“. Точно до заградения терен, който се намира в „Люлин“ 6, има дървен мост. Гражданите се опасяват, че след време няма да може да се използва моста за пешеходци. По този начин те няма да имат достъп до парка.  

„Този проблем съществува повече от една година и това е ограничен достъп на всички жители на квартал „Люлин“ към така наречения „Западен парк“. Казвам „така наречения“, защото тук зеленината все повече започва да намалява и вече дори имаме огради на терен, който се оказа, че е частен. Кога точно е станал частен − ние нямаме представа, тъй като тук още миналата година започнаха да се изсипват строителни отпадъци, които след това бяха засипани и после се оправдаха, че това е земна маса. Те заличиха слоя от строителни отпадъци от близките строителни обекти и всичко си остана така. В момента там е един хубаво изравнен терен и има огради, които ограничават достъпа до парка“, заяви Иван Бонев за Факти.бг. „И не само, че не може да се минава. Тук има следи от минаване на големи и тежки камиони, което определено пречи на достъпа на хората до парка. Вече и единствената пътечка на хората от квартал „Люлин“, по която могат да влизат до „Западен парк“ и стига до другата му част, е затруднена и никак лесно не се минава“, коментира още Иван Бонев.  Кметът на район „Люлин“ Милко Младенов коментира за Факти.бг, че теренът наистина е частен, но той няма разрешение за строеж. Въпреки това собственикът има необходимите разрешения за заграждане на имота и за насипване.

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟
Снимка: Факти.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    0 0 Отговор
    Какво се чудите като цялата държава мигрира към столицата.
    Прииждащите къде да живеят и да спят .
    Нали им трябват жилища
    Свиквайте и не мрънкайте .
  • 2 чичо Пенчо

    0 0 Отговор
    СПРЕТЕ ДА ПРЕЗАСТРОЯВАТЕ СОФИЯ !СЪСИПАХТЕ 3-4 НЯКОГА "ЕЛИТНИ" КВАРТАЛИ ОТ ЛАКОМИЯ,ОТ ПОДКУПИ И ДЕБЕЛОГ.ЗИЕ ! НЯМА НАЧИН ТОВА ДА НЕ СЕ "ВЪРНЕ" НА АЛЧНИТЕ КМЕТОВЕ,С ИЗВИНЕНИЕ ГЛ. АРХИТЕКТИ И ПРОЧИЕ ЛАКОМИ ЧИНОВНИЦИ. ДА, СОФИЯНСКИ И ДР. ТАКИВА БЯХА "ОПРАВДАНИ", НО САМО ОТ ПОДКУПНИЯ СЪД.ЗА ДРУГОТО-ТОЙ ДА МУ МИСЛИ !!! НА СЪЩИЯ ПРИНЦИП НА ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО,КМЕТОВЕ "МИСЛЯТ ДОБРОТО" И ЗА МЛАДОСТ-1, 2, 3, 4. НЕ ЧАКАЙТЕ ХОРАТА ДА СЕ ВДИГНАТ НА БУНТ-ВЕЧЕ ЩЕ Е КЪСНО-ЩЕ ХВЪРЧАТ ГЛАВИ И ТО НЕ САМО КМЕТСКИ, КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ 2-3 СЕДМИЦИ С КМЕТИЦАТА НА МЛАДОСТ-1 !!!