Last news in Fakti

19 Септември, 2016 15:21 10 265 8

Летище за над 2 млрд. USD

  • туркменистан-
  • летище-
  • архитектура

В Ашхабад (Туркменистан) беше открито новото международно летище на страната. Строителството е било поверено на турската компания Polimeks. Дължината на пистата е 3800 метра.

Особеното на аеропорта е, че е построено под формата на гигантска птица с разперени криле. Донякъде сградата наподобява логото на Turkmenistan Airlines.

Представител на Книгата на рекордите на Гинес е установил, че на покрива на сградата се намира най-голямото в света лого. То е разположено на площ от 705 кв.м.

На час летището може да обслужва 2000 пътници.

През последните 20 години богатата на газ държава успява да прокара собствен архитектурен стил. Така например, Ашхабад е в Книгата на рекордите на Гинес по най-много на брой сгради облицовани с бял мрамор. В страната има много огромни паметници на бивши и настоящи президенти на страната. Също така е родината на най-големия фонтан на планетата, най-голямото колело от закрит тип и най-голямото архитектурно изображение на звезда.

Летище за над 2 млрд. USD

Летище за над 2 млрд. USD

Летище за над 2 млрд. USD


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уау

    0 0 Отговор
    Почти като Терминал 2.
  • 2 Plovdiv

    1 0 Отговор
    Имаш ли газ или петрол - всичко ти е простено.
  • 3 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Хубава работа,ама циганска

    Коментиран от #5

  • 4 Одупен Гъз

    0 0 Отговор
    И на теб да ти духнат в задника и ти ще можеш така! Като се вижда е ясно!
  • 5 Чакала

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ ГАН4О":

    Няма хубава работа и същевремено циганска, има арабски стил който е различен от индийският , това че американците направиха арабите (терористи)незначи че те арабите нямат качества.
  • 6 Gost 4433

    0 0 Отговор
    horata pone umeyat nesto novo da napravat apik nasti po vreme na Todor jifkof vremeto zasrametesa....
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Да бяха взели българи да го направят
    ама нещо май нямат навика да бъркат толкова брутално
  • 8 Кофата

    0 0 Отговор
    А България се охранява от един F 15. И това ако не е шега. Учудвам се как е успял да долети обратно до базата този праисторически скрап!