Last news in Fakti

23 Септември, 2016 13:17 2 772 0

Заблуждават ни с оферти за обзавеждане

  • кзп-
  • заблуда-
  • мебели-
  • щори

Верига за строителство и обзавеждане е публикувала в рекламни брошури неясна информация за цените на предлагани от нея артикули, установи проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП). 30 000 лв. е глобата наложена от институцията на фирмата. Също така на производителя се забранява по нататъшно прилагане на подобна практика.

В изготвена и разпространена от веригата брошура с тираж близо 175 000 броя е поместена снимка на тръстикови щори, като е посочено, че цената от 4.89 лв. за брой важи за всички размери. На място се оказва, че на тази стойност могат да бъдат закупени само най-малките размери от предлагания артикул – 60х120 см. В обекта обаче се предлагат още пет размера от същия вид щори, най-големите от които са над два пъти по-скъпи.

„Когато с анонс за по-ниска цена за даден артикул потребителят вече е привлечен в обекта, е много вероятно той да не се откаже от покупка и импулсивно да реши да направи и по-висок от предвидения разход, за да се сдобие с необходимото. Именно на това разчитат търговците при прилагането на такъв тип нелоялни практики, адресирани към неограничен кръг потребители”, казва от КЗП.

При проверка на онлайн търговец за мебели пък инспектори на Комисията са установили друга заблуда. Тя се изразява в това, че електронният магазин представя комплект за обзавеждане на спалня, без да информира предварително клиентите, че посочената цена се отнася за част от изобразените компоненти. В конкретния случай се оказва, че присъстващото на снимката чекмедже под леглото не е включено в цената и може да бъде поръчано отделно срещу допълнително заплащане. Това обаче става ясно едва след доставката на спалнята и нейното сглобяване.

Некоректното действие на търговеца в случая ощетява потребителя поне по два начина. Безспорно клиентът е заблуден какво точно ще получи срещу съответната цена. Нещо повече – прикритата информация може да стане причина той да закупи спален комплект, който е различен от желания и необходим за него, тъй като обикновено чекмеджето е ключов елемент при избора на модел на леглото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА