26 Септември, 2016 12:25 10 366 7

Как бързо да продадете имота си

  • аукцион-
  • продажба-
  • имоти-
  • грозева
Как бързо да продадете имота си - 1
Снимка: М. Богданова ©

Желанието на всеки собственик на имот, решил да се раздели с него е да го продаде бързо, но и на възможно най-добрата цена. Купувачите, от своя страна, се стремят да купят на най-изгодната (т.е. възможно най-ниската) цена. Къде е истината? Един от начините и двете страни да имат изгода от сделката ще бъде представен у нас в началото на октомври от руският специалист Александър Санкин, който 8 години е работил в областта на търговията на недвижимите имоти в САЩ и още толкова в Русия. Предварително за аукционния метод за читателите на imot.bg разказва Даниела Грозева, член на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

- Госпожо Грозева, какви са предимствата на аукционния метод за продажба на недвижим имот?

- На първо място спокойно може да кажем, че става дума за иновационен метод за оптимизация на работата на брокерите, защото чрез аукционния метод на продажба се постига максимална цена за кратък период от време, например 2 седмици.Как бързо да продадете имота си

Друг важен момент е, че буквално трикратно се съкращава времето за огледи. Организират се огледи само в два дни, когато всички, които желаят могат да дойдат на оглед и да предложат цена. Съществува специална методика за определяне на началната цена, за която ще разкаже Санкин на 06.10.2016 г. Продажната цена, постигната на аукциона е максималната пазарна цена за имота.

Нещо, с което трябва да се борят всички брокери е едно жилище да излиза с правилната продажна цена, защото много често имотите са надценени и то толкова, че си вредят.

- Бихме ли могли да обясним разликата между аукционния принцип, който се прави от частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и този от брокери?

- Между двата метода има някои сходства, но при придобиване на имот от ЧСИ, има много рискове и имотът е под възбрана. Нямаш гаранция и за вида и състоянието, в което ще получиш имота. Докато при аукционния метод има яснота и прозрачност за всички участници. В 90% от случаите методът е успешен както за брокерите, така и за продавачите и купувачите. Всеки, който е заинтересован да придобие имот в даден район, той ще дойде да го види и ще има възможност да даде цена за него като съответно, тези които купуват ще видят, че има и други кандидати Те сами решават каква цена да дадат и дали да предложат по-висока от най-високата, предложена от друг участник. Определянето на правилната цена е много важно за участниците на пазара. Винаги, когато клиентите купуват имот, питат „Купих ли имота на правилната цена?”, „Дали е добра цената?”. А пък тези, които продават се съмняват дали са продали на правилната цена, особено като се има предвид, че в момента пазарът ни е във възход и след 4-5 месеца цената ще е по-висока. При аукционния метод и двете страни се чувстват удовлетворени, защото имотът е бил на пазара. Имало е определен брой купувачи, които са дошли и всеки сам е решил колко да даде, за да купи въпросния имот. Собственикът, който продава имота е удовлетворен, че го е продал на максимално добра цена, а купувачът, съответно, че го е купил на оптимално добра цена.

От друга страна, това е добре и за брокера, тъй като не му се налага да ходи непрекъснато на огледи, а чрез една определена ясна маркетингова стратегия е направил така, че информацията за даден имот да достигне до максимален брой хора. Най-важното е, че специалната методика позволява активна и конструктивна съвместна работа с колегите и споделяне на комисионата. По този начин се мотивират и колегите брокери.

- Този тип аукциони за кои имоти е по-подходящ?

- Подходящ е за всякакъв тип имоти, както за продажба, така и за отдаване под наем. И в единия, и в другия случай собственикът си е поставил срок, в който да реализира имота си.

Важно е обаче, да се има предвид, че аукционът е само за мотивирания продавач, а не за този, който не бърза да продава и изкачва по-висока цена.

- Възможно ли е да се приложи и извън София, тъй като знаем, че извън столицата пазарът е малко по-различен?

- Защо не? Според мен, когато има качествена услуга и предложиш на собственика структуриран маркетингов план с конкретните действия, които ще бъдат извършени за продажбата на този имот, а не се чакат клиенти само от обява, то успехът е гарантиран.

- Често България се посещава от чуждестранни брокери. Те са предимно хора от Америка и се опитват да предадат техния опит. Санкин е работил еднакъв период от време и в САЩ, и в Русия. Според Вас практиките от коя от двете школи би дала по-добър резултат на българския пазар?

- Трябва да извлечем най-доброто, което е приложимо на българския пазар. Не може нито от руската, нито от американската практика да се взема нещо директно. Например, мултилинстинга, работата с ексклузивни договори, споделянето на комисиона между агентите, аукционният метод, са неща, които бихме могли да практикуваме на българския пазар на недвижими имоти, като бъдат пригодени спрямо нашия бит и култура.

- В представянето на обучението, което ще се проведе на 6 октомври, се посочва финализиране на над 4 сделки на месец. Как става това и колко сделки сключват средномесечно българските брокери?

- Финализирането на над 4 броя сделки на месец е възможно при мотивация и правилно поставени цели.

Що се отнася до броя сключвани сделки на месец у нас, то трябва да кажем, че от брокер до брокер разликата е голяма. Някои колеги не успяват да сключат сделки с месеци, а други успяват да финализират две-три. Принципно един брокер не може да обслужва качествено повече от 4-5 имота на месец.

- Казвате, че определящо за бързата продажба на един имот е цената. С колко са надценени днес имотите?

- Повечето продавачи надценяват имотите си с близо 20%. Повечето купувачи желаят да купят на цена с около 20% по-ниска от тази, която искат собствениците.

- Това означава ли, че не сме си вземи поука от отминалата преди няколко години криза?

- Да, определено не сме. Това е и нашата основна задача – да убедим собствениците техният имот да излезе на пазара с правилната цена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    0 0 Отговор
    Да ,цените на имотите и нас са много над реалните.
  • 2 МоятаКрепостМояДом

    1 0 Отговор
    Таман са си много точни цените.
  • 3 erdal

    0 0 Отговор
    merete si prikazkite. iskate da ni vzemete kyshtite.
  • 4 spirit

    1 0 Отговор
    Понеже няма търсене ,с търсят начини за зарибяване на баламурници,бързо наддавай ,че друг ще го купи,разчита се на психоатака.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "spirit":

    да, и комисиона си искат напред, искат и ''стоп-капаро'' че видиш ли другия купувач всеки момент ще го купи ха ха
  • 6 Morgoth

    0 0 Отговор
    Този метод ще върши работа само на пазар където търсенето е по-голямо от предлагането. Ако от цялата тарапана ти дойде само един сериозен купувач ще ти се наложи отново да избираш - неговата цена срещу чакане. И накрая пак ще се съгласи този който е по на зор.
  • 7 Siko

    0 0 Отговор
    Добри съвети, благодяра за което.