Last news in Fakti

30 Септември, 2016 17:06 2 071 0

Чехия: 40% от младите мъже живеят с родителите си

  • чехия-
  • младежи-
  • родители

В областта на недвижимите имоти Чехия е известна с това, че предлага най-ниските лихви по ипотечни кредити. Въпреки това не всички могат да си позволят собствено жилище. Над 50% от чехите на възраст между 20 и 35 години живеят самостоятелно или с други хора под наем. 38% от младежите в посочения възрастов диапазон живеят с родителите си. При младите жени този показател е по-нисък – около 23%.

Ако допреди няколко години наемът на едно жилище си разделяха предимно студенти, то днес това правят и по-възрастни хора. Проучване показва, че близо 40% от младите хора на възраст над 30 години със завършено висше образование наемат апартамент с приятели.

Друга тенденция, която отскоро се наблюдава на чешкия имотен пазар е, че все повече хора се стремят да живеят в центъра на града. Ако през 90-те години на миналия век повечето са мечтали за апартамент на тихо място в крайните квартали, то днес 68% от чехите на възраст между 20 и 35 години искат да си купят жилище в центъра. За къща мечтаят около 17%, а 41% от участниците в допитването са готови да платят повече за възможността да живеят в близост до парк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА