4 Октомври, 2016 13:37 4 905 24

Особеностите на професията „брокер”

  • брокер-
  • конференция-
  • нсни-
  • празник
Особеностите на професията „брокер” - 1

За трета поредна година на 25 Октомври 2016 г. в голямата конферентна зала на ИНТЕРПРЕД в София ще бъде отбелязан денят на брокера. В тазгодишното издание на конференцията INSPIRE TO HIGHER с мото „Различни към новата епоха”, на което медиен партньор е най-големият сайт за недвижими имоти у нас imot.bg, ще се наблегне на отношенията между посредника и клиента. Сред лекторите има редица известни международни специалисти в областта на продажбите, комуникационните отношения, психологията и изграждането на екипи. По темата „Пътят на парите, бъдещето на инвестициите и пазарните промени в Югоизточна Европа” ще говори маркетологът Ованес Игитян. Марк де Турк ще даде основни насоки за това как да оцелеем в глобализирания и бързопроменящ се свят.

Ключово значение в професията на брокера е начинът на комуникация с клиента. Именно поради тази причина силно засегната е темата за взаимоотношенията между търговеца и продавача/купувача. По темата ще говорят менторите и коуч специалистите Неда Алкалай и Мария Стайкова, както и психоложката Мадлен Алгафари. Ключово участие заема и известният лектор на Sheffield University - Д-р Николаос Димитриадис, който ще засегне една от най-актуалните теми на съвременния бизнес, PR, маркетинг и брандинга, а именно - промените, които настъпват в човешкия мозък.

Каква е ролята на търговците на имоти при ексклузивните продажби, какво седи зад ексклузивната комисионна и каква е ролята на търговете за имоти? Отговор на тези въпроси ще даде Аргур Оганесян на 26-28 Октомври 2016 г. по време на специализирания мастър клас за опитни брокери в залата на БТПП. Той е международен специалист с 23 години опит в управленската, професионалната, агентската консултантската и аукционната дейности на пазара на недвижими имоти, професионалистът, пренесъл опита на американците в есклузивните продажби, MLS и търговете за имоти в Украйна, Русия и други държави от бившите съветски републики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 0 Отговор
    Брокерите са абсолютни паразити
  • 2 kuku

    0 0 Отговор
    Празник на неурегулирана, съответно несъществуваща професия, която напоследък не носи дивиденти? Ако беше, празник на телефонните измамници, щеше да бъде хубаво: Я мис "чае шукарие", я Мерцедес на томбола и маркови питиета със сигурност! А то кво, гладният "планктон" се весели..?
  • 3 Хайко

    1 0 Отговор
    Някои от брокерите наистина са паразити.
    Случи ми се една брокерка да не знае точно къде е сградата!!! Да не говорим че я возих с моята кола... пълен смях..
    А тези с обявите за наеми - там направо е страшно....50% от обявите са фалшиви.....пълни измамници...такива мекерета, че нямам думи просто...тарикати и измамници..
  • 4 бббббб

    1 0 Отговор
    Професия изнудвач .
  • 5 брокер

    0 0 Отговор
    Аз съм брокер от 24 години, имал съм клиенти и като всички Вас, които дълбокомислено и "компетентно" сте се изказали по-долу. Клиенти, които търсят нещо по-добро и ако може за без пари, или по-точно не знаят какво търсят. Ползват услугите на брокери, разкарват ги просто така, да огледат, започват да издирват собствениците, държат се нагло. Аз не съм ги търсил, те ме търсят, значи са наясно, че когато използваш нечии услуги, трябва да си платиш. Като не искаш да плащаш, търсиш си сам. След като след толкова години в бранша при мен се връщат стари клиенти, изпращат свои приятели, други идват случайно и остават при мен, след като накрая на сделката ми кажат "благодаря", това показва, че съм си свършил работата. Аз не съм единствен такъв брокер, значи си зависи от човека. Така е във всяка професия, от магазинер, строител, лекар...., не е от професията, от човека е, и зависи от двете страни.

    Коментиран от #8, #11

  • 6 МразяБрокери

    1 0 Отговор
    Брокерството в България работи така: Собственик на апартамент пуска частна обява за продажба или наем. От там го налазват паразитите и започват да използват обявата му като я представят за тяхна. Преди това естествено са му звъннали да го убедят, че по-лесно ще си отдаде/продаде имота чрез тях. И така една обява изведнъж се появява на страниците на десетина такива агенции. Наскоро си търсих квартира и се оказа, че за един и същи апартамент имам уговорка за 3 различни часа с 3 различни агенции. Отначало нямаше как да се усетя, понеже или искаха първо да ида до офиса им или не ми казваха точния адрес. Та паразитите се самоизяждат един друг и общо взето печели тоя който е имал късмет пръв да вземе час за оглед в частния имот. Естествено после почват изнудванията: 50% от първия наем за това че подписваш с тях, а някои дори искат още толкова от наемодателя. Друг потресаващ факт е, че от тая сума съовтетния паразити който е налазил вас и намеодателя взима определен процент. Всичко останало го взима собственика на агенцията който дори не си е мръднал пръста. Просто е основал фирма с Булстат. Тая работа я работят хора без образование и акъл.

    Коментиран от #13

  • 7 гост

    0 0 Отговор
    винаги съм се учудвал на хората които търсят посредник, при сделката, наречен брокер. Единственото нещо което тези ниско образовани и краино некомпетентни хорица е да гледат да те завлечат с огромна сума пари които те наричат комисионна която съответно вземат и от продавача и от куповача,и по този начин товарят зделката и наи често я провалят .Така че ако продавате имот просто си пуснете обява в многоброините саитове куповача ще си наеме компетентен адвокат за 200 300лв а не както мошенниците за 2000 евро и си продаите имота ако купувате, издирете собствениците има много начини ,чрез съседите, по снимките чрез google. което има прекрасни функции да изследвате всички згради и си спестете парите за които сте работили много години-да платиш на брикер значи да си изхвърлиш многогодишния труд през прозореца

    Коментиран от #12

  • 8 kuku

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "брокер":

    >Публикувано във факти.бг: Така е във всяка професия, от магазинер, строител, лекар...., не е от професията, от човека е, и зависи от двете страни< Чшшш, ало имаме ли връзка? Магазинерът чука на всяка продажба касови бележки и ако излъже в грамажа или ще го "изпържат" пред комисията на потребителите, или ще попадне под ударите на НАП, където не си поплюват! Строителят носи отговорност за здравината на строежа и квадратурата.. Доктора учи седем години, две специализира, още три се доказва и всяка пета кара специализации, които сам плаща и съответно отговаря за човешки живот с дипломата си! Покемон, твоята отговорност каква е?
  • 9 nkavrakov

    0 0 Отговор
    В момента брокерите и банките се опитват да надуят нов имотен балон като надуват цените непрекъснато.
    От купувачите зависи дали това ще стане.
    Спрете да купувате на космически цени ,отказвайте сделки и се пазарете .
  • 10 Клиент

    0 0 Отговор
    Преди време търсихме жилище. Срещнахме се с няколко брокера, някои от тях бяха от големи агенции. Трагедия... Останах с впечатлението, че тази професия е за съпругите на авто джамбазите. Това разбира се, ме провокира да търся директен контакт със строител/инвеститор и резултатът беше повече от добър.
    П.С. Така наречения "брокер" има интерес от по-висока продажна цена на имота, заради комисионната си, което е в противоречие с интереса на купувача.
  • 11 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "брокер":

    Как, как, не те разбрах? Би ли ми показал професионалната си квалификация?

    Коментиран от #17

  • 12 nella

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    До коментара на "Гост" - няма адвокат за 200-300 лева . Таксата за брокер и адвокат е еднаква . Само че адвоката няма да излезе от кантората си в -20 градуса или плюс 30 да ви води на оглед .Но за вас конкретно и двата ще са полезни , защото ще ви напишат договор без правописни грешки .

    Коментиран от #15, #21

  • 13 соломон

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "МразяБрокери":

    Г-н Мразя брокерите мислиш много елементарно .Това ,че си попаднал на некоректна фирма не значи ,че всички фирми са такива.Аз тогава мога да кажа същото за лекарите,строителите/колко нови сгради има с наводнени мазета/ и т.н.Във всяка една гилдия има мърша.интересно ми е защо абакалъм като видите една и съща оферта в няколко фирми при това с различни цени се обаждате?Защо като отидете и возите брокера с вашата кола и не намери адреса не се откажете от услугите на фирмата.Ще ви кажа защо-защото вероятно са ви привлекли с по-ниска комисионна или са ви казали ,че не дължите комисионна .И сте налапали стръвта а след това пищите ,че не са ви обслужили както трябва.Има една истина -Българина се страхува да не насТине и да не СЕ МИНЕ.В ЦЯЛ СВЯТ Я ИМА ТАЗИ УСЛУГА А САМО В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗЛИВА ТОНОВЕ ПОМИЯ ВЪРХУ ХОРАТА КОИТО Я УПРАЖНЯВАТ.-ПАРАЗИТИ ,ИЗНУДВАЧИ,ИЗМАМНИЦИ,ТАРИКАТИ.АМИ НЕ НИ СЕ ОБАЖДАЙТЕ И НЕ НИ ТЪРСЕТЕ БЕ.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 kuku

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "соломон":

    >Публикувано във факти.бг: ЦЯЛ СВЯТ Я ИМА ТАЗИ УСЛУГА А САМО В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗЛИВА ТОНОВЕ ПОМИЯ ВЪРХУ ХОРАТА КОИТО Я УПРАЖНЯВАТ.-ПАРАЗИТИ ,ИЗНУДВАЧИ,ИЗМАМНИЦИ,ТАРИКАТИ.АМИ НЕ НИ СЕ ОБАЖДАЙТЕ И НЕ НИ ТЪРСЕТЕ БЕ.< Никой не ви търси, вие досаждате и се врете, където не ви е работата. По цял свят хората занимаващисе с посредническа дейност имат клас квалификация, дейността е подплатена законово и най-важното носят отговорност спрямо клиента, в Америка дори в закона е предвиден затвор за неточна (заблуждаваща) информация? Ти другарю Соломон каква отговорност имаш, освен да ревеш за по 3% от двете страни, М? И моля, спести ни последващ коментар касаещ твоите разходи като два джиесема, карта за градският транспорт евентуално някой евтин фотоапарат!?
  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "nella":

    '' няма адвокат за 200-300 лева. Таксата за брокер и адвокат е еднаква'' - не лъжи пиявицо, смешна си :)
  • 16 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "соломон":

    Алооо, ''коректния професионалист'' би ли ми показал професионалната си квалификация???
    Пише ли там БРОКЕР ? Кое професионално училище завърши ти? Не те разбрах???
  • 17 брокер

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    "Би ли ми показал професионалната си квалификация?" - Ако питате за диплома, нямам такава за брокер, да не обяснявам защо. Но имам специалност "строителни конструкции" и съм работил в проектантска 15год. - разбирам от строителство и мога да дам компетентен съвет, когато някой реши да събаря стени и да му напомня, че трябва да се обърне към специалист, защото в България всички разбират от строителство и медицина. Освен продажба на готови жилища, брокерът се занимава и с парцели, нови сгради, незавършени сгради, промишлени обекти- изискванията за документите при всеки случай са различни, в много случаи продавачът няма достатъчно документи, които да докажат собствеността му или законността на имота си. Да не говорим за юридическата страна- някои продавачи дори не подозират, че не са единствени собственици на имота си и още безброй неясни въпроси. Понякога не е нужно да знаеш решението, но трябва да разбереш, че има проблем, за да потърсиш решение. Наясно съм, че по-голямата част от брокерите ги интересува само комисиона, всъщност всеки работи за пари, това не е срамно, важно е да е коректен. Затова, моят съвет към тези, които нямат време да се ровят по сайтовете, защото работят, да поразпитат свои познати, които са ползвали фирми, или просто да разчитат на личния контакт- още при първия разговор, може да усетите брокера какъв е. Но ако сте убеден, че са "паразити" няма смисъл да губите и тяхното време, защото при първа възможност ще гледате да ги прецакате.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 kuku

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "брокер":

    >Публикувано във факти.бг: изискванията за документите при всеки случай са различни, в много случаи продавачът няма достатъчно документи, които да докажат собствеността му или законността на имота си. Да не говорим за юридическата страна- някои продавачи дори не подозират, че не са единствени собственици на имота си и още безброй неясни въпроси. < Чакай де, това е юридическа материя да не искаш да кажеш, че заедно с дипломата от "строителният техникум" си взел адвокатура като специалност? Това е работа за авокат..по твоята логика санитарките в Пирогов са лекарки, щото са в бели престилки и са виждали как се сменят превръзки?
  • 19 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "брокер":

    '' Ако питате за диплома, нямам такава за брокер'' - следователно?? Това изречение е достатъчно, надолу няма смисъл да чета.
    Задавам ти следващ въпрос: Къде в документите за покупка или продажба стои твоят подпис и каква отговорност носиш ти, освен да изискаш комисион от двете страни?
  • 20 хко

    0 0 Отговор
    Тук там има нещо качествено, но и то е опорочено от посредствеността в бранша. Крие се масово ДДС на комисиона, понеже клиентът не смее да ревне, щото на свой ред изповядва на по ниски цени! Престъпници!
  • 21 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "nella":

    тая па, -20 +30 що не хоиш да пасеш?
  • 22 Клиентка

    0 0 Отговор
    Брокерът ми спестява време и преглежда за мен стотици обяви, прозвънява и ми казва къде какво е положението. Тогава заедно отиваме да огледаме. Помага ми да си изчистян критериите. Приземява ме. Той не самом ходи на оглед, за да гледа с мен парцели. Проследява документацията по сделката, събира я, препраща, занесе документите и прочие. Извади ми спешно някои от тях, ато удостоверение за тежести. В друг случай при продажба на имот проведе десетки пгледи, преся клиентите, за да не идват псевдклиенти. Знаете, има много причини да идват фалшиви клиенти. Работи с години. Видимата част са огледите, но ппдготовката преди и след тах и комуникацията с всички потенциални клиенти води той. Нямам време. При скъпи имото продажбата може да отнеме десетки месеци, плюс участия в луксзони печатни издания и персонализирани мейлинг листи. Тази година вече три пъти ползвам брокери и смятам че заслужават парите си. Именно трите процента.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 kuku

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Клиентка":

    >Публикувано във факти.бг: Проследява документацията по сделката, събира я, препраща, занесе документите и прочие. Извади ми спешно някои от тях, ато удостоверение за тежести. < Удостоверението за тежести е сложна работа, горе-долу идва като настройка на андронен колайдер или превод на Шекспир на суахили....Четеш ли си, глупостите понякога? Удостоверение се вади точно за 15 минути в агенцията по вписвания (експресна поръчка) и струва 30лв! Колкото за разнасянето нагоре-надолу на документи това ще ти го свърши всяка куриерска фирма на символична цена, а напоследък всичко се сканира и кореспонденцията си тече през интернет. Как си "Клиентка"?
  • 24 гого

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Клиентка":

    ''клиентка'' си се кръстила но всъщност си ''брокер'' и ти личи :)
    3 + 3 = 6% ако намериш някой баламурник нали? И ддс 20% искате, ехеее 7,2%. Супер нагло!