Last news in Fakti

12 Октомври, 2016 14:27 8 697 10

За колко време може да продадете жилището си

  • жилища-
  • продажба-
  • срок
За колко време може да продадете жилището си - 1
Снимка: М. Богданова ©

Колкото повече се отдалечаваме от времето на имотната криза, толкова по-бързо може да се намери купувач, за имотът, който продаваме. През 2014 г. бяха необходими средно 90 години, за да се намери нов собственик на обявеното за продажба жилище. През миналата година дните от публикуването на обявата до подписването на сделката по прехвърлянето на имота пред нотариус отнемаше средно 73 дни. За 2016 г. срокът е средно 60 дни. Не всички типове жилища обаче се продават за посочения период. Това зависи не само от цената, но и от интереса на купувачите към даден район и не на последно място от състоянието на жилището, обект на продажба.

Какво се случи през изминалото лято? „Периодът на продажба за 26% от жилищата в столицата е между 6 месеца и година. Още по-дълго престояват други 26% от имотите. Това са жилища със завишени офертни стойности. Останалите, чиито цени са пазарни, се реализират за много кратко време – 74% от нашите купувачи се сдобиват с желания имот в рамките на един месец”, казва Явор Пейчев, регионален мениджър на Имотека.

Една от причините за бързото реализиране на сделки се дължи на „големите обеми качествено ново строителство”, коментират анализатори. „Продавачите са по-слабо ефективните играчи на днешния пазар – новите сгради са сериозна конкуренция за тях, а тези, които очакват нереалистично скъпа сделка, остават разочаровани”, допълва Пейчев.

Друга интересна тенденция, която се е наблюдавала на жилищния пазар през третото тримесечие на текущата година е, че вече „отстъпките не са фактор на пазара. Над 65% от жилищата през лятото бяха продадени без никаква отстъпка. Купувачите от своя страна не изпадат в излишни преговори, ако имотът отговаря на очакванията им”, обяснява Пейчев.

След като дълго време тенденцията беше да се преминава от двустайни към тристайни жилища, то през последните месеци се наблюдава връщане на интереса към апартаментите с две стаи. Сделките с тях са 41%. Следват тристайните с 29% и гарсониерите, чийто дял е едва 8%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    2 0 Отговор
    Пълни глупости.Едни и същи жилища ги гледам повече от година.Защото брокерите постоянно им надуват цената.
  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    "През 2014г бяха необходими средно 90 години, за да се намери нов собственик".Да автора е съвсем прав:))))
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Относително, ако продаваш хубаво жилище в добър квартал и на разумна цена може да стиснеш ръце на 2,3 ден след визитите. Аз лично веднага купих жилището след като го водях, по време на огледа един вид, а бяха минали само 3 огледа. Ала смешниците с неприятните жилища и лудите предтави, че имота им струва нещо си ги продават години наред. Като нямаш пари, продаваш на предложената цена, това е международен закон, у нас може да нямаш за вода, но не продаваш смрадливия панел, макар и да не го ползваш. Вижте в САЩ какво стана, къща през 2006 струва 200х.долара, през 2009 се купува кеш за 30х.долара, сега пак струват 200х.долара. У нас са бабини девитинини.

    Коментиран от #4

  • 4 бай ой

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Пич, аз съм бъкан с пари и имам няколко апартамента в различни квартали на София.......и като реша да продавам гледам да одера кожата на някой дървен философ като теб!!! Не продавам, че нямам пари за вода! Като ми дойде клиент като теб и започне да ми се пазари за 1000-2000 евро му показвам вратата, щото не продавам на всяка цена!!! Понимайеш?

    Коментиран от #10

  • 5 nkavrakov

    0 1 Отговор
    В момента не е изгодно да се купува жилище поради много причини :
    1.Няма избор, т.е. предлагане ,цените поради тази причина са високи.
    2.Ако го купувате с кредит ,проблема е че банките в момента предлагат ниски лихви но това е заради паричната политика на ниски лихви глобално - реално взимайки кредит сега за няколко години лихвата ще ви е ниска ,но в момента в който лихвите скочат ще бъдете неприятно изненадани.
    3.Икономическата и глобална обстановка е несигурна,цените на имотите се опитват пак да ги надуят на нереална цена ,всички бяхме свидетели какво стана преди.
    4.Пак поради паричната политика на банките пазара е свит - те не дават лихви на спестителите но с охота са готови на ипотечни кредити защото при проблем лесно ви взимат имота.
    В момента тегленето на ипотечен кредит е руска рулетка ,от няколко банкови служители разбрах че ипотеки почти не правят ,хората ги е страх.
    Струва си да се купи имот когато горе долу има търсене и предлагане в равновесие ,но не и точно сега ,при надуването на цените пазара в един момент няма да издържи,при висока цена на имота ви се удължава и времето в години да го плащате - брокера взима голяма комисионна ,а банката повече лихва от по дългия период на изплащане,заради това в момента се опитват пак да надуят имотния балон.
    Не се лъжете и не купувайте на нереални цени ,при спад на огледите ,свалят цената с по 5-6 хиляди евро за седмица ако са я надули.
    Вие купувачите сте тези които надуват цените ,защото когато ку
  • 6 Реалист

    1 0 Отговор
    90 години са много време!
  • 7 НЕразбирач

    0 0 Отговор
    ДО: "пишман" продавачите и "пишман" купувачите>>

    Надявам се, че поне веднъж-дваж, Ви е минавало през ума за какво иде реч в т. нар. "имотен" бизнес, ако не >> ето:

    1.Имаше бум (умишлено създаден от "изграчите") >>Под "играчи" разбирай "банки", "пишман инвеститори" и собственици на агенцийки за имоти;
    2.Целта е ясна - повишаване на цени, от което хората изпадат в нужда от кредити, комисионните на агенцийките стават далеч по-апетитни, а лакомите инвестори лапат 300%+, особено, ако не са случайни и са придобили о'време терени на по-нормални цени...
    3.Некомпетентни по отношение на тази "материя" купувачи и продавачи не осъзнавайки абсурдността на ситуацията и цените - "се почват взаимно" в една "масовка" и колелото се завърта...
    4.На този и онзи, за нещастие му починал някой родител и той се полакомява да вземе "яко" лев - нали гледа цените в сайтовете за имоти - да същите цени, дето агенцийките картелно са си "договорили" за целеви...И наш продавач, златен, мамин, сладък обявява поредната зашеметяваща цена (нищо, че жилището е от петдесетте, няма колони и греди от стоманобетон, инсталациите са тотално скапани и "държат" фронта на фантазия, няма топлоизолация и т.н, ама нашият човек да не е по-прост, продава на толкова, колкото искат агенциите, инвеститорите и банките)
    5.В същото време пък, на други хора на по 25-35 години са им ОЩЕ живи и здрави родителите, пък те тръгнали да създават семейство и потомство - ВРЕМЕ ИМ Е ЗА СОБСТВЕН ДОН, разбираемо...
  • 8 НЕразбирач

    0 0 Отговор
    ..... ВРЕМЕ ИМ Е ЗА СОБСТВЕН ДОМ,

    разбираемо...И какво правят тези хора - който няма достатъчно

    кеш - айде при чичкото банкер (и пак доволни банки, агенции,

    инвеститори)...Но какво да правят "си казват" и купуват на

    цените, които са им изплющяли, щото ако не купят дадения

    апартамент ТЕ - ще се появи друг "некомпетентен" и заблуден

    купувач, който ще им го вземе под носа...
    6. И така ....та няколко години "яко строителство, сделки,

    кредити"... Но всяко нещо си има край - по една или друга

    причина...Идва криза - вътрешна, външна, то всичко е

    навързано...
    7.Става тя каквато става - КТБ ....
    8.И оная (гореспоменатата) "света троица" (агенции, банки,

    инвест.) си казва - "ха, ей сега ще им таковаме таковата пак на

    тея овце...Да пак да обърнем тренда на цените - от спад, към

    нови висини - да използваме уплахата на тези, дето имат

    спестявания и ги кътаха в банките, вместо да купуват...Ало

    "банко" - нали ще почнете да им намаляте лихвите по депозити

    - да станат клонящи към нула; Банката: "ОК, нямате грижи" -

    идеално ни устройва това". ДОГОВОРИХМЕ СЕ...
    9.И се решава - в следващата година, всеки три месеца да

    "побутваме" офертните цени в обявите с по 3% и така за

    година, ще ги покачим с примерно 15% . Важното е да покажен

    на онея "спестовните", че требе да развържат кесии, кво се

    мотат!?
    10."Спестовните" , некомпетентни и (същевременно не само те)

    правят точно това- което е предв
  • 9 НЕразбирач

    0 0 Отговор
    ...точно това- което е предвидено "в схемата", а

    компетентните, поради това, че сума си години отказват да

    харчат при "нереални" цени - виждат, че животът си минава и с

    толкова овчи душици из населението, нищо няма да дочакат -

    та и те почват да пазаруват, макар и по-прецизно..

    Та така, драги! Накрая тея, дето стрижат, са по-богати и

    цинично ни гледат "отвисоко", щото поведението ни няма

    много общо с разума...

    ПС: Уточнявам, че нарочно не съм споменавал за крайно

    неприлично и незаконно забогатели далавераджии, които не

    си знаят парите, поради което не се причисляват към общата

    категория купувачи и продавачи, които съм коментирал

    по-горе...
  • 10 хахах

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "бай ой":

    разсмя ме честно :-) Кинтите които ги имаш и имотите са ти наследствени нали ? По писаниците ти моля не се обиждай но нямаш капацитет сам да изкараш пари...Ако продаваш /защо продаваш ? Да си тежък богаташ или наистина искаш да продадеш? / имот за 100К да не свалиш 2К от инат и да го 'продаваш' още 2 години те издаде е меко казано признак на липса на каквато и да е финансова култура или акъл с други думи :-)...За сравнение аз си купих с 10% отстъпка от строителя наскоро на топ и търсено място. Убеден съм че той можеше да го продаде и по-скъпо но трябваше да чака, а той реши да ми вземе парите и вместо да чака да ги завърти в други проекти...и затова ъой е богаташ наистина, а не като теб гладен брокер...