13 Октомври, 2016 10:37 2 729 6

Накъде тръгнаха цените на жилищата в Европа

  • жилища-
  • цени-
  • европа

Средно с 4% са поскъпнали цените на жилищата в страните от Европейския съюз през второто тримесечие на 2016 г. в сравнение със същия период на миналата година, сочат най-новите данни на House Price Index на Eurostat. В Еврозоната увеличението е по-малко – 2.9% на годишна база. Разглеждайки данните на тримесечие, то ръстът е съответно 1.6% за ЕС и 1.4% за евросъюза.

Най-много през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата са се увеличили цените на апартаментите в Унгария и Латвия – 10.3% и Австрия – 9%. Следват Великобритания с 8.8% и Швеция с ръст от 8.7%. См в две държави се наблюдава поевтиняване при жилищата – Кипър (-8.9%) и Италия (-1.4%).

Процент на поскъпване на имотите в Европейския съюз и Еврозоната
през второто тримесечие на 2016 г. спрямо второто тримесечие на 2015 г.

Латвия 10.30%
Унгария 10.30%
Австрия 9%
Великобритания 8.80%
Швеция 8.70%
Румъния 6.80%
България 6.50%
Чехия 6.30%
Португалия 6.30%
Словакия 5.70%
Люксембург 5.60%
Германия 5.30%
Ирландия 5.30%
Холандия 5.30%
Малта 5.10%
Дания 4.50%
Испания 3.80%
Литва 3.40%
Белгия 2.40%
Естония 1.80%
Хърватия 1.20%
Франция 0.80%
Финландия 0.80%
Полша 0.40%
Словения 0.40%
Италия -1.40%
Кипър -8.90%


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Пълна глупост, отворете Имот.бг и вижте стара обява от март-апртил т.г . и подобен от обява публикувана наскоро. Цените скочиха с около 50%.

    Коментиран от #2

  • 2 ХЦХ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Това е нормално. Ако не беше кризата от 2009 нямаше да има спадове. Но, чак 50 % увеличение. Освен това в имот цените са офертни - не е ясна реалната сделка. Иначе, ако погледнем статистика за цените на имотите от 1900 г. до сега, трендът е само нагоре - дори да има леки спадове от време на време линията в дългосрочен план не върви надолу.

    Коментиран от #3

  • 3 и да и не

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХЦХ":

    като закупил наскоро имот в Сф и наблюдаващ пазара дълго време от близо мога да кажа че наистина има малко повишение на цените около 5% на годишна база. Причината е не в търсенето /сделките не растат много/ а поради ограниченото и боклукчиво предлагане. След това някой строител /като онзи дето в Изгрев се хвали че за 3 години е продал 40% от комплекса/ праска 50% по-висока цена по обявите и хоп средната цена за квартала скача. Наследниците на баба Пенка гледат средната цена и си мислят че ще станат милионери от нея и забиват същата цена и така...имаме ръст. Но разликата м/у тук и Европа заедно с демографията ще си кажат думата и в близките 10-20 години ако не понижения то със сигурност ще има застой на цените при нас...За който пита - аз си купих защото семейството ми се увеличи и ми трябваше по-голямо жилище...и цената която платих беше около 10% под средната за квартала по обяви за възможно най-доброто качество строителство...

    Коментиран от #4

  • 4 НЕразбирач

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "и да и не":

    Ако прочетете трите ми последователни коментара в раздел ИМОТИ - под статията "За колко време може да продадете жилището си", ще видите колко правилно разсъждавате и колко еднакво с мен, което е радващо! Бях позагубил надежди, че има все още някой друг "по-буден"!
    Поздрави!

    Коментиран от #6

  • 5 nkavrakov

    0 0 Отговор
    Цените на имотите се качиха защото има естествено търсене но няма предлагане заради паричната политика на банките и ниските лихвени проценти.Не се продават имоти защото при депозиране в банка на парите от продажба ,банката не дава лихва за тях.Същевременно банките с охота се опитват да набутват ипотечни кредити което е направо извратено защото парите им се дават даром и те кредитират направо от въздуха .При такова поскъпване е лудост да се тегли кредит защото годините за изплащане се увеличават,банките са спокойни зашото при проблем просто ви взимат имота и не им дреме.
  • 6 и да и не

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "НЕразбирач":

    да има общи неща...Като цяло сега пазара е доста по-различен от предишният бум и трябва много да пиша=на хората ще ги мързи да четат. От моят опит със строителите мога да кажа че качествените такива имат КЕШ и затова вдигат цените - няма значение че на високата цена няма купувачи /случая Изгрев/. Предпочитат да налеят много хиляди в реклама и да вдигнат 100 евро/кв цената на апартамент...без продажби. Случаят с Градините в ливадите е показателен - купен полуготов проект на 300 Евро/квадрата през дострояването обявен на двойна цена . Взел разрешително и хоп още 50% нагоре. Ще си кажете леле ОГРОМНО търсене...Е да ама НЕ продадени са 50 от 250 апартамента ! На новият инвеститор/известен БГ богаташ/ не му пука избил е половината от вложените средства и другото стои...Притеснява ли се ? Не ! На мои познати с добър бизнес банките им счупиха телефоните да им предлагат овърдрафт кредите на 3.5-4%...ИНвеститора там просто ще вдига по 5% цената на апартаментите годишно , ще продава по 10 ина на година и е ок ...си мисли той...Проблема е че е МАЛКО населението СРЕДНА класа което може да си позволи да плаща 1000 евро квадрата. А демографията и повишаването на имотните данъци в близко бъдеще убива всякаква перспектива имота да се превърне от пасив в актив...Затова мисля че 20-ина години няма да има ръст...въпреки вероятното продължаващо увеличение още 2-3 години което ще върви с по-ниски лихви по кредитите, но то ще се компенсира няколко години след това от пос