Last news in Fakti

20 Октомври, 2016 14:07 2 105 2

Поскъпването при имотите в Германия продължава

  • германия-
  • жилища-
  • цени

Три са факторите, които влияят на продължаващото поскъпване на жилищата във Федералната република: ниските лихви по ипотечните кредити, дефицитът на апартаменти в големите градове и напливът на бежанците. Процесът на поскъпване на имотите в жилищния сегмент продължава вече шеста поредна година, отчитат анализаторите на обединението IVD.

Тенденцията се отнася най-вече за градовете с население над 500 000 души. От януари досега поскъпването при жилищата от вторичния пазар е в рамките на 6%, а на къщите – 4.2%. Наемните нива също бележат ръст. От 2004 г. до момента поскъпването в този сегмент е 24%. Само за третото тримесечие на текущата година рентата се е увеличила с 0.9% спрямо същия период на 2015 г.

Поскъпване се отчита и при жилищата от първичния пазар – 6% в по-малките населени места и 9.4% в градове с над половин милион жители. Разглеждайки пазара по градове, то най-много са поскъпнали апартаментите във Франкфурт на Майн – 19%. На второ и трето място са Кьолн и Щутгарт, съответно с увеличение от 15% и 11%. От гл.т. на цена на квадратен метър жилищна площ лидер продължава да е Мюнхен. В баварската столица може да се купи апартамент средно за 4200 EUR/кв.м. При новите къщи поскъпването от януари досега е 6%.

Тенденцията ще се запази и през 2017 г. е мнението на анализатори. Водеща причина ще е напливът на мигрантите, които търсят жилища именно в големите германски градове. Доказателство за това е фактът, че само за 2015 г. броят на жителите на Берлин се е увеличил с 50 000 души, на Хамбург – с 25 000 души и на Франкфурт на Майн – с 15 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕразбирач

    0 0 Отговор
    Така...Мюнхен (лидер)= 4200 Е (средно)/кв.м.
    При средна работна заплата колко?
    И сега ...в София (БГ лидер)=? ЕВРО/кв.м.?
    При средна заплата колко?
    +Добавка за размисъл: Германия е страна с известно бъдеще, а България - с известно минало, БЕЗ бъдеще! (демография, възрастова структура, етническа структура и т.н.)
    Айде сега - посмятайте.... па помислете - и ако ви излизат сметките щото не ви стига акъл - купувайте!
  • 2 Пепо

    0 0 Отговор
    Точно много си прав/а.