Last news in Fakti

25 Октомври, 2016 17:23 2 124 1

Разширяват най-натовареното летищe в света

  • летище-
  • хийтроу-
  • писта-
  • нова

След дебати, продължили 25 години, днес британското правителство взе окончателно решение да разшири едно от най-натоварените летища в света – Хийтроу. За мащабността на проекта говори може да се съди и по инвестицията, която ще бъде направена, а именно – 25 млрд. USD. Дилемата на управляващите беше между Хийтроу и Гетуик, но в крайна сметка първото надделя в надпреварата.

Причината за отлаганото над две десетилетия реновиране беше не само финансова, но и в резултат на протести, както от страна на еколози, така и от страна на политици.

Разширяват най-натовареното летищe в света

Основно разширяването на Хийтроу се състои в строителството на нова писта. Проектът за него трябва да мине през одобрението на проекта и други бюрократични промени, което вероятно ще отнеме близо година. Това означава, че реално пистата може да бъде пусната в експлоатация най-рано през 2025 г.

Прогнозите са, че новата писта ще създаде 70 000 нови работни места през следващите 10 години, а до 2050 г. ще увеличи БВП с 0.75%. Решението на правителството показва, че Великобритания е отворена за бизнес въпреки решението на англичаните за излизане от Европейския съюз.

Разширяват най-натовареното летищe в света

Хийтроу е най-натовареното летище в света. Построено е през 1946 г. разположено е на площ от 1227 хектара. Има две писти – северна, с дължина 3902 метра и южна с дължина 3660 метра. На ден обслужва 1295 полета. Разполага със 125 ръкава за самолети. Също така има четири пътнически терминала и един карго терминал. От пътническите терминали най-големият е Терминал 2, който още се нарича „Терминалът на Кралицата”. Дизайнът му е дело на испанския архитект Луис Видал. Отваря врати през 2014 г. Състои се от 52 магазина, 17 бара и ресторант. Плановете са терминалът да продължи да се разраства, тъй като до 2019 г. трябва да поеме трафикът, който преминава през Терминал 3. Последният трябва да бъде закрит. „Океанският терминал”, както е известен Терминал 3 обслужва междуконтиненталните полети, както и най-големия пътнически самолет – Airbus A380.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pavlito

    0 0 Отговор
    До 2025 година ще свърши нафтата и няма да летят самолети! За какво им е това разширение?!