10 Ноември, 2016 10:27 2 807 1

За колко може да си купите ... манастир

  • прага-
  • манастир-
  • продажба

В центъра на Прага се продава манастир на стойност 15.5 млн. EUR. Сградата от XIX век е решена в неоромански стил и се намира в сърцето на чешката столица. Според анализатори, покупката на въпросния имот е отлична инвестиция, тъй като може да се превърне в хотел или съвременен жилищен комплекс.

Сградата на бившия женски манастир „Пресвета Богородица” доскоро се е използвала в качеството на Музея на пощите. От там обаче са решили експозицията да бъде преместена в друга сграда и не са успели да намерят ново предназначение на манастира, поради което са решили да го продадат. Друга причина да се разделят с историческия имот е скъпата му поддръжка.

Ръководството на Чешката поща, която е придобила имота още в далечната 1919 г., смята, че цената ще е много по-висока от тази, на която ще започне търгът – 15.5 млн. EUR.

При всички положения, обаче бъдещият собственик ще трябва да отдели и значителни финансови средства за реновирането на манастира, като се има предвид, че обектът е исторически паметник, а някои негови части, като например църквата „Свети Гавриил,” трябва да бъдат запазени в автентичен вид. А това означава, че алтернативното използване на сградата ще е силно ограничено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    Хасане, ще те призная ако вземеш пари от Вакъфския фонд, купиш манастира, пристроиш едно минаре към камбанарията с пет колони по хиляди ватове и ги почнеш "неверниците" по пет пъти в денонощие да ги просветляваш с молитви. Гарантирам моментален прием в ЕС на Турция.