Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 20:47 3 444 2

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

  • ндк-
  • ремонт-
  • председателство
Пълна промяна на НДК до септември 2017 г. - 1
Снимки: М. Богданова ©

Народният дворец на културата (НДК) трябва да бъде напълно обновен до септември 2017 г Девет месеца има строителната фирма спечелила конкурса за реконструкция на емблематичната столична сграда – „Галчев инженеринг”. Ремонтите дейности вече са започнати, съобщиха архитектите и строителите. В момента се избират материали и физически ремонтите ще започнат в най-скоро време.

Стойността на ремонтните дейности са 20 млн. лв., като до момента правителството е отпуснало 17 млн. лв. На въпрос какво ще стане ако парите не стигнат директорът на НДК Мирослав Боршош заяви, че всякакъв компромис със средствата ще компрометира председателството и авторитета на държавата.

Дали парите ще стигнат обаче не е ясно, тъй като не се знае какво има зад стените и таваните, които 35 години не са пипани. Залите, които ще бъдат основно ремонтирани са 3, 4, 7, 8, 9 и 10. Всичко ще става поетапно, като няма да се спира дейността в Двореца. Най-голямата зала №3 има амбицията да бъде превърната в най-модерния конгресен център у нас. Според специалисти, тя ще бъде по-модерна и функционална от сегашната заседателна зала на Европейския Съвет в Брюксел. Зала 6 ще бъде адаптирана за целите на журналистите. Поетапно ще бъдат модернизирани и част от останалите зали.

Голямото предизвикателство е преминаването от аналоговата към дигиталната ера, посредством внедряване на BMS система.

Външно по сградата почти нищо няма да се пипа. Това ще се случи единствено откъм южните входове. Вход А6 ще бъде преустроен така, че да отговаря на нуждите на премиери и президенти. 8 метра над входа ще бъде монтирана козирка, чиято функция ще бъде да предпазва от слънце и дъжд.

Централното фоайе също се бъде реновирано, независимо че няма да се ползва за целите на представителството. Целта е да бъде по-светло и уютно.

Терасите са другия важен момент от реновирането на НДК. Те ще бъдат подменени парапетите и настилките. Целта е да се направят и кафенета с панорамна гледка с пряк и постоянен достъп от срана на външни лица. На последния етаж е изградена и „кухня майка”, която обаче не е използвана никога. Целта е тя да бъде модернизирана. Това ще спомогне за предлагането на кетеринг на високо ниво, както и ще могат да се провеждат официални обеди и вечери.

Какво е състоянието в момента?

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

Как ще изглежда?

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 guest

    1 0 Отговор
    А няма ли да проверят за наличието на азбест преди да започнат ремонта?
  • 2 Ина

    0 0 Отговор
    Днес (03.04.2017) в чуждестранната преса се появи съобщение за дадено интервю от г-жа Фъндъкова, в което тя представя проект за взривяване на настоящата сграда и построяването на нова с "впечатляваща" архитектура. Защо нашите медии мълчат по въпроса? До кога ще разрушават символите ни, уникални сгради, оборудвани с невероятни технологии, а ние ще стоим безучастни?

    Прочети повече на: https://www.novini.bg/news/398784-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%B4%D0%BA-(%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8).html#comments