Last news in Fakti

28 Ноември, 2016 12:57 4 752 0

Възражда ли се сладкарница „Прага”

  • сладкарница-
  • прага-
  • ремонт
Възражда ли се сладкарница „Прага” - 1
Снимки: М. Богданова ©

Една от емблематичните за София сладкарници от едно време – сладкарница „Прага”, е един от малкото „неусвоени” обекти от времето на комунизма. От 1989 г. постройката е необитаема, за разлика от нейния близнак в съседство, който беше известния на софиянци и гости на столицата Унгарски ресторант. Последният отдавна е под шапката на голяма верига ресторанти. Не същата обаче беше съдбата на сладкарница „Прага”. Последните 25 години тя остана затворена. Според някои причината за това е спор за имущество между собствениците, на които е била реституиран имота, и които живеят в чужбина.

За последно през октомври 2012 г. имаше опит за „Рестартиране на сладкарница „Прага”, в който всеки желаещ можеше да представи проект как вижда в днешни дни емблематичната сладкарница.

Специално за Факти.бг от Камарата на архитектите в България, заявиха, че не разполагат с информация в какво ще бъде превърната сладкарница „Прага”. От Столична община обещаха да проверят какво се случва.

През годините Сладкарница „Прага” беше поставяна редом с имота на бившата пивоварна „Братя Прошек” отново в сърцето на София – срещу сградата на БНТ. Там имаше 16 собственика, които след години спорове успяха да се споразумеят на каква цена да продадат имота. На мястото на изоставените постройки днес е изграден комплекс с жилища, офиси и магазини. Справка в най-големия сайт за недвижими имоти – imot.bg, показва, че цените там варират от 206 000 EUR за двустайно жилище с площ 76 кв. м. и достигат до 660 324 EUR за апартамент с 4 стаи и разгъната застроена площ от 238 кв.м.

Възражда ли се сладкарница „Прага”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА