29 Ноември, 2016 14:03 3 441 0

Незаконното надстрояване продължава

  • днск-
  • проверка-
  • надстрояване-
  • пристрояване
Незаконното надстрояване продължава - 1
Снимка: М. Богданова ©

След разпоредена от Върховна административна прокуратура (ВАП) проверка за незаконно строителство, от Дирекция „Национален и строителен контрол” (ДНСК) са издадени 78 заповеди за премахване на незаконни строителства. Проверени са 4267 жилищни сгради в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. При 3930 от сградите не е установено надстрояване, пристрояване, изграждане на тераси и остъкляване на балкона над кота корниз 15 метра. При 225 жилищни сгради е установено, че има надстроявания, остъклени тераси и метални навеси над кота корниз 15 метра. За тези сгради компетентният орган за осъществяване на контрол върху тяхната законосъобразност, съгласно чл.222 от ЗУТ е ДНСК. В тази връзка от ДНСК са предприети действия за установяване на собствеността, изискване на данни за издадени строителни книжа, установяване извършителите на строежите и правомерността на действията им. При установяване на незаконни строежи ще се предприемат съответните законови действия по издаване на заповеди за премахване.

За 112 жилищни сгради от четвърта категория е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз. За предприемане на действия по установяване на незаконността им и съответно премахването им е в правомощиятана общинските администрации.

На територията на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като до момента са премахнати 36 от незаконните обекти. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение и се предприемат предвидените законосъобразни действия от органите на ДНСК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА