Last news in Fakti

17 Март, 2017 20:56 3 085 2

Най-скъпият град за строителство в Азия

  • строителство-
  • азия-
  • държава
Най-скъпият град за строителство в Азия - 1
Снимка: Shutterstock

Хонконг, който беше признат за най-труднодостъпен за живот и работа градски център в света, се оказва и най-скъпият за строителство. Основната причина за това е недостигът на работници. В Хонконг към януари 2017 г. са регистрирани едва 427 000 строители. Производителността им на труд обаче намалява, тъй като около 40% от тях са на възраст над 50 години.

Проблемът с кадрите не би могъл да бъде решен чрез трудовите мигранти. За да се намали темпът на нарастване на строителната услуга, правителството и строителният бранш е необходимо да инвестират в инициативи и решения, които могат да повишат производителността.

На второ място по най-високи нива на строителство е Макао. Причината е огромният брой строящи се казина. За разлика от Хонконг, Макао може да внесе работници от Китай или Хонконг, което до известна степен спомага за намаляване на дефицита на работна сила и до понижаване на разходите на строителство.

До края на текущата година строителната индустрия в Хонконг може да бъде поддържана от реализирането на няколко мегапроекта, като мостът Хонконг-Чжухай-Макао, а също и големи жилищни проекти с обща площ 480 000 кв.м., които се планира да бъдат построени през следващите 10 години.

"Доколкото държавната икономическа политика на Китай се води зад граница, може да се очаква, че по-голямата част от китайските инвестиции ще бъдат насочени към други азиатски държави, като Филипините, Малайзия и Камбоджа за развитието на инфраструктурни проекти", коментират анализатори от анализаторската компания Arcadis.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    И колко точно казина се строят в Макао, че не ми стана ясно? Глупости на търкалета пишете ей!
  • 2 На госта брата

    4 0 Отговор
    Че те китайците могат да застроят цяла Азия с небостъргачи само да си поставят това за цел.