Last news in Fakti

31 Януари, 2012 18:03 7 158 4

Предлагането пет пъти повече от търсенето

  • imot.bg-
  • офиси-
  • наем-
  • софия
Предлагането пет пъти повече от търсенето - 1
Снимка: М. Богданова ©

Преди началото на кризата решилите да инвестират в недвижими имоти в София се насочиха главно към два сегмента – жилища и офиси. Докато пазарът на апартаменти през последните три години се движи основно от хора, които имат належаща нужда от собствен дом, то при офисите до сделки се стига най-често в резултат на релокация. Проблемът със свръхпредлагането на офиси едва ли ще се реши скоро. Спад в процента на свободни площи може да има ако се подобри икономическото състояние на компаниите и с навлизането на нови чуждестранни фирми у нас. За момента няма индикации нито едното, нито другото да се случи.

Какво е търсенето и предлагането?

От всички предлагани офис помещения в столицата 47% са разположени в центъра. На второ място е Лозенец със 11%, сочат данни на сайта за недвижими имоти imot.bg. По отношение на търсенето, най-предпочитаните райони отново са центъра и Лозенец, съответно с 9% и 3.5%.

Най-силно е предлагането на офис помещения с големина до 99 кв.м. Наемателите, които търсят подобни офиси могат да избират между 1950 имота. На второ място с 1600 оферти се нареждат помещенията с квадратура между 100 и 199 кв.м, посочват от imot.bg. Най-трудно ще бъдат отдадени над 700-те офиса, чиято площ надвишава 400 кв.м.

Какво искат клиентите?

Близо 45% от фирмите търсят офиси с големина между 50 и 250 кв.м. Всяка трета компания търси помещение с площ до 500 кв.м, а 15% от компаниите, които търсят нов офис, искат той да е над 500 кв.м, съобщават от компанията Arco Reeal Estate.

Сумата, която могат да отделят от месечния си бюджет 64% от фирмите, е между 300 и 3000 EUR. На второ място са компаниите, които имат възможност да плащат за наем на помещение над 3000 EUR, а на трето със 17% остават клиентите, които не могат да отделят повече от 300 EUR на месец за наем на офис.

Интензивност на търсене на офиси под наем
към 31 януари 2012 година (в%)

Център 8.95
Лозенец 3.52
Иван Вазов 2.48
Докторски паметник 2.41
Стрелбище 2.39
Борово 2.33
Гоце Делчев 2.31
Оборище 2.3
Медицинска академия 2.3
Белите брези 2.29

Източник: imot.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен брокер

    1 0 Отговор
    хахаха.........
  • 2 оцеола

    1 0 Отговор
    Какво искат клиентите?

    Близо 45% от фирмите търсят офиси с големина между 50 и 250 кв.м. Всяка трета компания търси помещение с площ до 500 кв.м, а 15% от компаниите, които търсят нов офис, искат той да е над 500 кв.м, съобщават от компанията Arco Reeal Estate.
    ....................................................................................................
    Големина между 50 и 250 мм се търсят.....не знам може би дължина....не знам вече какво се търси:)
  • 3 фен на АДРЕС :-)

    3 0 Отговор
    Няма ли вече да се качват цените и да има бой кой пръв да купи/наема оставащите имоти... ха-ха-ха...
  • 4 имотен консултаннт

    0 0 Отговор
    Кризата в имотите ще се задълбочи тази година като корекцията ще е двуцифрена от цените които има в момента и всички имоти ще са здраво и стабилно -НАДОЛУ .
    Милион и половина новопострооени имоти отлежават.
    и чакат купувачи повече от 4 години .
    Стари застояли имоти мухлясали и рушащи се с пукнатини в бетона неработещи комини, нескопосани изработка на пространства канализационни и ел мрежи всичко това клиентите започват да го доглеждат
    Строено е без никакви стандарти за минимално качество с пропуски и с дефекти с хиляди недомислици от маломерност до токсични цементи и материали с цел да се вземат парите на хората и сега се чудим защо не купуват
    Изобщо трагични боклуци има на пазара за които ще плащате доживот ако мине номера при някой колега
    Всички висококачествени апартаменти обаче от хиляди лева на квадратен метър гответе и при тях двуцифрени здрави корекции надолу защото смисленият доход на 98 % е до 1000 лв Гответе се за нови банкрути защото търсенето никога не е било по липсващо а и няма да се възстанови в предкризисните нива задълго -напротив кризата се развива и задълбочава и рефлектира в нова безработица което означава че все по малко и по малко хора въобще се интересува от апартаменти и повече ги е грижа за насъщният
    За нормализация на пазара ще измине поне десетилетие преди да се реализират новопостроените недоразумения в моимента а сега да строите и да очаквате смислена доходност е самоубийство по добре с инвестирайте кеша в сттици други високодоходни отрасли защото имотният сектор е пред колапс дългосрочно
    Осъзнайте че българия не е лондон или прага или словения и че държавата ни лежи на съвсем различен паралел и меридиан и нищо общо няма в икономиките на една банкрутирала държава като българия бивш сателит на комунизмът и една напреднала икономика като германската и паралела ,сравненията и съпоставките са не само неадекватни те са плачевни и нереалистични и винаги ще останат такива .Търговските площи и там ще има значително ощипани наемодатели защото големи вериги и фирми осъзнаха и все повече осъзнават българският балон на цени в търговси площи и е все по трудно да се намерят балъци и там