Last news in Fakti

12 Февруари, 2012 14:49 2 032 0

Положителен инвестиционен климат в ЦИЕ

  • инвестиции-
  • цие-
  • офис-
  • магазин-
  • предприемач-
  • colliers

Предприемачите могат да очакват положително развитие на пазара на недвижими имоти в държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2012 г. Единствено в Гърция рецесията ще продължи, поради наложените строги ограничения и дълговата криза, е мнението на анализатори на Colliers International.

Това, което ще се наблюдава през настоящата година, е намаляване на инвестициите, което ще е продиктувано главно от свиването на икономическия растеж, общата несигурност на местните пазари и задлъжнялостта в сектора на недвижимите имоти. Русия, Полша и Чехия са държавите от ЦИЕ, в които може да се очаква реализиране на инвестиции. “Само най-добрите проекти биха привлекли интереса в останалите източноевропейски страни при това на цени, надхвърлящи западноевропейските”, коментира Деймиън Харингтън, директор “Изследователски и консултантски услуги” за Източна Европа в Colliers International.

Други прогнози на анализаторите от Colliers са, че единствено в Москва може да се очаква ръст на наемните нива на офиси, магазини и индустриални площи. В останалите източноевропейски държави наемането на офиси ще е толкова скъпо, колкото и през миналата година. Спад може да се очаква в София, Загреб, Тирана, Атина и Братислава.

Изминалата 2011 г. е била доста добра за пазара. Реализирани са инвестиции в размер на 12 млрд. EUR, което е втората най-добра година по реализирани сделки след 2007-а, когато са били сключени транзакции на обща стойност 18 млрд. EUR. Русия, Полша и Чехия са държавите, в които през 2011-а са били сключени най-много сделки. В Русия те са били на стойност 5 млрд. EUR, а в Полша и Чехия – по 2 млрд. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА