Last news in Fakti

5 Март, 2012 14:03 7 019 2

Летящите японски къщи (ВИДЕО)

  • япония-
  • къщи-
  • технология-
  • летящи къщи

Безспорно един от най-големите проблемите на Япония са честите земетресения. Това накара местни инженери да измислят нов начин носещите конструкции на сградите да бъдат по-устойчиви. В близко бъдеще автоматична система ще „повдига” сградата в момент на земен трус. Ноу-хауто ще предотврати масовото разрушаване на жилища, предизвикани от неблагоприятните природни условия.

Летящите къщи са напълно реални съоръжения. Те са измислени от Юлчи Сакамото през 2005 г. и до средата на миналата година можеха да бъдат видени в 88 населени места в страната на Изгряващото слънце.

Теоретично механизмът на действие на системата е много прост. В момента, в който сензорните датчици регистрират идващия от земята трус, в противозащитната система се получава сигнал за тревога. В период от 1 до 5 секунди се задейства компресор, прикачен на външната стена на сградата. Той вкарва под налягане въздух между основите и фундамента на постройката. На мястото, където се съединява с цокъла, се образува въздушна възглавница, което принуждава сградата да „излети” на 3 см. Когато трусовете престанат, къщата автоматично се нивелира и връща в предишното си състояние.

Този метод на укрепване е три пъти по-евтин в сравнение с всички други известни противоземетръсни технологии. Могат да се повдигнат както жилищни сгради, така и по-големи постройки като например лаборатории, болници, фабрики, складове с потенциално опасни вещества. За съжаление, системата не може да бъде приложена за атомни централи, поради големината на реакторите, но пък за сметка на това инвеститорите спокойно могат да се върнат на японския имотен пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ataveto

    1 0 Отговор
    Браво,японеца мисли докато нашите политици ще се изядат един друг и народа глад и мизерия го чака дупе да ни е яко
  • 2 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Как по мъничко не "откраднахме"от японците,та и НИЕ да заприличаме на НАЦИЯ,а не на племе!!