Last news in Fakti

28 Март, 2012 13:52 5 655 59

Регулират дейността на брокерите със закон

  • закон-
  • брокер-
  • посредник-
  • нсни-
  • велков-
  • искров
Регулират дейността на брокерите със закон - 1
Снимка: М. Богданова ©

Националното сдружение „недвижими имоти” подготвя законопроект, с който да се регламентира дейността на брокерите. Планира се той да бъде внесен за обсъждане от депутатите в близките месеци. От Сдружението все още обмислят дали внасянето да се осъществи чрез Министерски съвет или чрез депутати.

Една от причините за въвеждането и у нас на подобен закон е приетата през 2010 г. от Европейската комисия Директива за дейността на брокерите на недвижими имоти. Целта на нормативният акт е да регламентира кой и при какви условия може да работи тази професия. „Преди кризата, всеки, който търсеше бърза печалба, се втурна в този род дейност и на пазара се появиха много субекти, които предоставяха услуга, лишена от всякакво качество. Това доведе до редица спекули, когато ставаше дума за имотни измами. Много често брокерите бяха в центъра на вниманието, когато ставаше дума за проблемни сделки, макар че се знае, че една измама много трудно може да стане само с участието на брокер”, каза при представянето на законопроекта Лъчезар Искров, заместник управител на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

Целите на проекта са:

- ясно дефиниране на субектите на пазара на недвижими имоти;

- въвеждане на стриктни изисквания относно професионалната квалификация;

- защита интересите на потребителите;

- задължително въвеждане на договор, за да се дефинират ясно задълженията и правата на страните.

Не се предвижда новият закон да регулира комисионните на брокерите. „Това не е крайната цел. Целта е да дефинираме професията, да изясним какво е това брокер. Европейският стандарт дефинира брокера на недвижими имоти като субект, който има ясно изразени договорни отношения със своя клиент и който носи съответната отговорност”, обяснява Иван Велков, председател на УС на НСНИ. Другата причина в закона да не се определят нивата на комисионните е, че през годините те не са се променяли.

„За мен определящ е общественият интерес. Този закон е необходим не на група хора, които се занимават с определена дейност. Той е в интерес както на отделни граждани, така и на обществото. Нормално е да се формализират отношенията, касаещи договарянето. Досега в България все още няма научен договор, който най-пълно да отразява правоотношенията между посредника и продавач и купувач. Необходимо е общите белези на такъв договор да се предвиди в такъв закон. Това е закон за гражданите и обществото, а не толкова за самите брокери”, подчерта Димитър Танев, председател на Нотариалната камара на Република България.

Промяна ще има и в наименованието на хората, извършващи посредническа дейност. Предлага се лицата, които досега се наричаха „брокери” да бъдат „агенти”. Агенциите за недвижими имоти вече ще се наричат „брокери”.

Всеки, който иска да упражнява професията „агент” ще минава курс и ще полага изпит. „Цената на такова обучение не е притеснителна”, уточни Искров.

ТУК може да споделите Вашето мнение
относно подготвяния закон за брокерите на недвижими имоти


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку

    0 0 Отговор
    В близките,колко месеци 6,12,14 или 100?
  • 2 мими

    0 2 Отговор
    След 15 год. брокерство ,след толкова продадени и дадени под наем апартаменти и ще се явявам на изпит!Поредният абсурден закон!А дали правата на "агента " ще бъдат защитени при некоректни клиенти или агента сам ще се оправя след това??
  • 3 куку

    3 1 Отговор
    Мими,мое сладко вино,отлежал мискет мой. Отивваш на курс и изпит. Малко ти е късно, сигурен съм ,но може да,намериш любовта... млади колеги, по стари със завишен тестостерон....нова възможност все пак.,Успех.
  • 4 ZZ- брокер

    0 1 Отговор
    Големите акули искат пак да изядат малките рибки.На никой не искам да слугувам, но с членския внос и застраховката,които ще измислят,се цели едно:или слугуваме на големите,или ставаме безработни.Всеки,който се осигурява като брокер,си носи отговорността.
  • 6 Влади

    2 0 Отговор
    Радвайте се, че поне има някакво развитие. Писна ми от измислени фирми и брокери, които са подли и действат чрез измама.
  • 7 куку

    0 2 Отговор
    zz Бъди позитивен, на теб нови запознанства не ти предстоят...ама знае ли, човек някоя хубава рибка от провинциятя,млада или не чак толкова употребена...
  • 8 Брокер

    0 2 Отговор
    Каква ще е тая комисия и по какви критерий ще ме оценява!? Имат ли практика и ценз за да застанат срещу нас - тази които работим от десетилетия на този пазар и знаем всичко.
  • 9 Маргарита Генкова

    2 0 Отговор
    В това няма нищо лошо да бъде регулирана дейноста на брокерите, няма нищо лошо да има и закон и камара на брокерите, но искам да знам как точно тази камара ще ни защити против нелоялните конкуренции и нелоялните клиенти, и как точно ще се бори срещу така наречените "креватни" брокери, които си работят от къщи и не плащат нищо, или само ще събират непосилни такси, които ще пълнят джобовете на някого, или това е просто чистка? Трябва да останат само големите, а тези които сме в бранша от дълги години и сме си плащали редовно данъци, реклами, наеми, патенти и т.н. да си ходим, защото сме неудобни вече и пречим на някого а това че сме легални с фирми, които са вписани в търговския регистър няма ли да има значение? Има брокери и агенции които практикуват от 10 - 15 години и знаят много повече от тези които провеждат курсовете, нали посещавахме такива курсове в София и имаме сертификати и те ще бъдат вече невалидни ли?и какво от това? Сега пак нови курсове, какво значи цената не е притеснителна, на този пазар, ако въобще може да се каже че има пазар, докога ще ни унищожавате? Нещо друго няма ли да измислите? И какво значи стриктни изисквания относно професионална квалификация? Според мен трябва да си идат тези, които не си вършат работата от "а" до "я",т.е. да си с клиента от началото до края на сделката.
  • 10 брокер

    3 0 Отговор
    Аз съм за този закон ако има санкция срещу всички измамници и лъжци-продавачи и купувачи, наематели и наемодатели
  • 11 куку

    0 2 Отговор
    Веднага ти отговарям/БРОКЕР/.Оценките ще са по; Външен вид,Размер и Либидо най вече.Ако си преминал полето на цъфналите жасмини,ще се реализираш трудно...бъди сигурен.
  • 12 Шантава работа

    0 1 Отговор
    Защо и от къде накъде подставени лица на банките ще участват в подготовката на правилата на бизнеса с имоти.Позор!!!
  • 13 брокер с 20 г. стаж

    1 2 Отговор
    Ха, какви изпити, какви пет лева, след двадесет годишен стаж като брокер! Но ми се струва, че някой иска да заработи едни пари, защото няма приходи от посредническата дейност. Струва ми се, че има нотариуси, които финишират сделките и отговорността остава при тях. По скоро мисля, че клиентите не са коректни и това сме ние българите, а дори да живеем и по света.
  • 14 куку

    2 1 Отговор
    /20 г стаж/ Нотариусите са виновни,бъди сигурен. Тия са едни...лоши Нотариуси, Те лъжат клиентите,те определят цени,те обикалят по имотите на хората,те ги мамят; Ние сме собственици,ние сме клиенти,ние знаем къде,колко е цената...Безотговорни нотариуси такива, лоши...
  • 15 емигрант

    0 0 Отговор
    ще има ли закон или не?

    Коментиран от #17

  • 16 Бобчо

    0 0 Отговор
    Дами и господа !!!

    Много ги обичам такива чичковци с очила , ако смятате пак да си правите вечеринки с нашите пари пет-шест човека да не споменавам имена . Много сте гладни , защо не поработите малко , като брокери ми само крадете "от брокерите си " Вие сте манипулатори , който вече изтърват кокала и се чудят как да го запазят.На всичките ви знам кирливите ризи.
  • 17 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "емигрант":

    @15 Ще има.
  • 18 куку

    0 0 Отговор
    Кажи имена/Бобчо/, нали си курназ,баровец с пари...кво те бърка?
  • 19 емигрант

    0 0 Отговор
    Абе Брокер 8 и 10 ти се въртиш, като некоя на по 1 час за 20 долара. Имаш ли мнение някакво или не?
  • 20 darizad

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера какъв им е проблема на господата и дамите брокери с по 20 и ..години стаж? Какво ви плаши изпита, и наистина ли се имате за толкова велики и знаещи, че няма кой да ви изпитва? Щом толкова много знаете, какво ви пука от един прост изпит?
    Нуждата от тоя закон е вече неистова! Липсата му доведе до сегашното положение - тотална липса на уважение към професията и масово нежелание на хората да използват услугите ни. Щом на вас това положение ви харесва, значи е време да сменяте бранша.
  • 21 куку

    0 1 Отговор
    /Даризад/ Първо курс, ама с униформи; брокер със сако,черен панталон,бяла риза и вратовръзка.Мими с плисирана поличка и светло синя блузка плюс панделки....После психотерапевт на схема въпроси,да не лъжат и тогава изпит,който издържи...издържи, 20 пък 30 години стаж няма значение.Изпита си е изпит.
  • 22 Трифонова

    0 0 Отговор
    Пак някой колеги взеха да сънуват глупости.
  • 23 Друг брокер

    0 0 Отговор
    А интересите на брокерите кой ще защитава? Може би Национално сдружение на клиентите на НСНИ?
  • 24 емигрант

    0 0 Отговор
    Как така,кой? Клиентите...
  • 25 Jack Western

    0 0 Отговор
    Пак някакви смахнати контроладжии се опитват да завземат поредния бранш. Аман от монополи, мафии и контрол ! Превърнаха страната ни в капикатура, а хората в пролетариат !
  • 26 куку

    0 0 Отговор
    Що бе Уестрън? Готино ще е; първо ще ходиш на курс после изпит и готово, няма да боли....А и лиценз ще платиш извинявай.
  • 27 Ивелин Добрев

    0 0 Отговор
    Дайте да обобщим, някаква лелка ще ме изправи на дъската да ме изпитва как се правят сделки. Ще ми пише 6-тица ако си платя таксата по мирно по кротко, а пък аз ще подобря качеството на услугата която предлагам на клиентите си. Щото сега в тази конкуренция на пазара иначе не правя всичко възможно каквото мога да придърпам клиента към мен. И тия на снимката чичковци кога за последен път при минус 15 градуса са стояли половин час да си чакат клиента в 8ч. вечерта. И хубаво хайде нали ще сме европейци, там така го правят дайте и ние. Ама аз имам да кажем малка агенция, обикалям скапвам се от работа и глезя всеки клиент които ми падне, ама не моята услуга не е качествена, затова сега ще ми набият и някакви условности и таксички дето да ми извият врата, докато по утвърдените и развити агенции ще изплуват и ще наложат монопол на пазара. А с конкуренцията и качеството на предлаганата услуга ще замине. Ма къде ми е акъла въобще, кво ми става, кои му пука за това това е БГ. Оня чичко на снимката след като прочете първия коментар тука ще се отегчи и мисловната му дейност ще се сведе до коя вратовръзка, червената или сивата да сложи за банкета. Прасе ще колят.
  • 28 Бам Бам

    0 0 Отговор
    Тези хора си нямат работа, а явно и парични потоци. Решили са да правят картел. Значи ако не си изкарал курса на националното сдружение - не си брокер, така ли? Че вас кой ви произведе във Височества бе? А се осъзнайте!
  • 29 Бам Бам

    0 0 Отговор
    я какви се хубавци. Да ви се ненагледа човек. Точно като на конгрес на партията-любимка сте. Евалла направо чак машалла.
  • 30 Ивелин Добрев

    0 0 Отговор
    Чета го отново и отново и невярвам. Добре, направил съм си агенция защото знам как се работи тази работа. Намем си сложител и го обучавам. Ако прави пари ок, ако неправи го уволням и следващия, не всеки става за тая работа. Сега, дакажем че вместо аз да се занимавам с него той е ходил на курс взел е сертификат, аз го наемам чото е "квалифициран" пускам го и изненада, неправи пари кво става тогава, вземаме му лиценза или го уволням а тои ходи да се пробва при следващия, но там някаде има талантлив брокер но аз немога да го наема защото няма лиценз, и още повече брокер се тества дали става наулицата бива ли го или не.
  • 31 Симо Симов

    2 0 Отговор
    Хахаха! Брокерчетата се уплашили , че ще ги контролират по тарикати от тях. А какво да кажат хорицата, дето всички вие вкупом ги лъгахте , че има вечен ръст. Иначе имахте по 10-15г. стаж, ама пак дрънкахте ,че и продължавате и сега мантрата за ръста. Ето ви пример, че изобщо не разбирате пазара. Или пък сте били некоректни , ако сте го разбирали. Затова нека ви обучават! Хахаха! Имал съм среща с много от вас и мога да ви уверя , че дори и сега 99% от вас изобщо не знаят какво става в момента с пазара в България. А тези на снимката- по тарикатите от вас, дето ще ви обучават,пък изобщо никога няма да разберат "негово величество пазара". Все пак те трябва да усвояват паричките дето ще им дължите. Няма да имат време за някакъв си пазар на имоти. Та така-вие цигъркахте хорицата по време на бума, а сега е време и вас да нацигъркат. Да! Няма как да ви се размине. Явно ще ставаме държавата с най много монополни структури. Охохох!
    И накрая ще ви подскажа какво да направите, че тия гладните по тарикати от вас да ви оставят на мира. Просто е ! Трябва ви РАБОТЕЩ ПАЗАР, че да има за всички достатъчно(и за вас и за тарикатите от снимката). И то е: Върнете цените на нива съответстващи на доходите на хорицата в България. Така както надувахте цените, така можете и да ги смъкнете, ако ме разбирате изобщо де! Желая ви успех !
  • 32 Bossman

    0 0 Отговор
    Оценката не прави знанията.Всичко е практика,както и коректните отношения между страните.
  • 33 Силви

    1 1 Отговор
    Отново говорим за пари - тия с вратовръзките от някаква си измислена организациика май вече не им стигат парите и що ли да не издоят другите. Че наскоро излезе най-новия модел на мерцедес...А няма ли да е изгодно в закона да се регламентират и отношенията на посредника с кандидат наемателя/купувача?За да не се получава така, че след огледа клиента да се връща да се свързва с наемодателя/продавача и посредника да става излишен?Да се регулират и комисионните, защото и там има разминаване?И накрая,уважаеми господин Симов,ами като ни Ви допада да работите с посредник,не работете!Идете купете си един вестник, направете голяма сметка за телефон по обяви, загубете много време за огледи по обяви, които твърдят, че имота е луксозен, а на място се оказва, че може би е бил луксозен според стандартите през 40-те и 50-те години на миналия век и тогава говорете за работата на посредника!А после ходете сами по мъките да си проверявате дали пък имоте не е с тежести или запориран,защото в 90% от случайте имотите са с нещо нередно или нередовни документи. И последно като за капак да си платите скъпо на даден нотариус, защото поради неинформираността си едва ли ще можете да проучите тарифите и информацията относно нотариусите в населеното място,където купувате имот?И именно защото ние се сблъскваме всеки ден с тези БГ реалности знаем и защото в крайна сметка всеки работи срещу заплащане, а не за едно "благодаря" сме толкова време на пазара.Или Вие работите за без пари?!Важното е да се вземат пари срещу реално извършена работа, а не срещу някаква си измислена хартийка от няк'ви мижитурки с монополни апетити с лепнат етикет "В ПОЛЗА РОДУ"!!!ХА ХА ХА!НЕ НАМ,господа,НЕ НАМ!
  • 34 Хитлер

    2 0 Отговор
    Поне 5 пъти досега съм прекарвал разни измислени брокерчета.Отивам при тях ползвам им услугите и след това си правя директна връзка сьс собственика а брокера отива да пие една студена водичка.Това и заслужават защото се правят на големи хитреци.Взимат големи комисиони а всъщност не вършат никаква реална работа.Едва когато променят закона и брокера започне да носи отговорност за това което върши тогава и аз ще променя отношението си към тях.Та тях ги мързи дори да проверят имотите които предлагат за тежести.
  • 35 Симо Симов

    1 0 Отговор
    до #33Силви, Силви е затова не разбираш пазара и ще те нацигъркат тарикатите от снимката, защото мислиш само за пари. Убеден съм , че си подлъгала доста хора с мантрата за вечния ръст. Та тази работа дето я вършите изобщо не е нещо сложно и затова хора като Хитлер ще ви заобикалят. Само самочувствието ви е голямо с нула покритие. А коректността за 99% от вас е непозната. Да не се засягат всички . Сигурен съм , че има 1% от вас които разбират за какво говоря. Успех в борбата с тарикатите от снимката!
  • 36 Радослав Глухов

    1 0 Отговор
    Създаването на закон за дейността на брокерите е стъпка напред към повишаване на професионализма, но с какви законови мерки ще бъдат зашитени брокерите от нелоялни клиенти и собствени агенти. Няма ли да се повтори версията с Камарата на независимите оценители-такса за вписване в регистъра, курс, изпит, а членството в камарата не е задължително. По мое мнение едва след въвеждане на специалност "брокер на недвижими имоти" във висшите учебни заведения и завършване на пълния курс на обучение може да се говори за изпити с действащите в момента агенти наравно с новоизлюпените "специалисти". Редно е също този законопроект да бъде разпространен за предварително обсъждане сред участниците на пазара на недвижими имоти. Не можах да разбера какво е толкова секретно, че НСНИ не са го публикували.
  • 37 куку

    0 0 Отговор
    Маин Фюрер,разрешете да допълня.Хубаво е и в процеса на сделката ако, можеш и да се разпишеш на брокерката/ако е млада/ и след това,като я прескочиш ще е раздвоена в чуствата.
  • 38 емигрант

    0 0 Отговор
    гн Гухов вече има изучаване на соециалност брокер бакалавър е в НАДФИЗ а МАГИСТЪР в Цирковата Академия в Москва в катедра /клоунада и забава/
  • 39 руснака

    0 0 Отговор
    ако искат да въведат закон за брокери, трябва да допълнят нормативна уредба за сделки с имоти - да не може да се сключи сделка БЕЗ брокер. тогава е логично да има закон за брокери, иначе е пълно простотия - ще прекарат закон за да може НСНИ да взима пари за "курсове".

    "Другата причина в закона да не се определят нивата на комисионните е, че през годините те не са се променяли." - това кой го каза? Автора на статията или "Иван Велков, председател на УС на НСНИ"?
  • 40 куку

    2 0 Отговор
    Руснак,перфектно предложение но не си го допълнил; Трябва също купувача от своя страна всяка сутрин да прави питка или баница на Брокера,а продавача дори да не стане сделка да му дава по 50лв на ден джобни щото той обикаля и има разходи а двама та заедно вечер да го изчипкат със домашен сапун/ да не хване пърхот/ и по договорка м/у двамата,някой през ноща да го завива да не настине....Дааа Руснак така трябва да е.
  • 41 Bossman

    0 2 Отговор
    До коментар 34/Хитлер/.А знаеш ли колко такива като теб съм ги накарал да пият не 1 а няколко студени води?Идват на срещи,правят се че не им е харесал имота и после се връщат без мен.Да ама не.Щом постъпваш некоректно с мен ще постъпиш и с собственика.На много такива като теб сме им посочвали верния път през вратата.Няма място за некоректни хора.
  • 42 Bossman

    1 1 Отговор
    До коментарите 37 и 40 на Ку-ку.Ти определено имаш не само социален,а и сексуален проблем.Една сериозна жена никога не би те взела насериозно,камо ли да ти позволи да и се "разпишеш".Просто не вървиш.
  • 43 куку

    1 1 Отговор
    А ти Боосман знаеш ли,колко такива,като теб брокерчета съм поканил на оглед с устна уговорка и ,като ги усетя че хитруват/а то не е много трудно/ след това на втория им заключа вратата от вън и звънна на плицията уговорката е устна ходи се оплаквай...По отворените и на тролея са стояли преди да изпишат 5 или 6 химикалки.....Мнооого сте страшни Ауууу.
  • 44 Ина Йосифова

    0 0 Отговор
    - ясно дефиниране на субектите на пазара на недвижими имоти !!
  • 45 Виктория Зизова

    0 0 Отговор
    Дано само крайната цел не се окаже събирането на такса за изкарване на курс и членска такса, да не забравяме това. Трябва да се знае и как ще бъдат защитени от този закон брокерите /или агентите, ако това има значение/. И да бъде публикуван проекта, за да може да бъде обсъден. Иначе ще има поправки безброй, както обикновено се случва с прибързаните закони.
  • 46 куку

    1 1 Отговор
    Вики, ще ви защитава този,който защитава клиентите...демек,НИКОЙ, Закона не прибързан,а необходим. Проекта е побликуван размърдай се, това не ти е баба от жк,Хиподрума дето си продава гарсониерата щото не може да си покрива разходите...
  • 47 Bossman

    0 0 Отговор
    Все пак нещата ще се решат в народното събрание.Не вярвам да приемат някакви драконовски закон.
  • 48 куку

    0 1 Отговор
    Ама разбира се Боосман ти събота и неделя му тресни по 2 или 3 големи,успокой топката и .. .. ... и закона. Нема да си разваляш уикенда с некъв си закон,пък и в народното събрание не е влязъл я.?
  • 49 Мария Александрова

    0 1 Отговор
    Трябва да има правила на пазара. Притеснявам се, че пак ще го направим по български. Допускам ,че за "брокерите" ще има изисквания, които само големите фирми ще могат да покрият. Агентите ще изкарат изпитите, но дали само с " атгентсво" ще могат да финализират сделката, т. е. не де ли подготвя стандарт, според който агентът движи цялата сделка,но накрая за приключване на сделката ще му трябва подпис на "брокер", за което той лаща сериозен комисион.Така е в Щатите.
  • 50 куку

    1 0 Отговор
    Мария, брокер,адвокат,нотариус и най вече клиент ти е необходим и ще бъде...Но май с клиента ще го закъсаш. и то здраво. Бъди сигурна.
  • 51 Мария Александрова

    0 0 Отговор
    Благодаря за загрижеността... но не ме мислете)!
  • 52 куку

    1 0 Отговор
    Не мисля. Сигурен съм.
  • 53 Bossman

    0 1 Отговор
    Ку-ку за твой ужас клиенти винаги ще има.Но твоите клиенти едва ли ще се увеличат.
  • 54 @@@

    0 0 Отговор
    Работя като "брокер" от пролетта та 1993 г без прекъсване. Имам изкаран тримесечен курс за "брокер" с диплома от Министерство на просветата през 1993 г. Къде бяха господата от НСНИ през декември 1999 г, когато такива като мен протестирахме пред Народно събрание в страшен студ, против въвеждането на патентен данък в размер на 6600 лв? Знаят ли господата как се събира тази сума със сделки в размер на 8000 -50000 $ /защото такива бяха тогава цените/ и комисион 1,5%/защото такъв беше тогава/. Разходи за наем, осигуровки, реклами, патент/а сега корпоративен данък/. Явно НСНИ като сдружение с идеална цел /нестопанско/ не са наясно. Според мен най-добре е брокерите да бъдат лицензирани от квалифицирани и носещи отговорност за действията си изпитващи. Лицензът носи със себе си отговорност и застраховка. Не е необходимо да има големи и лъскави офиси/те плашат клиента/, има и офиси с почасово наемане. Това, че една фирма има регистриран офис нищо не означава. Може във всеки един момент да се изнесе. Лично аз като брокер не обичам да работя с така наречените "големи" фирми, защото винаги съм имала проблеми с тях - най-често неколегиалност.
  • 55 куку

    0 0 Отговор
    За цялата тема вече толкова дни, единственото честно и професионално изказване, засягащо конкретни ниши и оврази на пазара по,които по голямата част от брокерите се движат надолу. Тук ще си спестя подигравките и иронията ,защото професионалист разбиращ проблема заслужава само Адмирации. п,с Учете се гилдията.....
  • 56 емигрант

    0 0 Отговор
    Точна дисекция на пазара с 3думи. БРАВО.
  • 57 хаха

    2 0 Отговор
    Като чета коментарите на колегите тука - и психотест ще трябва :))))
  • 58 darizad

    0 0 Отговор
    до колежката @@@
    До колкото разбирам Вие не сте принципно против този закон. Не отричате нуждата от обучение, от лицензиране, предполагам не сте и против това договорите с клиентите да станат задължителен елемент. Неколегиалност, за съжаление, се среща далеч не само в "големите" фирми (често казано не знам и кого имате предвид, защото според мен такива вече почти не останаха).
    Моето уважение към дългия Ви професионален опит. Щом имате ясна позиция, остава само да я заявите където трябва и да участвате активно в обсъжданията и уточняването на текстовете на закона. Идеята сама по себе си е добра, остава и добре да се реализира. А за това е важно да участват всички, които имат нещо общо с този бранш.
  • 59 Nikolay

    1 0 Отговор
    Колеги от една страна подкрепям новия закон защото, е крайно време да се покаже на собствениците на жилища , че те нямат право когато един брокер(агент) е довел клиенти в тяхното жилище. Те да ни прескачат и щом е договорил комисион в размер на 50 или колкото и да било процента брокера , трябва да си заплати това което е подписал! Въпросните обучения са поредната измишльотина големите фирми да печелят пари от обучения.В закона пише ясно: всяко физическо лице регистрирало фирма и спазващо условните изисквания в закона има право да развива каквато си поиска дейност отговаряща на държавните изисквания ?
  • 60 Nikolay

    1 0 Отговор
    Съжалявам за грешката СОБСТВЕНИКА и НАЕМАТЕЛЯ а не брокера трябва да заплати комисионната която , си е спазарил !