Last news in Fakti

6 Април, 2012 18:46 5 546 3

Проверяваме он-лайн в какъв блок живеем

  • саниране-
  • главен архитект-
  • диков
Проверяваме он-лайн в какъв блок живеем - 1
Снимки: М. Богданова

„До седмица вероятно ще пуснем нова услуга за гражданите. Чрез нея всеки обитаващ жилище в панелен блок може да намери на картата в сайта на Столична община какъв е блокът, в който живее като номенклатура, да види разпределението и стандартът, по който е изграден. Това е първата стъпка, с която искаме да ориентираме хората за процеса на саниране. Подготвили сме задание за търг за проектиране за типови проекти на всички панелни секции от номенклатурите, които са правени в София, включително и тези, които са за студентски общежития. Тези типови проекти ще се предоставят безплатно на етажната собственост”. Това каза главният архитект на София, Петър Диков на семинара „Проблеми при усвояване на европейските фондове и пътища за тяхното решаване” в Правец, организиран от в-к „Строител”.арх. Петър Диков

В момента продължава изготвянето на разчети, с които да се видят какви са възможностите на Столична община да поеме финансирането на по обследването на сградите. Целта е гражданите да бъдат финансово максимално облекчени.

„Подготвили сме предложение строителното разрешение да бъде издадено безплатно, на желаещите да започнат строителството и оттам нататък идваме до процеса на физическото саниране. Моето мнение е, че в днешната криза, а и отчитайки народопсихологията на българина, трябва да се опитаме държавата, общината и европейските фондове максимално да поемат цената на санирането. Това може да го постигнем ако има добри проекти и отлична организация” е мнението на арх. Диков.

Санирането е важно и от гледна точка на заетостта в строителния бранш. Обновяването на сградния фонд е процес, който ще продължи между пет и десет години, което ще осигури работа на стотици хора в бранша. Изчисленията сочат, че санирането на сградите в България ще струва между 3.5 и 4 млрд. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 силвия димитрова

    1 0 Отговор
    Незнам какъв вид саниране на блоковете се има предвид.Президентът говореше ,че сме на последните места по енергийна ефективност ,и че санирането ще повиши тази ефективност.Това ще рече, че се има предвид блоковете да се топлоизолират,което съвсем не означава санирането,коедо ще удължи живота на панелките.В Германия старите панелни блокове се санират,като се разкрият местата на свръзките на железата на отделните клетки на панелите и наново се заваряват,за да се подсилят. Това е важно за удължаване на живота ,а не да се лепне някакъв стиропор.
  • 2 до Силвия

    1 0 Отговор
    Забравяш обаче нещо основно. В Германия и Чехия санирането се извърши преди 20 години и в изцяло общински панелки. Къде са тия сгради в България? Всички сме собственици и никой от общината не дава алтернатива на хората - къде ще отидат да живеят, докато трае санирането, колко месеца ще трае този процес, как ще се финансира. Да, предлагат "безплатни"консултанти, но опита ми показва, че безплатен обяд няма. Говорят за срокове от 3-4 месеца, но като знам кака работят българските "майстори", пиши го година. Е как ще ме принуди тогава общината да се впусна в приключението Саниране, особено семейства като моето с 2 деца, от което едното на 1 година. А още колко може да се говори по тая тема за интересите на някои групи да пипнат жилищата на хората чрез кредити, не е истина.
  • 3 НЕЛИ КОЛЕВА

    0 0 Отговор