Last news in Fakti

15 Април, 2012 00:00 12 335 31

Масово се укриват доходи от наеми

  • данък-
  • наем-
  • имоти-
  • нап-
  • декларация

В Национална агенция „Приходи” (НАП) ежедневно се получават множество сигнали за укриване на доходи, респективно неплащане на данъци от страна на собственици на имоти, които ги отдават под наем. Статистиката показва, че след проверка от страна на органите на Агенцията, 80% от сигналите са правдоподобни. Най-честото нарушение е или липса на декларация или ако има такава, посочената сума е много по-малка от тази, която получава собственикът отдал имота си под наем.

Собствениците на жилища, които са ги отдали под наем на фирми, също трябва да подадат данъчна декларация, независимо че данъкът е удържан авансово. От НАП отново обясняват, че при подаване на декларацията наемодателите трябва да приложат сметка за платените суми и служебна бележка, издадени от фирмата наемател.

От началото на 2012 г. броят на подадените в НАП декларации са 170 000. Декларираните в тях доходи от отдаване под наем на имот са в размер на 50 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    8 2 Отговор
    само така само така от де на къде ше давам пари на 3 лице заради това 4е съм мизерствал 20 години за да спестя за апартамент и да го дам под наем на старини?бойкот на цялата територия наре4ена м...листан, бой по данъ4ните дето лежат и се угояват на наш гръб държавата като е бедна да не си беше подарявала стратеги4ески важните отрсали сега няна ние да и пълним джобовете с пари...и на дебелаците в парламента да купуваме мержани и да у4ат из4...та им в 4ужбина
  • 2 муй

    6 2 Отговор
    данъчни и министри на сапун,те дават имоти под наем,но си траят .
  • 3 надуй

    7 0 Отговор
    без брадва и кръв винаги ще е така ,на нож народе иначе се умира.

    Коментиран от #10

  • 4 Цървул

    3 0 Отговор
    НАП да извадят справка на какви цени се дават под наем имоти в различни райони на големите градове,за да си направим пък ние сметката евентуално каква е стойността на имота.Това се прави в цял свят,наема се умножава по 100 и придобиваш представа,как се движат цените,защото офертите на фирмите са многократно завишени.
  • 5 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Който кон хванат той оре!Стара българска поговорка!Ха да хванат
    играчите..............ще ги хванат на ....пут.....ден!
  • 6 Пловдив

    3 0 Отговор
    Сега: Нека сме реалисти. Истина е,че данъчните от доста години насам оправиха имиджа и отношението си към хората. За разлика от КАТ да речем,които си я карат по старому. Но истина е и,че сегашната данъчна система покровителства мошениците и тероризира съвестните данъкоплатци.
  • 7 Рокфелер

    4 0 Отговор
    Абе хора, че те германците са 200г напред в нещата и не са се справили със сивата икономика та ние ли.Един ще хванат 50 нови ще се появят това е .Докато в държавата ни думата частник е срамна така ще е.Крайно време е държавата да застане на страната на дребния бизнес който представлява повече от половината ни икономика и да защити тези които са си дали живота и всичките спестени пари за да създадат нови работни места а не да защитава онези които освен да работят в някой завод в което няма нищо лошо разбира се не са успели да направят нищо повече .Крайно време е да се даде много по голяма свобода на дребния бизнес както и да бъде разтоварен от безмислената бумащина .
  • 8 Озлобения

    5 0 Отговор
    В момента отварям малък търговски обект и трябва да ви кажа,че чиновника буквално се гаври с такива като мен.Знаят само плащай,плащай,плащай.Затова за бога братя НЕ ПЛАЩАЙТЕ,защото така или иначе после котараците ще ни откраднат парите.
  • 9 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    До № 8 Озлобения
    Коментарите на №7 и № 6 са реални!
    Аз споделям с ВАС този коментар защото и на мен ми предстои
    отварянета на малък търговски обект/в тази криза/и се сблъсквам
    с българската администрация!ТЕ ИЗПОЛЗУВАЙКИ ЛОВКО нормативните изисквания, могат такива като нас да си ги работятат както искат!Ами това е човече и АЗ /ИРАКЛИ/се озлобявам,защото не ти помагат,че си предприемчив,а те възпрепятстват по различна форма!....За това човече сме на
    едно от последните места като хора в ЕВРОПАТА,за това сме и
    определени като турска тоалетна...............Просто сме си г.дове!
  • 10 науй

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от " надуй":

    @3 "надуй" е прав.
  • 11 науй

    0 0 Отговор
    И @2 "муй" е прав.
  • 12 Съгласен

    2 0 Отговор
    Съгласен сън.Ама какво да правят тия пенсионери които отдават с стаи. Според мен това не трябва да се декларира.
  • 13 Явор Кръстев

    6 1 Отговор
    Положението е отчайващо . По никакъв начин не давайте пари на "държавата". Изсмукват всичко до което се докопат и средствата изчезват незнайно къде. Хора които кандидатстват за пари по европейски програми биват давани на прокурор защото не отговарят 100% на изискванията следователно мамят . На въпросните изисквания е почти невъзможно да се отговори. Ей така се грижи нашата " държава " за поданиците си. Така че отношението ни трябва да е като към грабител от който трябва да се защитаваме.
  • 14 Рокфелер

    3 0 Отговор
    Точно така е Яворе.Държавата ни е поела по нанадолнището и набира все по висока скорост.Всяка стотинка която докопат от нас отива незнайно къде.Правителството изобщо не е наясно с реалната беднотия която е обзела народа.Настават много смутни времена.Дано се намери поне едно читаво правителство което да направи нещо за обикновения българин който се опитва да прави бизнес или просто се опитва да не умре от глад.

    Коментиран от #15

  • 15 Явор Кръстев

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рокфелер":

    @14 Виж , не мога да повярвам че са толкова тъпи да не разбират че голям процент от хората гладуват , че прираста на населението е отрицателен и продължава да спада , че дребния бизнес почти няма полезен ход . Мисля че по-скоро ТОВА Е ЦЕЛТА.
  • 16 НЕ плащайте на мародерите

    1 0 Отговор
    Споко.Знае се къде отиват парите от съдирането на кожите ни.При котараците разбира се.Що се отнася до управниците,много добре знаят,че народа пропада все повече в тинята,но важното е ,че те са добре и са подсигурили наследниците си за вечни времена.
  • 17 varna

    2 0 Отговор
    сега ще се появи супер наглия балон от калифорния и ще ви каже на всички гладуващи колко добре се живее в българия и как коремите ви са пълни с черен хаивер и сюмга.
    а супер наглата AXXX ще го порвърди със статистика, пардон стагмистика.
    незнам как може да има такива лицемерни хора, напълно безразлични към съдбата на 80-90% от своите сънародници.
  • 18 Гого

    2 0 Отговор
    Аз мисля, че правителството преди да иска от наемодателите да си плащат данаците, е редно да подобрят законодателството уреждащо отношенията наемодател - наемател, както и времето за неговото приложение (всеки спор да се решава от съда до месец). Хонорарите на адвокати, нотариуси и т.н. когато касаят наемните отношения да се признават за разход в даначния закон и т.н.
  • 19 пепа борисова

    3 1 Отговор
    edna darjava nqma li siva ikomomika-nqma nikakva ikonomika.dumite ne sa moi a na edin banker ot daleee4niq zapad...
  • 20 плащача

    2 0 Отговор
    Масово се КРАДАТ парите от ДАНЪЦИ и ТАКСИ!
    Нито лев на рекетьорите!

    Коментиран от #22, #26

  • 21 bahtizora

    1 0 Отговор
    Нека да се декларират доходи от наем, но първо държавата да уреди отношенията наемател-наемодател , защото неможе да дойде някакъв наемател да не си плати или да разбие жилището и после ти да дължиш данък за това. България продължава да е страна на абсурдите...
  • 22 Димитър Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "плащача":

    @20
  • 23 Димитър Петров

    0 0 Отговор
    Колкото и данъци да съберат нищо няма да се оправи . Ще си ги разделят помеждуси и това ще е ..... тъпа държава
  • 24 ЗЕОН

    1 0 Отговор
    и как мислят даго оправят като няма минимален праг за одаване на помоещение спряма квадратурата му .....по никакъв начин не могат да ги саберат тия пари секи може да си го одаде на хартия за 500 лева а да зима от него 10 000 лева ...и всяка от двете страни е доволна само даржавата е ущетена така ще си осстане аз сам сигорен
  • 25 хазайка

    0 0 Отговор
    Как ще ги хванат като всичко е оплетено като черва.При мен всичко е точно,всичко се плаща и спя спокойно.
  • 26 Прав е плащача

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "плащача":

    @20
  • 27 Люба Дупаринова

    3 1 Отговор
    Държавата -това сме ние!Интересно ,докога
    ще крадем от себе си.Трябва да се научим че има и задължения ,а не само да искаме едно или друго.Стига сте мрънкали,ами да се стегнем,България (нашите деца )чака на нас!
  • 28 bubblehead

    1 2 Отговор
    Ама другари така не може за какви доходи говорим та те нали наемите у нас много ниски , за какви доходи може да става въпрос от наеми изобщо ...виж за укриване на доходи от лихви по може да говорим защото те лихвите са толкова големи оооо толкова големи и все по-големи ще стават.... ха-ха-ха!
  • 29 ха ха ха

    2 0 Отговор
    Ще стават балоне с 10% лихва по кредит сме шампиони и по големи ще стават и банките все повече данъци ще плащат за печалбите си от лихви нали така.
    Можеш вече да идваш в България да живееш , тук е по хубаво от Калифорния високи заплати и ниски наеми . А цените на имотите продължават да падат.Изобщо тук е земен рай. Не знам защо въобще хората емигрират.
  • 30 bubblehead

    0 0 Отговор
    Ами аз ще ти кажа. Откачени са колкото теб и идват на лихва по депозити 0.1% и безработита по висока от София ( конкретно където съм аз) А в България няма начин да стане така за лихвите говоря, никакъв начин, ние за където сме тръгнали те хората ... или ние на никъде не сме тръгнали ние просто издебваме удобния момент да сложим въжето и да ритнем сточето докато чакаме лихвите и нищо не купуваме .... муа-ха-ха!
  • 31 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Значи тогава ти наричаш себе си откачен защото си отишъл на лихва по депозит 0,1% и си безработен .ХА ХА ХА наистина вече започваш да превърташ балоне.
    Веднага се връщай в България тук е чудесен живота , недей да се мъчиш в Америка.