Last news in Fakti

19 Юни, 2019 12:13 4 077

Домът се пази със сребро

  • оргахим-
  • леко-
  • сребро-
  • хигиена-
  • здраве-
  • йони
Домът се пази със сребро - 1

Още древният историк Херодот е отбелязал, че среброто се е използвало от времената преди Христа. Полезните и незаменими качества на този метал са били на почит и в Римската империя, където се използвали сребърни съдове, за да съхраняват виното си и то да не се разваля. Историческите маркери за помощта, която този метал давал в живота на хората, са и в Египетските и Друидски писания. Във ваните на новородените в по-богатите семейства слагали натрошено сребро, за да пазят бебетата от вредните въздействия на околната среда. Императорите от много китайски династии се хранели със сребърни клечки. В наше време с насмешка и завист се споменава репликата „да се родиш със сребърна лъжичка в устата“. Всъщност реалният произход на този израз датира от тъмните векове, когато чумата върлувала в Европа и по-заможните давали на децата храна със сребърна лъжичка, за да ги предпазят от болестта. По-едрите животновъди наливали млякото в сребърни кофи, когато нямали възможност да го държат на хладно и то не се разваляло. В по-новата ни история кървавата Първа световна война принудила лекарите във военно-полевите болници да ползват сребърни пластини, за да се справят с инфектираните рани на войниците...

Сега силата на среброто е детайлно проучена и дори в басейните се слагат сребърни йонизатори. Таблетки със сребро пречистват водата, а в Швеция използват сребро, за да филтрират водата в домовете и работните си помещения. В Япония, след индустриализацията, ползват ценния метал, за да се борят с въздушно преносимите токсини, а в Съединените щати почти всеки балсам срещу изгаряне съдържа сребърни частици.

Как работят сребърните йони

При уредите, произвеждащи сребърни йони, между катода и анода протича ток, който ги освобождава във водата. Дезинфекциращото действие се дължи на притегателната сила на сребърния йон към жизненоважни ензими на едноклетъчните микроорганизми. Среброто действа върху ензима, който използват вредните микроорганизми и по този начин спира тяхното размножаване. Буквално ги задушава и унищожава вредите за човека. Бактерии, вируси, гъбички, плесени загиват за минути. Науката е доказала, че понякога бактериите добиват резистентност към антибиотиците, но не успяват да създадат такава към среброто.

Сребърните йони унищожават над 650 вида болестотворни бактерии, вируси и микроогранизми. Най-масовата тенденция в развитите страни е повсеместното пребоядисване на помещенията с бои, съдържащи сребърни йони. Пазарният лидер „Оргахим“ вече е снабдил над 720 търговски обекта в страната със специалния продукт „Леко със сребърни йони“, който има мощно противобактериално и противогъбично действие. Боята е тествана в утвърдена френска лаборатория Eurofins, която е световен лидер в лабораторните изследвания. „Леко със сребърни йони“е с доказано изключително ниско съдържание на ЛОС (Летливи Органични Съединения) - под 1 гр. ЛОС на литър, което е 30 пъти по-малко спрямо максимално допустимите за пазара норми. Боята е подходяща за обществени сгради, търговски обекти и жилищни помещения изложени на интензивен трафик и висока влажност (болници, детските градини, хранителни магазини, ресторанти, кухни, бани, и др). Сребърните йони в боята на „Оргахим“ буквално „обличат“ помещенията в защитна сребърна риза, в желания от Вас цвят. Продуктите с грижа за здравето и природата понякога са неподозирано близо до нас.

Домът се пази със сребро


Платена публикация

Свързани новини