Last news in Fakti

6 Юни, 2012 13:27 3 155 11

До какво води застраховането на имот

  • застраховане-
  • имот-
  • жилище-
  • къща-
  • диков
До какво води застраховането на имот - 1
арх. Петър Диков

Задължителна или не застраховката на имот се прави не само, за да се покрият щетите нанесени от наводнение, пожар или земетресение. Косвено застраховката принуждава собствениците на имоти да ги поддържат в добро състояние. Застраховката е много добър механизъм не само за защита собствеността при такива бедствия, но и за проверка на цялата процедура и  законността на сградата. Една застрахователна компания никога няма да ви застрахова на ниска цена една несигурна сграда. Чрез застраховката вас ви принуждават да се грижите и за сигурността на сградата, защото в противен случай премията ще е много висока и няма да е изгодна”, обясни пред TV7 главният архитект на София Петър Диков. Той допълни, че е „за” застраховането на имоти, но „трябва да се вземат под внимание и възможностите на българското население, да са адекватни, а не непоносими за хората”.

Ако трябва да се тръгне от някъде то определено трябва да е от изготвянето на техническите паспорти на сградите. „Те са много по-важни, защото дават яснота за сигурността на сградата и какво трябва да се направи, за да бъде тя в добро състояние”, обясни арх. Диков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мунчо

    3 0 Отговор
    Нема лошо, всичко казано по-горе е чудесно, но не трябва да се изпада в крайности, защото всяко нещо което стане задължително води до извращения и злоупотреби. Затова, който иска нека се застрахова, пък който неще да си носи сам отговорност, а не да търси от община или държава да му оправя частния имот.
  • 2 Иво Маслинков

    0 1 Отговор
    Да не говорим и че застрахователният риск се носи от застрахователя, така че е в негов интерес да има експертна оценка/паспорт и да знае дали да поеме риска, или да откаже....Хайде да не слагаме каруцата пред коня, а?
  • 3 каро

    3 0 Отговор
    Още една форма на официален рекет!
  • 4 ПИСНА МИ

    3 0 Отговор
    Пак искат да ни оправят на принципа дайте да дадем и нищо от сърце.ГЕРБ работи на принципа приберете парите на населението да не мислят за глупости и честито вече нямате нищо.То не бяха здравни вноски, то не бяха задължителни застраховки.Имам предложение до парламента всички имоти в БГ. задължително де се ипотекират и парите да се дадат на държавата а собствениците длъжници да изплащат ипотеките за 30г., който успее след това нова ипотека, който не успее имота се прибира от банките и се продава на някой горд баламурник искащ да е собственик с ипотека.А другите работи пак си остават данъци, застраховки и здравни вноски.
  • 5 Радо

    2 0 Отговор
    Ако застрахователните компании бяха коректни хората масово щяха да се застраховат. Сега искат да направят рекет втори сезон първият беше с гражданската всяка година я увеличават като си измислят някаква причина за това. Като стане катастрофа и трябва да се изплащат щети парите ги бавят с месеци а иначе като имат да взимат веднага го прибират.
  • 6 Fiko_Fire

    1 1 Отговор
    До какво води застраховането на имот--->до депресия
  • 7 тимофей

    2 0 Отговор
    Пълна дивотия.А знаете ли по селат колко сгради има които по една или друга причина нямат акт 16.Знаете как е било едно време.Е такава зграда смятате ли че ще се намери кой да я застрахова.Ми какво да прави тогава собственика.Знаете едно узаконяване колко струва и ,че не е по джоба на повечето пенсионери.
  • 8 абв...г з

    2 0 Отговор
    В България рекета е узаконен от 20 години.
    Сега рекетьорите имат още повече власт.
  • 9 Адолф Хитлер

    2 0 Отговор
    Е нали уж чакаме да започне рецесия а по късно и подем след депресията,но колко от нас изобщо ще дочакаме?
  • 10 Грую

    2 0 Отговор
    Много добра тема, но въпросът според мен трябваше да бъде: До какво ще доведе застраховането на имота Ви? Аз ще Ви отговоря: До няколко неща: 1.До поишаване на жизненото равнище на някой застрахователен бос. 2. До поредното олекване на собствения Ви джоб. 3. До поредната разправия след застрахователното събитие, в която Вие ще си скъсате нервите да разберете "Къде сбърках" , че не щат да ми дадат никакви пари и вкрайна сметка 4. Ще седнете унил пред някоя чаша ракия и ще попържате де що Ви се мерне пред очите, разпростирайки яда си от поредната изядена брадва, давайки си сметка че пак са Ви прекарали грозно. Да направете ги тези застраховки задължителни. Точно така. Така прецакването ще е по-сигурно, резултатът по-добър.
  • 11 The Bear

    1 0 Отговор
    А има ли някой, който да ме застрахова от среща с мангусти, от зараза лепната от близко обитаване с м..густи, от това че няма да ми избират правителство м..густите, от това да не плащам сметките за ток, вода и телефон на м..густите, от това да не се поема болнично лечение на неосигурени м..густи и т.н. - НЯМА - всичко е прах в очите и накрая тяло в прахта.... Работещото българско население вече не може да изнася на свой гръб всичкото безхаберие на властта, кражбите на управляващите, множенето на м..дустите и плащането на целия им живот от джоба на бедния работещ порядъчен човек в България, нарастващата престъпност поради явната безнаказаност на истинските престъпници и т.н. - изходите са много - пристанища, летища, сухопътни граници - и населението все повече ги използва - КАКВО ЩЕ СТАНЕ КАТО СИ ОТИДАТ ТУРЦИТЕ В ТУРЦИЯ И ТУК ОСТАНАТ САМО КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ И М..ГУСТИ !?!?! - ОТГОВОРЪТ Е : ЩЕ НАСТЪПИ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ