Last news in Fakti

2 Юли, 2012 16:15 4 653 37

Минимална задължителна застраховка за брокерите

  • нсни-
  • велков-
  • застраховка-
  • брокер
Минимална задължителна застраховка за брокерите - 1
Иван Велков - председател на Национално сдружение "Недвижими имоти"

- Господин Велков, може ли Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) като организация да предложи въвеждането на задължителни застраховки на имотите?

- Това е идеята ни - да се въведе минимална задължителна застраховка. Ние си го представяме нещо по подобие на гражданската отговорност, която е за колите. Ако всички плащат примерно по 50 лева на година, това е огромен ресурс, който би могъл целево да се използва, и то да се реагира почти светкавично в подобна ситуация. Това би спестило толкова нерви и разправии, включително съдебни безсмислени дела. Подобна задължителна застраховка е даденост на други пазари, ние просто се опитваме да правим нещата без пари, и то не по най-добрия начин, което е проблем.

- За какво си мечтаете в професионален план?

- В много други държави наши колеги имат друг статут. В скандинавските, в някои от англосанксонските страни посредникът на недвижими имоти е много повече нотариус, отколкото информационна табела. Там хората, които извършват сделката, застават с името и гаранциите, включително и с обещанието да поемат и да платят евентуални неустойки и обезщетения, ако причинят щети или вреди. Аз си мечтая да не бъдем третирани като бюро за справки, а по-скоро като пълномощници на клиента. Тогава ще носим и друга отговорност, но ще знаем и много по-лесно ще можем да планираме и вътрешните си организационни, финансови и бюджетни дела - ще вършим тази работа за този клиент по този начин с тези ресурси. Но ще знаем, че резултатът ще бъде полезен и за нас, и за клиента и за всички участници.

- В момента как е?

- Сега сме обречени да се разчита на късмета, на съвпадението на факторите, а не на упорита и методологична работа. Това, което ми се иска да направим и с нашите предложения и инициативи, и с въвеждането на стандарт за услуги, предоставени от брокери на недвижими имоти, е да има регламентация на бранша.

- Къде е изходът от кризата?

- Вярната посока е много повече ангажимент към крайния потребител, а не към еднократната сделка.

В-к "Строителство имоти"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брокер, ама не креватен

    2 0 Отговор
    То не беше закон за брокерите, то не беше задължителна застраховка, то не бяха лицензи за брокерите и какво ли още не. Напънал се страхилчо и се нааакал. Това е истината. Проблема не е в лицензите, законите и подобни глупости, проблема е в това че в Явлена, Адрес, Мирела и т.н. са умрели от глад, та се чудят сега кво да направят, та да могат да придърпат малкото останали пари на пазара, ама като продаваш кина е лесно, обаче на комисионни сега е мноооо трудно, щото кината свършиха отдавана. Кой ще лицензира така наречените " големи " агенции, в които има постоянно текучество на хора, хора от кол и въже, без никаква елементарна култура, да не говорим за образование. Кой ще изпитва брокер, занимаващ се от 20 години с имота, кой явлена ли, или мирела, или адрес. Пълен смях. Истината е, че читавите брокери не са в Адрес, Мирела, Явлена и т,н. Там е само плявата, щото никой читав брокер няма да работи на 30 % от комисионната. И сега когато вече и куцо и кюраво и сакато не купува както едно време се видя, че пари изкарват само самостоятелните брокери, те това ги боли в така нареченото Сдружение. Боли ги, ама тепърва ще има още много да ги боли. Щото фактурите дето бухат сега, за да докажат след време 30000 лв печалба, за да не ходят на изпит, а направо да вземат лиценз няма да ги спасят.

    Коментиран от #26

  • 2 Иво Маслинков

    1 0 Отговор
    Коментирах наскоро този въпрос с брокер недвижими имоти. Отговорът бе, че нотариусите, които изповядват сделките са застраховани и това е достатъчно. Останалото не е здравословно.
  • 3 Vinaria

    1 0 Отговор
    Аз като клиент смятам, че регулация на бизнеса с имоти е крайно належаща. Не говоря само за покупки, но и за наеми. Омръзна ми всеки път като тръгна да си търся апартамент под наем в сайтовете да има само фалшиви обяви със снимки от жилища в чужбина и хотели! Пазарът е пълен с някакви хора, наричащи себе си "брокери", без да имат фирма, без да плащат данъци, събират комисионни без да издават касов бон или без наличието на някакъв договор. Крайно време е държавата да се намеси.
  • 4 Реалист

    0 0 Отговор
    Застраховката ще е полезна дотлкова доколкото да отсява съсвсем измислените брокери от измислените. А иначе инж.Страхилчо наистина си вярва, че може да управлява бизнеса, като измисля всевъзможни схеми... обаче никога досега не са му се получавали.
    Истината е, че манталитета на сегашните брокери няма как да бъде променен със закон, лиценз или друга регулация. За съжаление простия, лъжлив, неук, невъзпитан и свикнал на лесни пари брокер ще вирее още дълги години из т.нар пазар.

    Коментиран от #5

  • 5 рангел_башмайстора

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Пеалиста,нямаш на идея колко много си прав.Само че това важи с пълна сила и за клиентите.
  • 6 рангел_башмайстора

    0 0 Отговор
    Поправям се.Реалиста.
  • 7 куку

    0 0 Отговор
    Повечето гравитиращи на пазара, наричащи себеси /брокери/....да си направят застраховка, безработица и отделно да си плащат осигуровки....Защото май, тежки времена ги очакват? А и да видиме,коя от така наречените/големи/ фирми, първа ще глътне въздух?....Имам вече подозрения,кои ще бъдат......
  • 8 Jack Western

    1 0 Отговор
    Аман от глупостите на тия вече. За 25 години преход страната устремено се завръща към плановата икономика, монополите и тиранията. Във всяка област на живота недотрепаните тоталитарни остатъци възстановяват системата ! Гади ми се чак !
  • 9 Bossman

    0 0 Отговор
    За успокоение на клиента ще се направи такава застраховка,но все пак всичко зависи от коректността на страните участващи в сделките.
  • 10 Тухла

    2 0 Отговор
    Благодарение на брокерите имотите са с високи цени . Искам да си продам имота за сумата от Х , а брокерът ми казва не по-добре е за Х.2 , защото ала бала причини , а истината е една ПО-ТЛЪСТА КОМИСИОННА !
  • 11 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 10:пълни глупости че благодарение на брокерите цените са високи.В момента цените са паднали много и най-вече заради банките,които трудно отпускат кредити.Колкото по-малко отпуснати кредити,толкова по-малко купувачи.
  • 12 BadMaN

    1 0 Отговор
    Благодарение на такива измамници и такива нагляри ще продължаваме да вървим надолу и надолу във всяко отношение. Малко са ни данъците и таксите и всички други ежегодни разходи ами искат по още 50.00 лв. застраховка за имота, който в най-лошия случай ще претърпи леки щети на 20 години веднъж, а някой ще лапа от почети изнемощелия финансово българин. Въпрос към Иван Велков: Каква заплата вземате на поста в НСНИ ?
    И след това отговорете как искате да задължите човек с заплата от 300.00 лв. да плаща задължителна застраховка на имота си ежегодно ???
  • 13 Брокер

    0 0 Отговор
    До брокер,но не креватен:Колега ,прав си за Явлена,Мирела и Адрес.Борбата е и в недвижимите имоти да има МОНОПОЛ и за простолюдието да няма повече хляб в България,за да ни накарат да слугуваме на "големите" фирми при 20/25 % комисион.
  • 14 Тухла

    0 0 Отговор
    До коментар 11 : да заменим думата "високи" с "нереални" и ще се получи ?
  • 15 Захарче

    0 0 Отговор
    Грездей Велков , много сте слабички за да прокарате лобистки закони !
  • 16 Самурай

    0 0 Отговор
    Трудно ще е да си направят монопол големите фирми. В момента по скоро устискват фалита.
  • 17 Европеец

    0 0 Отговор
    Абе в БГ си имаме търговски закон,който е напълно достатъчен за бизнеса.Какви са тия лобистки закони,разпоредби,квоти и не знам си още какви идиотщини,които само пречат на бизнеса и го правят непоносим?!Като искате си се сдружавайте до безкрай,но не налагайте идиотските си и алчни искания на всички в бизнеса.ПАЗАРА и КОНКУРЕНЦИЯТА са единствения лост,който определя нивото на работа.Всичко останало са лобизъм,далавери,простащини и точно затова сме най-скъсаните "европейци".
  • 18 Нотариус

    0 0 Отговор
    Каквото и да правите в крайна сметка идвате при мен.Аз ви съдирам по пет кожи,и си тръгвам към къщи поне с два бона на ден.Лайте си колкото си искате,но накрая ЧСИ все пак ще ви одере останалите кожи.Ха-ха-ха.
  • 19 Иван

    2 0 Отговор
    Никой не ви бие по главата да ползвате услугите на брокерите-това е доброволен акт.Както и никой не ви кара да се съгласявате да закупувате от обявените 80 кв.метра,чиста 50 квадрата-нали виждате за какво става въпрос.всичко е въпрос на потребителска култура,интереси,наличие на бюджет.

    Коментиран от #37

  • 20 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 19:Иване а теб някой канил ли ти е в София?Нали виждаш с какви се напълни София?
  • 21 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Според мен един брокер за да работи трябва да има обезпечение в банката.Нека да внесат всички по 200000лв в някоя банка и после да работят колкото си искат за да може като се о.ерат и да си платят.
  • 22 Дядо поп

    0 0 Отговор
    До#18 Нотариуса. Ти си гледай твоя бизнес да върви спокойно,че аз не знам да има нотариус не обвързан с организираната престъпност.По точно казано подчинен на разни хора.Та това което сега правиш ще дойде ден и да се плаща.Тогава някой друг щще се смее много.
  • 23 Силвия Иванова

    1 0 Отговор
    Аман от "компетентни" хора по въпроса !Какви са тези глупости със застраховката? Пак ли нечии интереси се прокрадват ? На запад има лиценз , ако и тук се въведе няма да има тези проблеми които има сега. И под " лиценз' не разбирайте изпит или нещо подобно, а точно определен брой брокери на глава от населението .Така например за Варна може би бройката би била около 4000, не повече.А в момента има регистрирани и действащи поне 500 фирми.

    Коментиран от #36

  • 24 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 23:Точно определен брой брокери на глава от населението?Вие ли ще ги определите кои да бъдат?Май ви се иска да ги контролирате и да ги "доите"за да не огладнеете случайно.Пазара и конкуренцията определя броя работещи фирми в бранша а не някой богоизбран.Ако явно ви е трудно да работите просто си потърсете нещо друго да работите.
  • 25 !!!!!!!!!!

    0 0 Отговор
    Абе Силве#23,какво ти пука колко брокери има или ще има?Я остави намира пазара и конкуренцията да решат кой какво може.С тия празни и алчни кратуни докарахте страната ни на европейската опашка.
  • 26 Мандарин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "брокер, ама не креватен":

    Имах "удоволствието" да работя в екипа на г-н Велков :) пълна трагедия, некадърност, от екипа му блика самочувствие без покритие с малки изключения:).Няма да коментирам фактът, че за краткият ми престой там не чух едно правилно изречение , да не говоря за диалектите :) Бих посъветвала г-н Велков да изказва такива мнения след като сформира поне един ЕКИП, който да е за пример на другите брокери :) Относно всички тези механизми (лицензи, такси , застраховки и други) за убиване на малкият и среден бизнес в България разбирам г-н Велков :) все пак той работи преди всичко в БАНКОВА ИНСТИТУЦИЯ :)
  • 27 "Еврос57"

    0 0 Отговор
    Подкрепям професионализмът,коректността и доверието,което се гради с години в нашият бранш!!! Време е да заработим по европейски и световни стандарти!!! Недвижими имоти "Еврос57" Румяна Василева
  • 28 Българин обикновен

    1 0 Отговор
    Време е и да почнете да носите и отговорности както в Европа.Не може да набуташ на някой нещастник който е дал и последното си левче за жилище такова с някакви тежести или препродадено още два пъти и след това да му кажеш извинявай.Хората искат да са спокойни когато сключват сериозни за тях сделки и да не се стресират и именно за това плащат на такива "фирми" а в един момент се оказват прецакани и няма кой да понесе отговорност.Това трябва да приключи.Всички брокери трябва да имат лиценз и банково обещетение обезпечено с пари и лично имущество.Само така ще започнат да работят истински.
  • 29 Искам идиотски закони

    0 1 Отговор
    И бръснарите да имат лиценз и банково обезщетение обезпечено с пари и лично имущество.Тия некадърници ако заколят някой,какво ще стане.Искам закон за бръснарите.Искам закон и за обущарите,защото ако ме стегне чепика кой ще ми плати?Закон и за кенефчиите,защото ако се изпързалям в нужника лошо се пише.Закон и за метачите,че ако някой ми набута прахоляк как ще бъда обезщетен.Искам закони за каквото и да било и който не ги спазва.......до стената или въжето.
  • 30 1111

    0 0 Отговор
    Че кой е луд дава пари на посредник-адвокат може да ви огледа и изчисти нередностите,всеки втори продава имот,сайтове за имоти без посредник,колкото искаш.
  • 31 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 30:1111 Че кой е луд да работи с такава съмнителна особа като теб?Такива като теб по кръчмите колкото щеш.Сигурно си дошъл от някое село със затихващи функции.
  • 32 Ваня

    0 0 Отговор
    Вярно,че ако има проблем адвокат може да ти свърши работа и да се договориш за хонорара му,иначе при това огромно предлагане не виждам смисълът да ме води някой и да ми обяснява алабалистики...напразно загубени парични знаци-абсолютно излишни отживелици.

    Коментиран от #35

  • 33 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 32:Ваня ми ако въпростният брокер те води може просто да ти е харесал хубавите очи.После да пламне една невероятна любов в апартамента,който ти е харесал.Докато ако се занимаваш с адвокати,те гледат само да те претупат и тва е.Така като си купиш апартамента ще останеш с добри впечатления от брокерите.
  • 34 ЕЙБИЕН

    1 0 Отговор
    Колеги, аз мисля че малко се манипулират нещата. Прочетохте ли добре заглавието и първият въпрос???? Първо има разминаване в заглавието и в статията.ЦИТИРАМ ЗАГЛАВИЕТО:Минимална задължителна застраховка за брокерите???????? А ЕТО И ВЪПРОСА -- Господин Велков, може ли Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) като организация да предложи въвеждането на задължителни застраховки на имотите?СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗАСТРАХОВКА НА ИМОТИТЕ НЕ НА БРОКЕРИТЕ. А ЕТО ТАКА СЕ МАНИПУЛИРА НАЙ-МНОГО. Второ, има много свестни колеги от Адрес с които сме работили без никакви проблеми. Явлената знам, че се е опитвала да краде лични оферти на други колеги от АНИ, за Мирела - какво да кажа... Само като видите на списанията какво се рекламира _"не имот', а собственичката с пози като модел, може да ви стане ясно що за агенция е.Трето искам да попитам колегата дал интервюто - Колега , защо като беше се стабилизирал пазара, започнахте да тръбите че цените падат, сега като паднаха се чудите какви да ги измисляте. От една страна изкуствено сривате пазара, чрез невярна информация разпространена по медиите, от друга страна чупите ръце и се вайкате "ами сега"?????Това че в момента няма търсене не е по вина на банките, банките си отпускат кредити, дори се надпреварват кой клиент по какъв начин да го привлекат, ПРОБЛЕМА РАЗПРОСТРАНЯВАНЕТО НА НЕ ВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ НСНИ което хвърля смут в продавачи и купувачи и по този начин се де стабилизира пазара.
  • 35 Иван Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ваня":

    това твоито е типично за ,неграмотните да ми говорят за знаци, финикийски ,парични и прочие , а ако те завлекът мойто момиче и изгориш с едно капаро от 5000 евро , кво прайм , и поярвай имам познати който така ще ти продадът имот на такава цена и на още 5 човека и ти няма да си добросъвестния купувач , мога да коментирам доста но е безмислено , само един пример": ти каквото там работиш идвеам при теб , искам да ми направиш дадена услуга и не ти плащам , или пък ако имаш да даваш пари дори без документ повярвайми ще си п;атиш, или забравихте 90 - 2000г . нещо май много си повярваха някой с ...... в момента на влас и разни европейки глупости ти си в БЪЛГАРИЯ И НА БАЛКАНИТЕ НЕ ГО ЗАБРАВЯТЕ ...
  • 36 Иван Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Силвия Иванова":

    1500 СА САМО В СОФИЯ
  • 37 Иван Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иван ":

    ДА , А ЗА ТАКИВА КОИТО ГИ ПОЛЗВАТ И СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕСКАЧАТ ИМА ЛЕК ...