3 Август, 2012 23:05 2 112 0

Колумбийският пазар предизвиква интерес

  • колумбия-
  • имот-
  • жилища-
  • цени-
  • криза

Годишно недвижимите имоти в Колумбия поскъпват между 5% и 7%. Независимо, че световната икономическа криза оказва негативно влияние върху пазара, строителният бум завладял страната още в началото на 2000 г. и повлиява благоприятно на цените и до днес. За това безспорно заслуга имат и местните власти, които успяха в значителна степен да овладеят престъпността.

Основно имоти купуват граждани на Венецуела, САЩ, Мексико и Чили. “Най-често запитвания идват от американци, които след като се пенсионират искат да прекарат старините си в Картаген, на брега на Карибско море. Също така често имаме инвеститори от Европа и най-вече от Англия, които купуват с цел отдаване под наем”, обяснява Франс Саланда от консултантската компания Century 21.

Основната предпоставка за интереса от страна на чужденци е, че за тях не съществува законодателна пречка за придобиването на недвижим имот в Колумбия. По правило и самите колумбийци при покупка на имот не наемат адвокат. Достатъчно е двете страни да са съгласни на сделка, след което тя направо се изповядва пред нотариус. Нотариалната такса е в размер на 2-2.5% от стойността на сделката. Дели се между продавача и купувача. Годишният данък върху имота е 390 USD.

“Добре е обаче чужденците да ползват адвокатски услуги, за да може да се провери дали няма тежест върху имота или други собственици, различни от продавачите”, казва местен юрист.

Повечето банки предлагат ипотека на чужденци. Изключение прави единствено Citibank. За да получи такъв заем от нея, чуждестранното лице трябва да докаже, че работи в Колумбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА