Last news in Fakti

16 Октомври, 2012 22:50 3 445 3

Без саниране на парче, ама по-нататък

  • саниране-
  • блок-
  • сграда-
  • панел-
  • енергийна ефективност-
  • мррб-
  • павлова
Без саниране на парче, ама по-нататък - 1
Снимка: М. Богданова ©

Броят на „кръпките” по панелните и ЕПК блокове, които виждаме през последните години, може и да спре да се увеличава. Причина за подобна прогноза е днешното изказване на министъра на регионалното развитие и благоустройство, Лиляна Павлова, която заяви, че се „обмисля забрана за частичното саниране на отделни апартаменти в сградите”. Целта е да бъде насърчено цялостното обновяване на жилищните блокове.

Дотук няма нищо нелогично. Озадачаващото е, че помолена да коментира повече детайли по промените, министърката посочи, че забраната ще бъде включена в промени в Закона за етажната собственост, които ще влязат в сила след ... 2020 година. Логично възниква въпросът как промяна, която се предвижда да влезе в сила след 8 години, ще се отрази на интензивността на саниране на парче на сградите днес.

Интересът към обновяването на жилищните блокове не е голям, отчитат от МРРБ. До момента заявки за саниране са подали етажните собствености на 28 блока разположени предимно в центъра на София и кварталите Изток, Сердика и Средец. Повечето от тях са с малък брой собственици –до 20 апартамента.

С цел увеличаване на интереса към програмата от Столична община планират да освободят собствениците, които искат да санират блоковете си от такса за издаване на строително разрешително за ремонтни дейности, безплатен проект за облагородяване на междублоковото пространство, освобождаване от такса „тротоарно право” за определен период от време и освобождаване от данък „Сгради” за период между 5 и 10 години в зависимост от енергийния клас на сградата. „. Външният вид на сградите като цяло е много лош. България е държавата с енергийно най-неефективни сгради и предприятия”, заключи министър Павлова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Мраз

    1 0 Отговор
    Тези панелни гета е по добре да бъдат съборени и построени наново отколкото санирани.Защо лъжат хората.Какво ще му санират на един панелен блок.Нима това е саниране да му налепиш стиропор по стените.Ми те панелите си имат вътре изолация с дебелина 10см и нямат нужда от допълнителни изолации.Истинските проблеми при тези сгради са връзките между панелите а там нищо не се прави.Заварките са несигурни и лошо направени и при едно по сериозно земетресение и един блок няма да остане здрав.
  • 2 Вещо лице

    0 0 Отговор
    Сетиха се след толкова години безконтролни "цапаници" по фасадите. Това явление е много по-укоримо и по-грозно от остъклените балкони (в случаите, когато не се компрометират носещи конструктивни елементи). И защо не веднага, а след години, колкото и да са те?
  • 3 саниране

    0 0 Отговор
    Предполагам си запознат какво точно е санирането.Идеята е точно заварките,вик,ел,дограма-това да се подмени,НО все пак да не забравяме къде живеем.Лек ден на всички