4 Декември, 2012 13:52 1 820 2

Жилищни кооперации от дърво

  • дървени блокове-
  • хелзинки-
  • финландия-
  • строителство

Стремежът строителството на нови сгради да е максимално екологично предизвиква архитекти и строители да измислят все по-креативни начини за естественото вписване на постройките в природата. Поредният пример е изграждането на нов жилищен квартал в Хелзинки, в който сградите ще бъдат от ... дърво. Wood city ще бъде разположен в района Ятсясаари във финландската столица. Първата копка е определена за началото на 2014 г. Плановете са до края на 2015 г. да бъдат изградени жилищните блокове и паркингите, а през 2016 г. там ще се появят офис сгради и хотели.

Проектът на архитектурното бюро Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy спечели първия приз в конкурс организиран от местната общинска администрация със своята изразителност от архитектурна гледна точка, функционалност е екобезопасност.

Wood city ще е най-големият квартал строен от дърво във Финландия както по площ, така и по височина. Строителството, в което основният материал е дърво, не е скъпо, а в същото време е високо екологично. При изграждането на блоковете особено внимание ще бъде отделено на повишаване на тяхната енергоефективност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво Маслинков

    2 0 Отговор
    Що за малоумно ЕКО строителство от дърво? Колко дървета трябва да унищожите за една кооперация? А СО2 ще го инжектираме в почвата, нали?
  • 2 Нептун

    2 0 Отговор
    Съгласен съм, голяма тъпотия е това... Световната гора е намаляла с 35 % за последните 30 години.