Last news in Fakti

14 Декември, 2012 12:50 5 156 41

Брокерите да продават имот само с договор

  • договор-
  • брокер-
  • посредник-
  • закон-
  • велков

Посредниците при сделки с недвижими имоти да могат да ги продават и отдават под наем само, ако имат сключен договор със собственика. Това е едно от основните предложения залегнали в предложението за Закон за брокерите, изготвен от Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ). Целта на предложението е не само да се въведе ред и правила в бранша, но и в случая, да се преустанови практиката на своеобразна „кражба” на обява между агенциите или от частно лице, което еднолично е обявило, че иска да даде под наем или продаде жилище, къща, парцел.

„Необходимо е да се създаде БДС за брокерите, както и закон, подобен на този на нотариусите” е мнението на Иван Велков, председател на НСНИ. Според него, днес всеки може да се нарече брокер, но при възникнал проблеми при отдаване под наем или продажба на имот, никой не носи отговорност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪЪЪ

    1 0 Отговор
    Това с договора не ми стана ясно какво и как ще предотврати? Един хвърчащ лист, на който с големи букви пише договор и който брокерите ще дават на клиента да разпише преди да му приберат парите. Брокерите това и сега го правят.
  • 2 GoGo

    1 1 Отговор
    В цивилизованите държави това е нормална практика. Договорът регламентира взаимоотношенията между две страни, за постигане на обща цел. А, доколкото с парите, обърни се към Дянков, защото и брокерите плащат данъци и осигуровки. Надявам се че си "вдянал". Защото с този "хвърчащ лист" в съда минаваш по бързата процедура. Дано не ти се налага.

    Коментиран от #3

  • 3 Като гъст

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "GoGo":

    GoGo този хвърчащ лист си го заври в ........ Не е ли нотариално заверен освен да се на.ереш в съда нищо друго не можеш да направиш.
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Много си компетентен "като гъст". Нали ше има и отговорности, които брокера ще носи. Поне така трябва да е, за да не може пак сульо и пульо да се нарича брокер.
  • 5 абв

    1 0 Отговор
    С договор или без договор нещата са едни и същи! Истината е, че като подпишеш договор с брокери, те си мислят че си се вързал с тях и само с тях ще работиш..
  • 6 Брокер

    1 1 Отговор
    Ти от къде знаеш че брокерите само това правят.Между брокери и некомпетентни лица наричащи се по този начин,има огрооооомна разлика.Работата на брокера е не само да те води по огледи и да ти вземе парите,а да дава съвети,относно цената,документите,да слят пазара и във всеки един момент да знаят къде,какво и за колко пари можеш да наемеш/дадеш под наем или купиш/продадеш на най-добра цена и при най-добри условия.Това че някой води някой друг на огледи и ако случайно на човека му хареса (след 60000000000 огледа)го наеме/купи не означава че е брокер.
  • 7 куку

    1 1 Отговор
    Основно задължение на брокерите /към днешна дата/. Брокерът е длъжен да: 1. Да мрънка за процент от продавача. 2. Да мрънка за процент от купувача. 3. Да мрънка за сваляне на цената/към продавача/ 4. Да мрънка за качване на цената/към купувача/.5. Да досажда постоянно на всички които не желаят услугите Му. 6. Да се представя за клиент по телефона. 7.Да лъже,че ще помогне при изваждане на някакви документи. 8. Да прави мизерии на колеги и техни клиенти.9. Да се опитва да бъде компетентен по всички въпроси/при положение,че не е/10. Най-важното: Да дрънка глупости в изобилие и постоянно с което да пречи, а не стимулира и двете страни за финализиране на някаква сделка!

    Коментиран от #14

  • 8 ак-74

    0 1 Отговор
    Много си прав!!!
  • 9 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Това е толкова смешно!който иска да продава без да организира
    всички процедури по сделката да подписва договор !Някои други
    като НАС ,дават информация на брокери за продажба,самите ние
    също търсим продажба и печели този който финализира зделката!
  • 10 Брокер

    1 1 Отговор
    Аман от некомпетентни писачи "специалисти", които се изкзват във всяка тема. Като няма правила - що няма, като има - що има! Никой никого не кара да ползва брокер, но и никой не е длъжен да ви чете глупостите! Най-лошото в българина е, че винаги всичко му е криво и винаги първо оплюва една идея, а после се замисля евентуално пък дали не е добра. Основното е, че НИКОГА вината не е в търсещия!

    Коментиран от #11

  • 11 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Брокер":

    Това, никой никога повече просто не го споменавай моля! При предишен спор тук във форума за опит побликувах обява с текст където ясно написах,че не желая контакти с фирми и брокери...познай колко твои колеги се направиха на клиенти? Ако имаш желание мога и да побликувам фирмите с имена и адреси? Ей, тази не ства вече или работете коректно, или в бюрото по заетоста.... трети вариант НЯМА!!!!
  • 12 куку

    0 0 Отговор
    Побликувах да се чете: Публикувах! Извинения.
  • 13 Професионалист

    1 0 Отговор
    Искаме този проекто-закон да се публикува, да му се даде гласност, публичност, да се направи форум и да престане да бъде "загадка-закон-фантом"!

    Коментиран от #15

  • 14 тиририрам

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "куку":

    @7 По точно и да исках нямаше да мога да го кажа! Адмирации!
  • 15 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Професионалист":

    Докато направят закон , я камилата я камилара? Все ми се струва,че до тогава повечето /професионалисти/ ще са безработни такива?
  • 16 Сульо

    1 0 Отговор
    Брокерите наистина са много вредни, но това е така, защото няма закон за брокерите. Някой по-долу спомена за отговорности - брокерите нямат отговорности!! Те в договорите си с клиента пишат че имат, но това е алабала, да се посмеем. Някой чувал ли е на брокер да му е търсена съдебна отговорност? Трябва да се изработи закон за брокерите, да си плащат лиценз, застраховка и да си знаят отговорностите. Тези договори дето сега ги дават на клиентите си са безсмислени и пълни с правописни грешки.
  • 17 Та така....

    2 1 Отговор
    Когато продавах преди година ми се изсипаха една камара брокери на главата. Освен некомпетенция, от алчност ми провалиха и вързана в кърпа сделка. Накрая им теглих една и продадох сам. До ден днешен продължават да ми звънят тъ.....ите. Намразих ги в червата.

    С група приятели, които също им сърбаха попарата, решихме да им го з.....ме и в момента довършваме сайт, където хората да могат наистина сами да си продават и то без да им се искат хитри таксички, както при останалите "безплатни" сайтчета.
  • 18 брокер

    1 7 Отговор
    Когато клиент отиде за извършване на определена услуга /в частен или държавен офис/, той отива с нагласата, че ще си плати за услугата веднага. Когато отиде в брокерска къща като купувач, продавач, наемател или наемодтел, клиента си плаща след като е извършена услугата и тогава вече има претенции, че няма за какво да плаща. В повечето случаи купувачи или наематели звънят по определени оферти и искат подробна информация за имота и често питат кой е точния адрес. Имах случай, в който ги попитах дали искат телефона на собственика и те отговориха "момент да взема лист и химикал". Никой не се замисля, че ние продаваме информация, която ни струва пари, потдържаме офиси, техника, реклама /по която се обажда клиента/, плащаме си данъци и още ...., за да може клиента докато си ходи на работа, ние да му търсим клиенти или имоти, ние да му водим преговорите, да му подготвяме документите/нужно е само едно пълномощно за това/, да движим сделката в банката, при нотариуса, да му направим предварителен договор или договор за наем, който е юридически издържан/защото ползваме адвокат/, да се извършат плащанията по възможно най-сигурният начин за двете страни, и още много др.услуги, които му спестяват време. По въпроса, че брокерите се обаждат на обяви на продавачи- по колко години господа продавачи, си пускате обявите и продавате имотите си? Да не мислите, че купувача всеки ден следи пресата да прочете точно вашта обява ,точно в деня когато я пуснете. Купувача ходи на работа и ангажира фирма да прави това. Когато брокера ви се обади, че има купувач за вашия имот Вие поскачате от радост и нямате нищо против да доведем клиент, а когато Ви свършим работата, решавате , че не му дължите нищо. Кой от Вас върши нещо за благотворителност през работното си време? Аз имам претенции, че си изкарвам заслужено парите, които получавам. А пазара е свободен и всеки може да се присъедини, ако смята, че работата ни е по цял ден да броич пари!
  • 19 Та така....

    2 1 Отговор
    "Никой не се замисля, че ние продаваме информация, която ни струва пари"

    К'ви пари ви струва бе! Обаждате се само да си кажете комисионната и в повечето случаи дори не си правите труда да дойдете за оглед. Я, ходи се скрий някъде. Каква реклама, какви пет лева. Колко ви струва на месец. Я ми кажи, че да се посипя с пепел. Нали когато продавах, точно това беше основния проблем. Не допускахте никой да продава сам на пазара, нито имаше къде човек да си пусне рекламата.

    Я ми кажи, ако човек има къде да си пусне сам рекламата и си наеме адвокат и нотариус, които така или иначе изнасят цялата тежест по сделката, ВИЕ ЗА КАКВО СТЕ МУ?

    Коментиран от #21, #40

  • 20 Та така....

    1 1 Отговор
    И да не забравя. Вие не водите клиенти. Просто клиентите виждат обявата в интернет, която ВИЕ сте окупирали. Дали ще е пусната от ваше име или от това на клиента, разликата е точно нулева. Сега изясни ли ти се картинката.
  • 21 брокер

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Та така....":

    Както вече писах: "пазара е свободен и всеки може да се присъедини, ако смята, че работата ни е по цял ден да броим пари! "
    А Вие господине изобщо работите ли, или се надявате да продадете някакъв наследствен имот, защото така най-лесно се печелят парички.
  • 22 куку

    1 0 Отговор
    Започваме така: Вие и Вам подобните гн. брокер имате невероятната способност да се /клонирате/ от което сте и прекалено много на пазара. До сега не съм срещал брокер който да отстоява интересите и на двете страни в повечето случаи се впивате в купувача,когато сделката напредне, и това е нормално защото при изповядване на сделката получавате пари а не имот като комисион. Относно информацията и нейната цена, хората поставящи собственици и техни близки и дори комшии сте Вие, неприятно но е така! Нормална практика при Вас е да отклонявате реален купувач отказващ да ви плати размера на Вашият комисион, а това е само във Ваш интерес? Често се опитвате да коригирате цени,когато усетите, че продавачът има колебания и не е много наясно със ситуацията. Подържате офиси и какво от това след като е Ваш бизнес, а не наш? При положение,че някой не желае да работи с Вас звъните до откат и накрая,когато ви тегли една се обиждате. Относно разходите за реклами и огледите, ако сте толкова сигурни в способостите си защо не оставяте купувача и продавача да се разберат за цената? но Вие искате да вземете и от двмата процент, рекламите към настоящият момент са безплатни...тъй, че какви разходи за интернет ли? Още много мога да пиша за Вашите порочни практики но засега ще завърша само с: АКО! Клиентът е решил да работи с агенцията ни....ето това АКО ще ви изгризе от вътре! Ако пък не желае а?
  • 23 куку

    0 0 Отговор
    Поставящи собственици,техни близки и дори комшии на кръстосан рапит.
  • 24 Та така....

    0 0 Отговор
    Да, работя и то здраво. За да правя пари, а не да "печеля парички". Само като ви чуя кухите реплики и заучени фрази и започва да ми се драйфа. И вместо да ми дрънкаш глупости, хвани ми отговори на доводите, които изложих по-долу.
  • 25 куку

    0 0 Отговор
    Професионално изкривяване! Ти работиш ли?...Не....Аааа значи си на зор, я свали от цената или наема.
  • 26 брокер

    1 2 Отговор
    Изобщо не четеш, слушаш само собствените си мисли, а това не е най полезното занимание. Не разбрах какво работиш, или просто си поредният официално безработен -т.е. неплащаш данъци и каквито и да е разходи, свързани с работа, защото иначе щеше да знаеш, що е "разход", и че той върви преди "приход". Ако човек уважава собствения си труд, ще уважава и на другите труда. А извън темата- мисля, че не Маите, а човешката злоба и завис ще ни доведат до "края на света".
  • 27 Та така....

    2 1 Отговор
    Мунчо, във фирма за подръжка на климатици бачкам. Доволен ли си си?

    И след като си направих труда да ти се обясня, кажи ми ти сега, какви са ви на вас брокитата разходите. И да не забравя, че дори за бензин не харчите, ами си ползвате клиентите за таксита.

    Обясни ми и спри да слушаш само собствените си мисли, че ставаш за смях вече.
  • 28 куку

    2 1 Отговор
    Човешката злоба и завист? За какво трябва да ви завижда човек, особено в момента? За престижната работа или за големите приходи? Каква завист гн. брокер, Вие сте за ожалване ми се струва и точно Вие се озлобявате към клиенти и хора не желаещи да ползуват услугите Ви!
  • 29 Bossman

    1 2 Отговор
    До Та така:Ти очевидно определено не си дошъл от селските райони.Като те гледам май по скоро си дошъл от някоя затънтена африканска държава,където не си слизал от дървото и си хапвал банани.Знам ги аз такива като теб продавате климатици,които бръмчат като селски трактор и гълтат енергия като за световно.Направо си се преработил като те знам как по цял ден люпиш семки и решаваш кръстословици.
    Ти тоя апартамент,който си го продал май е бил в някой люлински изтърбушен блок и някой без мозък го купил.
  • 30 Bossman

    1 3 Отговор
    До коментар № 16 Сульо:Ех Сульо,Сульо що не си остана в незнайното село и да садиш картофи.
  • 31 lijohn

    1 0 Отговор
    Брокери ли ? хора които не стават за нищо и само си придават важности. Имали разходи я си ........ !
  • 32 Bossman

    0 1 Отговор
    До коментар № 31:Теб очевидно са те пуснали за кратка почивка от някоя психиатрия.Време е да си вземеш лекарствата.
  • 33 куку

    1 0 Отговор
    Боце! Спести си обидите на лична основа,няма смисъл. С това абсолютно нищо не променяш в сегашната ситуация. Факт е, че повечето ти колеги са крайно нахални,не компетентни,алчни и меко казано не стават за нищо? Определено самият ти имаш интерес няколко от така наречените /големи компании/ да глътнат малко въздух за в бъдеще. При такава ситуация пазарът ще се отсее и тези като теб /надявам се/ дето се опитват да работят коректно ще спечелят! Поздрави: КУКУ!
  • 34 Bossman

    0 1 Отговор
    До Ку-ку:И на теб поздрави.Целият проблем се състои в това,че доходите на хората постоянно пада и държат като абортирали гугутки т.е.кълбо от нерви.
  • 35 Курами Янко

    1 0 Отговор
    Аз съм се навил да купувам сега, обаче комисион на брокер давам точно нула! Познати брокери взеха да ми звънят, искат да ми показват жилища. Горките сигурно не знаят, че от мен и стотинка няма да видят :)
  • 36 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 35:Ако си мислиш,че ще ти покажат нещо значи блаженни са веруищите.
  • 37 М.Иванова

    0 0 Отговор
    Разходи има и те са доста само който ги плаща зане колко са , е да има много "парашутисти" както ги наричав в бранша които нито разбират от работата си нито поддържат офиси и тн. А що се отнася за труда на брокера който си разбира от работата той е голям, както и стреса, а разходи..бол, реклама на имоти, офиси, осигуровки, заплати, данъци, и една камара още, но аз не се оплаквам, защото си обичам професията и удоволствието да са доволни клиентите след сделка е голямо.
  • 38 bubblehead

    0 0 Отговор
    много е забавно да се гледа как нашеснкото диво егалитарно откачено и анти-соци ално истеризирано простолюдие се заблуждава че ще мине без брокерите ... ха-ха-ха! Б.. съм и м....та на държавата, на законите, на политиците, на банкерите на бизнемените и не на последно място на брокерите ... и ловец съм и рибар съм, нъл тъй!? Много е смешно но трябва да се види по отдалечко. Инак брокерите не да нямат трески ама те и клиентите са една стока абе матерял ... и точно за това се иска закон.
  • 39 liljohn

    1 0 Отговор


    ei Bossman dnes finalizirah sdelka za 200 evra bez takiva kato teb i kvo stana sega okaza se 4e ste paraziti
  • 40 fair

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Та така....":

    Ами когато се прави уговорка от брокер да се доведат клиенти за един имот, в началото всеки е съгласен да заплати възнаграждение. В момента когато въпросните клиенти декларират подчертан интерес към имота, ето тогава започват пазарлъците. Ма вие какво толкова свършихте, едни стълби изкачихте - е какво да се коментира. Брокера или както искате му казвайте, просто е завел необходимите хора на правилното място. За това негово "просто действие", той очаква да си получи уговореното възнаграждение. Щото е успял да продаде на клиента качествена информация, а цената или себестойността на информацията това е персонално различно за всеки.

    Коментиран от #41

  • 41 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "fair":

    Значи нормално е продавача да плати на брокера това, за което предварително са се договорили и са подписали договор. При това положение е редно да се приеме, че брокерът представлява продавача и действа от негово име защитавайки интересите му. Защо тогава аз като купувач, трябва да плащам нещо на същия този брокер? Каква услуга извършва той за мен?