Last news in Fakti

9 Март, 2021 14:47 7 860 4

Две задължителни неща, за да нямате проблеми с PVC дограмата

  • pvc-
  • прозорец-
  • поддръжка

Смазвайте редовно всички подвижни части

Две задължителни неща, за да нямате проблеми с PVC дограмата - 1
Снимка: Shutterstock

PVC дограмата вече е неизменна част от всяко жилище, било то и старо. Основната ѝ функция е да не пропуска въздух и да държи „далеч“ шума отвън. За да запазите тези две функции за по-дълго време, собствениците трябва да правят две основни неща, за които често специалистите, монтирали дограмата, не казват.

На първо място трябва редовно да се смазват всички подвижни части. Процедурата се прави 1-2 пъти в годината, като се използва обичайното моторно масло.

Второто е, че при смяна на сезоните прозорците трябва да се регулират от летен на зимен режим и обратно. Как става това? Почти всички модерни конструкции могат да бъдат регулирани. Необходимо е да погледнете специалните болтчета, разположени отстрани на крилото. Ако има отвори за шестограмен ключ или отвертка звезда, болтчетата имат овална форма, прозорецът може да бъде превключен на летен или зимен режим. За да превключите режима на прозореца, просто завъртете с подходящия инструмент всички палчета на крилото в желаната позиция. Ако прозорецът е постоянно в зимен режим, това води до допълнително натоварване на гумената лента и тя се износва по-бързо.

Как да проверите в какъв режим е прозорецът? Закрепете обикновен лист хартия с крилото на прозорец, ако можете лесно да го издърпате, прозорецът е в летен режим.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Авторът

    22 5 Отговор
    Божееее, ще сменям режима на прозореца,това да не са гуми
  • 2 така се прави

    8 6 Отговор
    Друг е въпросът дали спазваме правилата.
    Толкова сме негативни, небрежни, че чак мързеливи. Познавам много хора, които знаят за "обгрижването "на дограмата, но никой не го прави.
  • 3 Гост

    9 0 Отговор
    Защо статията не е в раздел технически?
  • 4 Тъкато

    3 3 Отговор
    Тъй като са мързеливци в мозъка