Last news in Fakti

24 Юни, 2013 10:22 5 713 42

Инж. Стефанова: Силният шок от кризата е преодолян

  • строителство-
  • жилища-
  • ваканционни имоти-
  • планекс-
  • инж. стефанова
Инж. Стефанова: Силният шок от кризата е преодолян - 1
инж. Даниела Стефанова

Цените на жилищата се стабилизираха през последната година, а също така и на продажбите в градовете. Големи обаче остават предизвикателствата пред строителните фирми. Основните проблеми, с които се сблъскват са: по-малко поръчки, дъмпингови цени от конкуренти, ограничен финансов ресурс на инвеститорите, забавяне на  разплащанията за свършена работа, казва в специално интервю за imot.bg инж. Даниела Стефанова, управител на „Пи Ел Ейч Инвест” ООД, инвестиционно-консултантска компания от групата на „Планекс Холдинг”. Не на последно място е непредвидимата политическа обстановка, която създава несигурност в икономиката.

- Инж. Стефанова, работите в четири сектора – търговски, жилищен, ваканционен и индустриален. В кой от въпросните сегменти през последната година се наблюдава ръст?

- Все още е трудно да се говори за ръст в продажбите на който и да е тип имоти. През последната година отбелязваме стабилизиране на цените и продажбите на градски жилища. Наблюдава се възвръщане на интереса на купувачите, които в известна степен преодоляха силния шок от кризата и търсят варианти за закупуване на жилище. Но тези покупки не са с инвестиционна цел, както преди 5-6 години, а за задоволяване на реални нужди на хората – желание за живот в по-качествена среда, увеличаване на семейството, преместване в друг град и т.н.

При ваканционните имоти интересът продължава да е само от руски граждани и то към нискобюджетни и, съответно, не толкова добри комплекси. При търговските и офис площи интересът на клиентите е почти нулев.

- Какви са най-често срещаните проблеми при продажбата на новосъздадени обекти след началото на кризата (освен дефицитът на клиенти)?

- Когато говорим за добре подбрана локация на обектите, ясна концепция и строг бюджет, трудно бихме могли да посочим проблеми. Клиентите обръщат голямо внимание на детайлите във всяко отношение и правят комплексна покупка – жилище, среда, услуги. Сигурността, която дава доброто име на строителя е от решаващо значение. В този смисъл, процесът по създаване на един нов продукт – от идеята до реализацията, е по-дълъг от преди и изисква активното участие на много специалисти в различни области.

- Кои са най-големите предизвикателства пред строителните фирми днес?

- Строителните компании продължават да работят в сложна икономическа среда. Основните препятствия, с които се сблъскват, са намален обем  поръчки,  дъмпингови цени от конкуренти, ограничен  финансов ресурс на инвеститорите, забавяне на  разплащанията за свършена работа. Допълнителен проблем за дейността на всички фирми и инвеститори, е непредвидимата политическа обстановка, която създава несигурност в икономиката. Освен това, съществен проблем са зле написаните закони. Лошата нормативна база с често противоречащи си наредби, влошава нещата до степен на невъзможност за работа поради парадоксални ситуации. Но на всички вече е ясно, че в условията на силна конкуренция, поръчките се печелят единствено с професионализъм и коректност.

- Какво е състоянието на пазара на жилища ново строителство от началото на годината?

- Специално при жилищните имоти, пазарът не пое в изненадваща посока, напротив – предложи ни една балансирана линия на поведение с равномерно темпо. Най-често срещаните сделки са в диапазона 40 000-60 000 EUR. Основните групи купувачи отново са две – българи и руснаци. Имотите се купуват изцяло за собствени нужди и най-често със собствен капитал. Ако покупката се финансира със заемни средства, то те са в минимален размер.

- По Ваше наблюдение колко време трае продажбата на един апартамент ново строителство? По-бързо или по-бавно се продава в сравнение с аналогични имоти старо строителство?

- Това зависи от много фактори, един от които е местоположението на имота. Има значение и целевата групата, към която е насочен продуктът – националност, доход и т.н. Но ако трябва да обобщим, нормално е в последните години времето за продажба на даден имот да се увеличи на 2 до 4 месеца, тъй като  купувачите търсят по-дълго време, не предприемат рисковани ходове и са внимателни и прецизни в избора си.

- Смятате ли, че предприемачите имат ресурс да коригират цените още надолу по отношение на квадратен метър жилищна площ ново строителство? И ще станем ли свидетели на подобна тенденция през тази година?

- Към настоящия момент себестойността на квадратен метър жилищна площ не се е понижила спрямо  нивата  от преди две –три години. Важен фактор, който влияе върху тази цена, е стойността на земята, а там се отчита известно понижение. В същото време, обаче, цените на  основни строителни материали с доказано качество се покачват. Така за продукт, който се изпълнява според всички нормативни изисквания – организация, спазване на  изисквания за безопасност и охрана на труда,  разходите за строителство се увеличават. Но, за да продаваш качествен краен продукт, няма  как  да ползваш евтини материали.

- Насочи ли сте се към последващото обслужване. Какво е предимството една и съща компания на строи и да управлява дадена сграда?

- Още със създаването на фирмата, обособихме звено, организиращо поддръжката и управлението на построените от нас сгради. Несъмнено осигуряването на тази услуга все повече се превръща в движещ мотив за покупка на имот. Едно от основните предимства е, че още на етап проектиране и строителство, имаме възможност да изберем най-ефективните решения за редуциране на последващите експлоатационни разходи на сградата. Освен това, клиентите, купили от нас, се чувстват спокойни, че след въвеждане на сградата в експлоатация, има кой да се погрижи за всичко. По този начин създаваме едни дългосрочни отношения и, разбира се, поддържаме сградите си на необходимото ниво, така че да запазим за максимално дълго време стойността на направената инвестиция.

- Спечелихте приз в конкурса PRIX d'Excellence Awards. Едно от изискванията беше проектите, които кандидатстват да са нови, но в същото време през последната година да имат добри финансови показатели. Как успявате да съчетавате двете неща при днешната икономическа ситуация?

- Този резултат се дължи на комплексната услуга по управление на недвижимата собственост, която предлагаме във всички наши комплекси. Конкретно в случая на обекта, с който спечелихме приза – луксозния жилищен комплекс „Бутик резиденс” във Варна, се осъществява микс от различни услуги по фасилити мениджмънт. Те са свързани с осигуряване на постоянна и превантивна поддръжка на наличните съоръжения и инсталации (водни каскади, тенис корт, открит басейн, системи за сигурност, поливна система и др). Освен поддръжката на общите части, в комплекса се предлагат допълнителни услуги като организиране на празненства, спортни занимания, почистване на отделните имоти, управление и отдаване под наем, ремонтни дейности и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sislata

    3 1 Отговор
    За какъв шок, за каква криза говориш иженерке !!! Та ние сме под кота О от 23 години! И 100 години след маймуните и африканците! Силният шок тепърва предстои !

    Коментиран от #6

  • 2 galaxy

    1 0 Отговор
    Истината за пазара сега е че се купуват изключително евтини имоти под себестойност. Разбира се това са малко на брой сделки и то само от закъсали продавачи. Сделките от съдия-изпълнители са изключително рисковани и само изключително лаком човек може да се хване на такава въдица. Инвеститорите няма да строят нови сгради за да не си забиват парите за неопределено време. Но ако все пак някой реши да строи, то за да постигне ниска продажна цена ще прави много икономии от сдравината и качеството на сградата и ще укрива и данъци, което пък пак е много рисковано. Т.е аз не очаквам строителство на нови сгради или ако има такова не бих рискувал да купя. Проблема дойде от Дянков, който приспа парите. Наличието на пари само на граждани в банки са над 40 милярда лева. С срива на строителството дойде и голямата криза. Дянков не можа да разбере, че пари които се въртят в икономиката ще носят доход на хазната от 20% ДДС и 10% плосък данък. Икономиката ни трябва да се ръководи от практици, а не от университетски теоретици.

    Коментиран от #3, #25

  • 3 аноним

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "galaxy":

    относно имотите от съдебен изпълнител - какъв ти е интереса да го говориш !

    остави ги да опитат,за да знаят!
    българинът е Алчен и глупав - а това не се лекува

    само личният опит дава мнение...иначе си слушаха как ги успиват с приятни публикации за сривове,лошото е,че никой не пише повече за сривове-пишат за ръст...

    а който е търсил да купува - Знае , но още не му се иска да повярва ча се е прекарал.....в очакване на евтин апартамент

    някой трябва да е прекран- за да спечелят купувачите!!

    прецаканите продавачи свършиха -
    на ред са Купувачите за прецакване
  • 4 galaxy

    1 1 Отговор
    Гаранцията на депозити в банки до 100 000Е е като номер на фокусник в цирка. Защото: 1.Изплащането на депозитите при фалит на банка става след 20-ия ден и не е казано в закона кога свършва. Това може да трае и 100 години ако въобще някой помни вече името на банката. 2.Депозитите в евро се изплащат в лева при измислен курс и може депозитар с 100 000Е да вземе лева в равностойност 1000Е, както стана преди. Фатката е следната: с висока лихва и страх от инвестиции и внушение за стабилност на банковата система, банките прибират парите на народа. В един момент нещо става и банките фалират, парите на народа изчезват и отиват на сметката на служители на ДС в офшорни зони. Настъпва криза, бедост, цените на имотите падат и се изкупуват на безценица. След това цените на имотите се покачват и банките, които бяха фалирали започват на чисто, може и с ново име и започват кредитиране на бедния народ. Целта е народа да остане без собственост за да живее на заеми и кредити.

    Коментиран от #5

  • 5 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "galaxy":

    Интересното тепърва предстои...След като издърпат килимчето на КТБ и още 9-10 банки...Има и странни съвпадения м/у сумите по влоговете и лошите кредити на фирмите(не става дума за междуфирмената задлъжнялост която е м/у 150 и 200 милиарда лв.)...За депозитите: 40 милиарда в банките,а в гаранционния фонд 1.5-1.7 милиарда лева?!?!?...или около 5% защитени депозити! Факт е,че българина не обича да чете закони преди да вземе финансово решение...но за сметка на това обича да взима лихви(най-вече отрицателни)

    Коментиран от #7

  • 6 мария спасова

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "sislata":

    Абсолютно си прав.Статията вероятно е платена за да настрои по подходящ начин обществото.Дори и децата знаят,че нещата са изключително сериозни и тепърва предстоят сериозните катаклизми в икономиката ни.Безработица,висока смъртност от лошия бит , стрес , ниската култура .За какви строителни фирми ми говори,че то не останаха работещи бетоновъзели а да не говорим ,че не останаха и работещи фирми освен мутренските.Държавата ни бавно загива а те ни дават кураж.Това е висш цинизъм .
  • 7 galaxy

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "1111":

    Така е, безплатно сирене има само в капана за мишки. Тези лихви по депозити трябва да се плащат. Това ставаше и с нови депозити. Всичко изглежда пирамидално. Макар, че и инфлацията изяжда печалбите от лихви, но лихвите създават впечатление, че депозитара печели. Според мен спасение на парите може да има, ако се закупят имоти или се вложат в германски или швейцарски банки. Въпреки, че второто не е патриотично, но е прагматично, тъй като и тези дето ни управляват никога не са били патриоти след, като само са ни крали. Така е гаранционния фонд е много малък в сравнение с депозитите и банковата система се държи само на приказката на правителство и банкери, че системата е стабилна. Но думата на политиците нищо не струва, пък и може да се е "объркал".
  • 8 Kuku Kukov

    1 2 Отговор
    В конкретният случай съм на 100% процента съгласен с galaxy! Та, умните коментари дразнят повечето читатели на този сайт.....сега умният коментар е от техен събрат (по-душа). Питам директно г-н Galaxy: По време на катаклизми в дадена държава, кое е по-сигурно вложение в БАНКА, или вложение в имот? Апропо: 1111 "паразити" като теб нямат право на мнение....Ти си знаеш защо?

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 galaxy

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Kuku Kukov":

    Според мен инвестицията в имот е по-добрия вариант, защото сега цените са ниски и в бъдеще ще разстат и дори да стане фалит на банка, то имота си остава. Ако парите са на депозит е опасно , че при фалит депозитарите няма да си ги получат в пълния размер и не се знае и кога ще си ги получат. Ако са в сейф в банка пък досега имахме много случаи на разбиване на сейфове с взом.Но под имот по разумно е в къща с място. Както писах, ако парите са в банка, добре е да е в някоя сигурна държава, като Германия или Швейцария, но това има и съответни неудобства. Познавам много хора, включително и моите родители, които изгоряха навремето с пари в Банка за земеделски кредит , която беше собственост на бизнесмена от ДС Атанас Тилев.
  • 10 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Kuku Kukov":

    Ха-ха-ха...Щом казваш,млъквам..."колега"... !!!

    Коментиран от #13

  • 11 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Kuku Kukov":

    Ако парите са ти малко и работата ти е несигурна, то по-добре не ги влагай в имот, за да ги имаш на разположение ако ти се наложи.
  • 12 трезво мислещ

    1 1 Отговор
    Г-жо Стефанова напомняте ми явление което ме кара да пълня гащите,а именно,че като започнат да ни успокояват става много лошо.Аз смятам,че най-големият ужас тепърва предстои,но нека щом на вас ви е изгодно да не споменаваме : отрицателнта раждаемост,задъхващата ни се социална система,масово застаряващото ни население,масовата миграция в чужбина,масовото циганизиране на обществото,увеличаването на битовите кражби(то туй между другото го правят богатите от скука),мутризирането на политиката,убийството на желание за частна инициатива заради данъчния рай който сме и високите лихви по кредитите(нали знаете държавата не създава работни места),да изброявам ли още бе ГОСПОЖА.Значи вижте,проблема и най-дразнещото е,че вие не виждате по далеч от носа си и кво ще стане кат яхнете още няколко шарана и им съсипете живота,ще се успокоите ли като създадете още работа на ЧСИ и разбиете няколоко семейства. проблема не е в спора който водим из форумите от години,а фундамента който ни е гнил, и ние се опитваме да изградим небостъргач на него.Драга и колиба да направим, като няма основа тя рано или късно ще се разпадне,е тва такива кат вас не могат да го разберат.
  • 13 Kuku Kukov

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "1111":

    , сега ще си мълчиш! То, такива алчни хазяи само трябва да си траят! ....Сега ми е интересно какво ще каже, "панелният дух" Иху-аху - върлият разбирач от инвестиции съответно- "познавач" на пазара. Особено в София (столица)
  • 14 galaxy

    1 3 Отговор
    В държава, като САЩ, в която всички смятахме за най-богата и добра за живеене, в същото това време сигурно 80% живеят под наем, а 20% изплащаха ипотеки по 30 години. Да не говорим за милионите безработни, просещи и спящи под мостовете ветерани от войните. За 1300 години България не се е развила по най-добрия начин, но поне голяма част от българите имат собственост. Като територия , БГ е прекрасна и на ключово място. Определено управляващите ни използват властта за лично облагодетелстване, не за да подобрят живота на народа.Всеки трябва да си търси начин за оцеляване, но ще дам пример, че дори и 500кв.м. двор може да изхранва едно семейство и то с труд между другото-домати, картофи, кокошки, зайци....и човек става по-малко зависим от системата. А за бизнес също има много възможностти. Така, че политиците да си правят простотийте, а ние да си търсим начини да станем независими от тях.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Kuku Kukov

    1 4 Отговор
    Ауууу, Galalxy! Как не те е срам, ужас-ужасен маьна? Да гледам зайчета-после да ги коля, и кръв да тече? Ти си ужасен циник. Що да коля зайчетата като мога да заколя някой,заблуден наемател? Ами по-хуманно е мисля? Питай 1111

    Коментиран от #19, #23

  • 16 мария спасова

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "galaxy":

    Много добре даже си се е развивала БЪЛГАРИЯ в последните няколко стотин години.Куцат й само последните 50тина години.

    Коментиран от #20

  • 17 мария спасова

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "galaxy":

    А къде е коментар номер 6.Май на някой не му хареса?
  • 18 мария спасова

    0 0 Отговор
    Я изведнъж се появи от нуищото.Чудеса стават във форума?
  • 19 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Kuku Kukov":

    По твойта логика, значи трябва да не ядем месо. Значи целия свят е циничен, понеже консумира месо, а какво да кажем за месопреработвателната индустрия. Трябва всички работещи там да бъдат вкарани в затворите. Сигурно само за теб е нормално да заколиш наемател. Ами ако ти е по-полезно да ядеш ГМО, зеленчуци с нитрати и други химикали, недей да се занимаваш с нищо. Само стой и се оплаквай колко е зле живота. Аз за разлика от теб не се оплаквам, защото от това полза няма, а си намирам вариянти за да съм добре.
  • 20 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "мария спасова":

    Историята се променя и се тълкува различно. Аз не мисля, че 500 години турско робство и 200 години византийско е било добро. А и каквото било-било, важното е ние какво правим сега и как да си подобрим живота. От форума има смисъл ако си помагаме с информация и разсъждения , другото е безполезно. Щом, като караш мерцедес значи и ти по някакъв начин се стремиш към по-добро и трябва да следваш този път. През последните 50 год. имаше и хубави и лоши неща, но и това е минало.

    Коментиран от #22

  • 21 Иракли Иракли

    3 1 Отговор
    Уважаема МИЛЕНА БОГДАНОВА изнесеният форум е много точен!
    Инж.СТЕФАНОВА е капацитет в този бизнес,това е мнение и на
    мои приятели в столицата!.....НОВИЯ ИМОТ В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА
    ВСЕКИ ОБЛАСТЕН ГРАД, НИКОГА НЕ Е ГУБИЛ СТОЙНОСТА СИ!
  • 22 мария спасова

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "galaxy":

    Ми през туското робство поне предприемчивите българи ,така наречените чорбаджии са били подпомагани и уважавани от Турците ,нещо което е немислимо днес.По времето на социализма май единственото хубаво нещо беше,че хората живееха просто като в каменната ера и поради липсата на стрес са си осигурявали дълъг безинтересен живот.Нещо което също е немислимо днес. Но найстина това е минало и историята вече е друга и трябва да се стремим към по добро .
  • 23 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Kuku Kukov":

    Айде и ти сега...добри са си наемателите.Лично аз предпочитам да задържа по-читавите с известни отстъпки.Виждам,че колегите бистрят миналото,настоящето и може би бъдещето.Моето мнение е,че битува една заблуда относно имотите...Видиш ли,първо трябвало да мръдне икономиката,а чак после имотите.За мен е точно обратното!!! С тъпите си приказки Б.Б и сие парализираха хората от страх...сложиха им парите ,,на трупчета,, в банките и всичко умря.Първо направиха всичко за да свалят цените на имотите(за да си купят по два три апартамента гладниците от ГЕРБ) НО...с имотите умря цялата индустрия около тях...и не само...Затова имотите в цял свят са ,,свещенна крава,, и никой нормален човек не си позволява да им сваля цените с приказки от телевизора...всеки ден през последните 4год...Извод:Икономиката ще мръдне,когато мръднат имотите(нагоре)...дотогава всеки да се занимава с хобито си...Простичко е ....

    Коментиран от #24

  • 24 galaxy

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "1111":

    Прав си! След толкова чакане е време да разберат купувачите, че живота продължава. От една страна времето тече и купувачите трябва да създават семейства, да имат деца, да се отделят от родителите. За сега няма да се връща комунизма и държавата да раздава безплатни апартаменти. От друга страна с покупка на имоти, инвеститорите купуват парцели, тухли, бетон, желязо, изолации, плочки, проекти, дават пари на работници и ......... тези бизнеси и строителни работници харчат пари за други бизнеси, като хранителни магазини, дрехи, обувки, мебели, туризъм и колелото се завъртва. А всеки бизнес плаща данъци и държавата печели. Заради безумна правителствена политика и глупава пропаганда успяха да приспят цялата икономика, а парите директно от банките си ги изнасят в офшорки в чужбина. В САЩ напр. винаги и правителството и бизнеса пропагандират да се купува и бизнеса им цъфтеше години наред дори и при лошото им финансово състояния. Но там управляват знаещи и можещи хора, а тук кои ли некъдърници не се пробаха да управляват.
  • 25 AXXX

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "galaxy":

    Проблема дойде от Дянков, който приспа парите. Наличието на пари само на граждани в банки са над 40 милярда лева. С срива на строителството дойде и голямата криза. Дянков не можа да разбере, че пари които се въртят в икономиката ще носят доход на хазната от 20% ДДС и 10% плосък данък. Икономиката ни трябва да се ръководи от практици, а не от университетски теоретици.
    ..............
    Само за информация - финансовият министър не управлява парите в банките, а тези в държавния бюджет. Парите не ви ги взе Дянков, а вие си ги вкарахте в банките за големи лихви.
    Тези, които пълнят въпросния държавен бюджет, едва ли биха се зарадвали докато вие "инвестирате" в депозити, финансовият министър да ви раздава пари за апартаменти.

    Коментиран от #26

  • 26 galaxy

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "AXXX":

    Кратък урок по икономика: Има два вида банки- централна и търговски. Централната банка е на пряко подчинение на правителството и следва неговата политика. От своя страна централната банка спуска условията при които трябва да работят търговските банки. Относно кредитирането ЦБ спуска 22 условия към ТБ какви изисквания да имат към кредитополучателите и затваря кранчето при наличие на 40 милярда спестявания на гражданите.ЦБ определя и нивата на лихвените проценти. Отделно правителството внася парите на държавата в една банка и оттам си финансират свои частни и партийни проекти, както и износ на пари в офшорки. Става въпрос за Корпоративна ТБ. Стана така, че вместо хората сами да търгуват, купуват имоти и печелят от собствените си пари, то Бойко разполагаше с всичко, а сега комунистите докопаха кокъла. Т.е хората се лишаваха да си купуват имоти и си държеха парите в банки за да могат други да ги използват, като ги залъгваха с лихви непокриващи инфлацията а и за капак може и да им изгърмят парите в "сигурните банки". Навремето БЗК беше банка №1 на БГ и точно тогава изгърмя и всички вложители си загубиха парите.

    Коментиран от #27, #29

  • 27 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "galaxy":

    Колега,подготви се с линкове към статистиката,банков надзор,агенция по вписвания.търговски закон и някои от трудовете на Адам Смит....Нищо лично,но мисля,че АХХХ ще извади ,,Големата гаубица,,...иначе ми допадат твоите коментари...

    Коментиран от #28, #30

  • 28 galaxy

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "1111":

    От изказването на АХХХ виждам, че хич не е наясно каква е структурата и организацията на икономиката и държавата. Аз съм човек практик и няма да ме стресне ако извади някаква прочетена отнякъде информация макар, че и аз имам 2 висши образования и не се смятам за книжен плъх. Дори е добре ако възникне спор от който хората могат да получат полезна информация. За съжаление заграбените от определени кръгове пари от българите играят основната роля в демокрацията и финансирането на партии, които от своя страна назначават некадърници да ни управляват и да сме в криза. Ако имаше воля за добро нещата могат да потръгнат много бързо в краткосрочен план, също и средно и дългосрочен план.
  • 29 AXXX

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "galaxy":

    Още по-кратък урок:
    В България има паричен съвет (валутен борд) и централната банка не може да провежда активна парична политика, вкл. пряко да влияе върху паричната база (това прави автоматично бордът), нито върху нивата на лихвите (справка - спреда между основната лихва на БНБ и средните пазарни лихви).
    Относно "изискванията" - търговските банки в българия превишават два пъти изискването за капиталова адекватност, които от своя страна превишават два пъти същото изискване към банките в еврозоната.
    Най-важното - Централната банка НЕ Е "на пряко подчинение на правителството" и никога не е била.

    Парите на държавата са отделен въпрос и в интерес на истината, първо при Боко (под натиск от ЕК) се предприеха действия за разпределянето им в повече банки. Служебното правителство ги облече в законова форма. Проблемът с публичния ресурс и насочването му към "делянчовците" (обобщен образ на червено-руската мафия) е съпътстващ проблема с политиката на търговските банки, надлежно оборудвани още от "време оно" с ДеСари и верни другари. Който може да събира две и две, сам се сеща кое от къде му идва.
    С последните ти разсъждения "за гърмежите" се съгласявам - у нас всичко е възможно. А когато комунягите узурпират властта (с измама) става възможно и невъзможното.

    Коментиран от #31

  • 30 AXXX

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "1111":

    Защо го плашиш така човека... виж, подхождам хуманно.
    "Големата гаубица" няма да я вадим срещу наши.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "AXXX":

    Валутния борд е макроикономическа рамка която трябва да се спазва. Тази рамка я имахме и преди кризата но кредитирането си вървеше с пълна сила, т.е рамката не е ограничила кредитирането. Ако беше както ти мислеш нямаше да имаме нужда и от правителство и от централна банка. Кои политически сили избират управителя на БНБ? И каква политика ще следва управителя и? То и съдебната система е "независима" ама изпълнява политически поръчки. Имам чувството, че скоро си дошъл от Марс. Ще ти дам един ориентир: "когато не можеш да си обясниш нещо, то винаги се интересувай кой държи и откъде идват парите. Оттам ще можеш да си обясниш всичко, какъв е интереса, какво ще стане. И статистиките и медийте са поръчкови, така, че не им вярвай на 100%.

    Коментиран от #34, #35

  • 32 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "AXXX":

    Успокои ме...Виждам,че спора ви тръгва градивно...с една дума: Надграждайте! ...Иначе в български банки никога не е имало толкова пари (на хартия)...и ръчичките сърбят ли, сърбят!
  • 33 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "AXXX":

    Е ако сме наши, кажи . Това е вече друга приказка.

    Коментиран от #36

  • 34 AXXX

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "galaxy":

    "Управителят и тримата подуправители на БНБ се избират от Народното събрание, а другите трима членове – от президента на Република България"
    Бордът не е макрорамка, а закон (приeма се и се отменя от НС), според който левовата компонента на паричната база е функция на валутните резерви. БНБ е длъжна да го спазва, когато "определя лихвите, таксите и комисионите, които са необходими за дейността на банкаТА, определя нормата на Задължителните Минимални Резерви, които банките трябва да поддържат в БНБ (намалени са), приема решения за издаване на банкноти и монети и за изтеглянето им от обращение (съобразно правилата на борда).
    "Макрорамката" се прави всяка година с новия държ. бюджет, обсъжда се и се приема от НС. Традиционно България преразпределя през ДБ около 35% от БВП.
    Есенцията на борда е, че докато е в сила, БНБ не може да “спасява” закъсали банки, тоест да бъде кредитор от последна инстанция, което предпазва от връщане в 1996... Повтарям, докато бордът е в сила... (зависи колко е тежък сърбелът, къкто намеква 1111)...
    Без централна банка не може. За какво служи тя, предполагам знаеш, щом вече даваш уроци? И правителството също. Ако има институция с вързани ръце да прави макрополитика, то това е БНБ, на която бордът й отне инструментариума за монетарна политика (а нашият борд е от „твърдите”, не е като аржентинския – „мек”). Това е всъщност „котвата”, озаптяваща донякъде въпросните „независими” политици, съдии и банкери да не фалират пак държавата (че щ
  • 35 AXXX

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "galaxy":

    (че ще е за пети път).
    Кредитирането вървеше преди кризата, ама инфлацията и тя вървеше. През 2007-2008 е двуцифрена, пък лихвите по кредити бяха едноцифрени, което ще рече отрицателни реални лихви. През 2009 лихвите станаха двуцифрени, а инфлацията нищожна (имаше и дефлация по едно време). Преди кризата банките ни причакваха по ъглите да ни кредитират, след това ни причакваха зад ъгъла да ни фраснат с нови условия я за лихвите, я за обезпеченията. От банките е крушето, което нокаутира бизнеса, не е от финансовия министър, както ви успива червената пропаганда. Защото частният бизнес се финансира с банкови кредити, а не с бюджетни субсидии – говорим за нормалния бизнес, който работи за своя сметка и на свой риск, и който е масовият в България, а не за едрите хрантутници на държавата (които, между другото, взеха бая кредити в кризата – над 1 млн и в лева).

    ПП. И от мен един „ориентир”:
    В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на Й.
    И не, не съм от Марс, от Венера съм.

    Коментиран от #38, #39

  • 36 AXXX

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "galaxy":

    Признавам, че не съм прочела още цялата дискусия и приемам на доверие съгласието с коментарите ти на 1111, че ми е спечелил уважението...
  • 37 1111

    0 0 Отговор
    Уважението е взаимно, АХХХ!Благодаря!
  • 38 мария спасова

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "AXXX":

    Виждам,че сте умни,но се питам защо не сте успяли поне вие?И си отговарям. Ми защото сте първичната супа,Снобите.Няма и да успеете защото това е изкуство което е природна даденост.

    Коментиран от #41

  • 39 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "AXXX":

    Зравей Венера! Поради умора и ангажименти този път няма да мога да отделя време за по дълги обяснение. Това което ти казваш за кризата звучи така: 1.Правителството в лицето на Дянков не е виновно за кризата,защото от него нищо не зависи и не е банка, а са виновни комунистите дори и когато не са в управлението. 2. От централната банка от една страна нищо не зависи и борда е виновен за кризата. 3.Управителя на БНБ е независим въпреки, че е избран от парламентарното мнозинство. Като извод : За какво ни е правителство и БНБ, като от тях нищо не зависи. Извинявай, ако съм бил малко по груб към теб. Не знаех, че си от женски пол. Все пак много си изчерпателна, макар и доста теоретично, а теорията и практиката не винаги вървят ръка за ръка.
  • 40 Kuku Kukov

    10 1 Отговор
    Грешиш, galaxy......Когато става въпрос за имоти,имане, недвижимост и неговата парична себестойност-теорията и практиката се доближават (почти?). В цялата ситуация изключвам напълно всички посредници- особено в България?
  • 41 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "мария спасова":

    Дишай,Мария! Дишай!Сигурен съм,че накрая ще се освободиш от това голяяяямо бяло яйце ....Дишай!

    Коментиран от #42

  • 42 мария спасова

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "1111":