Last news in Fakti

8 Август, 2013 22:34 4 960 0

Най-нестандартните църкви в света

  • църкви-
  • нестандартни-
  • свят

Традиционният камък в изграждането на църкви може да бъде заменен с много други нетрадиционни строителни материали, като например 42 растящи дървета, 1400 кубически метра сняг, надуваема конструкция или LEGO. Ето и ТОП 10 на най-нестандартните църкви в света.

1. Transparante Kerk

Надуваема църква, която гастролира в Холандия. Автор на идеята е самопровъзгласилият се местен философ Франк Лос. Размерите на църквата са 5х6х8 метра. В нея могат да се съберат 30 поклонника. Най-често постройката може да бъде видяна на тематични фестивали и в различни учреждения.

2. Църкви-вагони

Може да се каже, че тяната родина е Русия. Подвижните мини-храмове пътешестват из страната и са част от влаковите композиции.

3. Църква от LEGO

Не е изненада, че от любимите на много поколения деца малки пластмасови блокчета се изграждат невероятни неща. Почти 20 метра висока църква беше построена преди две години в холандското градче Енсхеде. Автори на идеята и нейната реализация са двама архитекти – Михаел де Вит и Флип Йонкер. Проектът е бил разработен по повод фестивала Grenswerk. Все пак архитектите не са рискували да използват пластмасови оригинални блокчета. Заменили са ги с бетонни. В църквата се провеждат градски обсъждания, концерти и конкурси, показващи креативността на LEGO любителите.

4. Църкви-танкове

Те са част от серията символични скулптори на американския художник Крис Кукси. Размерите на бронзовите модели варират от миниатюрни до огромни. Така например, Church Tank Type 5, който се намира в Холандия, е с размерите на боен танк – 3х1.5х3.6 метра.

5. Църква от сняг

Недоволни от това, че нямат собствена църква, жителите на баварското градче Митерфирмианстройт (Mitterfirmiansroyt) решили сами да си постоят такава и тя да бъде от ... сняг. За това на баварците им били необходими 1400 кубически метра сняг.

6. Църква от дървета

Италианецът Джулиано Маури решил да засади по определен начин 650 кв.м дървета – ела, орех и кестен. След време те придобили формата на църква. Днес La Cattedrale verde е една от туристическите атракции на Бергамо.

7. Църква на 70-метрова скала

Църквата „Свети Максим”, която се намира в Грузия, е уникална със своето местоположение. Тя се намира на върха на 70-метрова скала. До нея може да се достигне само посредством окачена стълба, поставена през 1944 г. Сред местното население е известна и като „Крепостта на усамотението”.

8. Църква украсена с човешки скелети

Църквата, която се намира в чешкия град Седлеце, е от XV в. За вътрешното оформление са използвани 40 000 човешки скелета.

9. Най-прозрачната църква в света

Белгийските архитекти Питерян Гийс и Арно ван Варенберг са авторите на най-прозрачната църква на Земята. Десетметровата арт инсталация Z-OUT се състои от 2100 метални пластини, превъплъщаващи ефекта на отворените пластини. Това е една от туристическите атракции на белгийския град Лиеж.

10. Църква, която удължава звука

Независимо от ултрамодерния дизайн на тази протестантска църква в Токио, тя изпълнява всички функции на един храм. Специалистите от френското архитектурно бюро Ciel Rouge Creation са работили не само върху нестандартната фасада, но и върху акустичните свойства. Благодарение на тях всеки звук от църковната музика и молитви се извисява с две секунди повече над природните „норми”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА