Last news in Fakti

4 Януари, 2023 12:17 3 803 7

Предлагат по 7600 USD на семейство за всяко новородено при условие, че напусне столица

  • япония-
  • пренаселеност-
  • токио-
  • програма-
  • жилище

Япония въведе програма за намаляване населението на Токио още през 2019 година

Предлагат по 7600 USD на семейство за всяко новородено при условие, че напусне столица - 1
Снимка: Shutterstock

Японските власти планират да увеличат плащанията на семействата, които се съгласят да се преместят за постоянно извън преселената столица Токио, до 1 милион йени (7600 USD) на дете, казаха правителствени източници пред Financial Times. Схемата за помощи при преместване е в сила от 2019 г., но сега плащанията са три пъти по-малки - 300 000 йени (2280 USD) на дете.

Увеличението на плащанията е само част от ангажимента на правителството да насърчи младите семейства да се изнесат от Токио. Семействата, които се местят, също получават еднократна финансова помощ от 3 милиона йени (22 800 USD). Те могат да получат повече, ако открият бизнес на ново място. Тези, които се съгласят на тази помощ, трябва да живеят в провинцията поне 5 години или ще трябва да върнат парите.

През фискалната 2021 г. малко под 2400 души са се възползвали от плащането за презаселване. Това е само 0,006% от 38-милионното население на Токио. Предложението за увеличаване на плащането за всяко дете при преместване предизвика скептицизъм. „Сумата изглежда голяма, но не е достатъчна, за да може някой наистина да реши да има деца“, цитира изданието един от постовете в интернет.

Намаляването и застаряването на населението на Япония и миграцията на млади хора към столицата удариха тежко провинцията, където градовете и селата опразват, а броят на необитаемите жилища расте. В същото време цените на недвижимите имоти в Токио, според Японския институт по икономика на недвижимите имоти, вече са надхвърлили пика, определен по време на балона на пазара през 1989 г.

Около 1300 японски общини вече са се съгласили да приемат хора, които се местят от Токио. Обещават безплатни детски градини и работа на дошлите.

Раждаемостта в Япония намалява по-бързо от очакваното. До края на 2022 г. според прогнозите броят на родените деца ще падне под 800 000 за първи път от края на XIX век. Националният институт за изследване на населението и социалното осигуряване през 2017 г. очакваше това да се случи не по-рано от 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бре

    11 0 Отговор
    да дават такива пари на семейства да напуснат София и да стане тиха,чиста и спокойна.

    Коментиран от #2

  • 2 ТИРбушон

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бре":

    Абе те за София тия пари са малко та си представям за Токио!!!
  • 3 българина

    2 1 Отговор
    скоро ще дават пари старите да напуснат острова, да останат младите да изработват пенсиите. Няма как 100 млн да живеят вечно охолно на два скапани острова, на които няма нищо.. точно за това япония се гъне вече 30 г в рецесия .. а фед и не им дава да печатат йени за да купуват повече ресурси Япония са умираща сила поради липсва на място.
  • 4 Тралала

    1 1 Отговор
    Тия имат 9 трилиона кредити, като си отиде донора, ще са толкова гладни, че няма да насмогват катафалките. Ще има място.
  • 5 на село не можете мъ върна бее ей

    1 3 Отговор
    Давам два пъти повече да остана.
  • 6 Бай Тошо

    3 0 Отговор
    Аз преди 50 години направих програмата "Странджа-Сакар".Япония да ми платиха авторството.

    Коментиран от #7

  • 7 Бай Тошо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Тошо":

    Аз преди 50 години направих програмата "Странджа-Сакар".Япония да ми плати за авторството.