Last news in Fakti

22 Април, 2023 09:21 15 448 39

Собственици на панелно жилище си пристроиха балкон към сградата

  • пловдив-
  • панелка-
  • балкон-
  • пристройка

Казусът е с адрес Пловдив

Продължава съдебната сага за построения допълнителен балкон към панелен апартамент в ЖР "Тракия". Комисия от кметството в "Тракия" издаде заповед за премахването на терасата, която е строена самоволно от собствениците на жилището без каквито и да е документи. Проверка в архивите по заснемане на Google, показват, че пристройката е изникнала още преди години в блок 254 вх. Б. на ул. „Поручик Боян Ботев“, уточнява TrafficNews.

Допълнителният балкон на първия етаж е изграден в чупка на блока. Тъй като единствената съществуваща тераса на апартамента е присъединена към жилищната площ и преустроена в кухня, собствениците са решили да си изградя допълнителен, като размерите му са дори обширни за някои типове балкони от новото строителство - 1,51м./5,15м. Подът е изравнен с пода на жилището. На около метър и половина от земята пред блока е вдигната хоризонтална стоманена конструкция от профили. Върху тях от същите по вид профили е заварена скара до фасадата на блока и по фасадата на новия балкон. За излаз от дневната на жилището на балкона е използва съществуващ прозорец, преустроен във врата. Всичко това обаче е извършено без разрешение за строеж, а терасата буквално стърчи на панелния блок.

Видимите довършителни работи по терасата са изпълнени след 2012г., което се установява от Street View на Google към месец март 2012г.

Настоящият собственик на апартамента обаче оспорва заповедта за премахване на балкона си вече втори път, след като делото бе върнато от ВАС за ново разглеждане с твърдения, че той само е направил ремонт на терасата през 2012г., но е използвал преди това изпълнена стоманена конструкция, присъединяваща го към фасадата на блока и че тази конструкция е монтирана от предишния собственик. Това се потвърждава и от налична сателитна снимка от месец април 2011г. На сателитната снимка се вижда покрива на балкона, който очевидно е бил построен към този месец.

Състав на Административният съд обаче преценя, че балконът не отговаря нито на изискванията за строителство през 2000 година и в този смисъл е недопустим по правилата, действали към годината на изграждане. Не е допустим за изпълнение и по сега действащите правила. Така съда определя, че строежът на допълнителна тераса не отговаря на изискванията за търпимост и е незаконен, осъществен без строителни книжа.

Така магистратите отново нареждат премахването на терасата. Преди обаче заповедта, издадена преди повече от 2 години, да влезе в сила, собствениците имат право да обжалват още веднъж пред ВАС. Остава въпросът дали този път и касационната инстанция ще потвърди, за да се премине към бутането на самоволно построената тераса.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    128 13 Отговор
    Че то има десеткихиляди такива построени тераси, бе гении.
    Защо сте се заяли точно с тез хора?

    Коментиран от #11, #29

  • 2 редник

    112 21 Отговор
    Брей, каква епопея - и на кого пречи този балкон?...

    Коментиран от #5, #14, #30

  • 3 Наглия

    64 16 Отговор
    Това е наглост и не е само в един блок или една къща .
    Цялата държава е в положение на търпимост
    Има закони но не за всички . Затова сме принудени да търпим ( но докога ?)
  • 4 Абе

    136 7 Отговор
    На черноморието цели хотели се строят незаконно за тях си траят,а обикновеният българин го дерат.Съгласен съм,ама първо да ударят мутрите и олигархията и чак тогава да се хванат за дуварите и терасите.
  • 5 Иво

    77 15 Отговор

    До коментар #2 от "редник":

    Пречи на тия дето чрез измислените антибългарски закони иската да лапат безскрайно

    Коментиран от #6

  • 6 Мдаа

    31 14 Отговор

    До коментар #5 от "Иво":

    "Антибългарско" е да ти забранят да си самоуправстваш. Ганчо НИКОГА няма да излезе от Ориента.

    Коментиран от #24

  • 7 123

    23 41 Отговор
    Събаряй и не се ослушвай.
  • 8 До там опряха

    82 16 Отговор
    В България има десетки хиляди остъклени и усвоени тераси по жилищните блокове. Повечето се водят незаконни. Няма как да ги съборите. Не се занимавайте с глупости. Не вземайте на бедния българин терасата.
  • 9 Геша

    94 11 Отговор
    И на кого пречи терасата? На първия етаж ниско е, в чупка а не е фасадна, безопасна напълно.Тормозете хората, а нека половината лилави квартали да са застроени напълно незаконно с ЦЕЛИ къщи. Без плащане на данъци изобщо за тях.
  • 10 Най-вероятно

    77 2 Отговор
    собственика се е скарал с някой съсед, който е решил да си отмъщава за нещо и подал сигнал в кметството. Иначе подобни пристроявания има с десетки хиляди в България и кметствата просто се правят, че не знаят. Само че веднъж уведомени, не могат да не обърнат внимание.
  • 11 Гаглей

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    Дълбоко си се наврял в тия медийни трикове, аз също между другото. Ако си работил в каквато и да е медия, ще знаеш схемата.
  • 12 скоро ще има и висящи балкони

    71 9 Отговор
    Вижте новото строителство. Терасите са, колкото един човек да изпуши една цигара.
    Избените помещения и килерите, ако ги има, са по 2 квадрата, а човек си купува жилище. Иска да живее там с децата си, да има местенце за най-необходимите неща от бита. Съдират ни по 10 кожи - строители, собственици, банки, за да ни продадат накрая нещо, което прилича на временно убежище.

    Коментиран от #33

  • 13 Ннн

    66 8 Отговор
    Има цели цигански квартали с незаконни къщи, те за една тераса се хванали.
  • 14 Ела

    33 13 Отговор

    До коментар #2 от "редник":

    Не пречи балконът, а това че всеки си решава кога, къде какво да строи БЕЗ необходимите документи и разрешителни. Приличаме повече на общество от първобитно общински строй.

    Коментиран от #18, #23

  • 15 А ми

    47 10 Отговор
    обикновено причината е завистливи съседи, или мръсници съседи (което не е много по-различно0 или пък скарани съседи 9 което пак не е много различно. Това сме българите и затова сме на това дередже. Отнася се и за властите, търпящи цели незаконни квартали на един етнос самио с права. Резултатът е, че още едно семейство бедни данъкоплатци ще гласуват за Възраждане. И с право.

    Коментиран от #34

  • 16 Мария

    28 12 Отговор
    Ами те затова се цепят и разпадат панелките! В блока на родителите ми, на първия етаж избиха по една стена, премахнаха отдушниците и комините и блокът се разцепи!!! Допълнително остъклените балкони също натежаха и вероятно помогнаха. Случаят е от Пловдив, кв. "Смирненски".
  • 17 Гост

    22 11 Отговор
    Матеряла е лош ама вие се сърдите на Баце,че казва истината
  • 18 Колега

    21 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ела":

    това го кажи на властите, чийто Хелекторат е пембян и високообразован.

    Коментиран от #21

  • 19 122333

    42 8 Отговор
    Идиоти! Оставете човека на мира, на никого не пречи постройката а идете и съборете на Доган вертепа да ви видя можете ли

    Коментиран от #38

  • 20 На първи етаж е

    31 8 Отговор
    Не е нарушил цялостта на блока. Защо не подгонят тези, който рушат стените или слагат врати? И това в панелки. Човечеца, явно е обикновен без връзки и това му е прегрешението.

    Коментиран от #28, #35

  • 21 Аз Кочо

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Колега":

    Това е инвестиция на парче, като му потрябват пари ще продаде само балкона. А понеже търсенето е огромно все някой ще го купи и може да го използва като гараж
  • 22 Пулпудевец

    11 1 Отговор
    Ма вие защо биете негрите...такива са коментарите на бантускотовете...па после се чудите кой избира Тиквун Ага,Киру Парапетника иЖужевидната Женералка..
  • 23 Гост

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ела":

    В България законите за строене са тотално задушаващи, а процедурите изключително тромави, дори за най-елементарното нещо.
  • 24 Строителя Боб

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Те баш те правилно казваш.
  • 25 Пурко

    24 0 Отговор
    Преди години вдигнаха голяма патърдия за незаконни строежи на къщи и вили по брега на язовир Ивайловград.Даже имаше построено,,Веселото село,, на митничари.И какво стана. Събориха дървени бараки на обикновените хора,които са ги ползвали за подслон при лошо време,а сараите на митничарите и мутрите не посмяха да ги пипнат.Ей затова тази,,територия,,никога няма да отлепи от дъното.
  • 26 Кобра

    11 5 Отговор
    Някои казват - какво ви пречи този балкон. На мен лично не ми пречи, защото не живея там и не го виждам.
    Но това е цигания, пристройчица тук, гаражна панелна клетка там, за мен е като варенето на буркани на огън върху ламарина пред блока. Просто пренасяне на селски навици в панелките.
  • 27 малкидушици

    13 5 Отговор
    От 20 год. я има терасата, тия сега се заяли с хората. На кого пречи тая тераса, бе? Фасадата, ти да видиш! То една фасада, едно чудо... целият блок с бурените около блока! Някой подъл съсед ще да се е заял с хората, пък тия от общината и съда много обичат да се закачат за дребни неща. Сега съдът на инат ще накара хората да си съборят терасата.

    Коментиран от #36

  • 28 патето Яки

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "На първи етаж е":

    Той няма тераса а ползва фасадата която е обща собственост без разрешение от съсобствениците и без да плати, няма строително разрешение, не плаща данък за тази площ, просто един наглец с дребна егоистична душица. Утре друг ще построи стая на покрива, друг пък си хвърля отпадъците от терасата, друг пък завзема чужда изба, други пикаят в коридора на избите и т.н.т
  • 29 патето Яки

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    Човека няма тераса, прави разлика между остъклена тераса и построена тераса на винкели към стената на сградата. Няма хиляди такива тераси тази е специална.

    Коментиран от #37

  • 30 Иванов

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "редник":

    Пречи на някои завислив българен които живее от своята злоба долни хара сме
  • 31 Гост

    5 0 Отговор
    Че то в София колко има немога да ги изброя.Общината само ако се поогледа и няма да ви казвам колко такива ще констатира.В България всеки си застроява и рекунстроира каквото и както си аметне за добре.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 умен

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "скоро ще има и висящи балкони":

    ти си гледай панела. Масово се присвояват терасите въпреки "реалните" квадрати, по този начин няма къде един човек да изпуши една цигара. Мазите пълни с хлебарки, плъхове и често наводнявани, през останалото време се разбиват и крадат.
  • 34 умен

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "А ми":

    И кое дава право на тоя нагло да си построи тераса?
  • 35 умен

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "На първи етаж е":

    а откъде излиза на тая терса бе? Тука яко е къртен панел при това външен(носещ) при това на нисък етаж(носи всички над него).
  • 36 умен

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "малкидушици":

    виж 35 и ще разбереш къв е проблема.
  • 37 обаче - има....

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "патето Яки":

    Въобше не говоря за остъкляване! те остъклените са стотици хиляди.
  • 38 Доган

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "122333":

    Сложи изкуствена трева чак до морето на плажа, било нива от баба му 🤣
  • 39 Състав на

    1 0 Отговор
    Административният съд обаче преценя ----------- НЕГРАМОТНИЦИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ !