Last news in Fakti

20 Август, 2023 09:21 4 244 12

Тук цените на имотите се удвоиха за последните 12 години

  • германия-
  • берлин-
  • цени-
  • жилища

На първо място сред германските градове е Берлин

Тук цените на имотите се удвоиха за последните 12 години - 1
Снимка: Shutterstock

На германския пазар на недвижими имоти през последните няколко години се наблюдава значително увеличение на цените на имотите. По данни на Postbank за 2023 г. имотите за препродажба в Германия са поскъпнали средно със 77%. Този ръст се наблюдава в различни части на страната, като в някои е по-значителен, отколкото в други.

Един от районите, в които има значително увеличение на цените, е Берлин. Германската столица се превърна в популярна дестинация както за местни, така и за международни инвеститори, което доведе до скок в търсенето. В резултат на това средната цена на квадратен метър в Берлин се е повишила със 120% от 2012 г. насам, което го прави един от най-скъпите градове за закупуване на недвижими имоти в Германия.

Друга област, в която се наблюдава значително покачване на цените на недвижимите имоти, е Мюнхен. Баварската столица винаги е била известна с високия си стандарт на живот и силна икономика, което я прави привлекателна инвестиционна дестинация. От 2012 г. средната цена на квадратен метър в Мюнхен се е повишила с 85%. Така баварската столица се превръща във вторият най-скъп град в Германия след Берлин.

Други области, в които се наблюдава осезаемо увеличение на цените на имотите, са Франкфурт, Хамбург и Щутгарт. Всички тези градове са основни икономически центрове в Германия, привличащи както местни, така и международни инвеститори. Средната цена на квадратен метър във Франкфурт е нараснала със 70% от 2012 г. насам, а в Хамбург и Щутгарт съответно с 60% и 55%.

Въпреки това, не във всички области се наблюдава скок в цените на имотите. Обезценяване се отчита в Гелзенкирхен, разположен в германския регион Рур. Областта се бори с висока безработица и обезлюдяване, което води до намаляване на търсенето на недвижими имоти. От 2012 г. средната цена на квадратен метър в Гелзенкирхен е намаляла с 10%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миуенкее

    9 3 Отговор
    Защо не вземеш за ориентир 1823 г., спрямо тогава вероятно са се повишили още повече
  • 2 Брокер

    13 2 Отговор
    В сряда , 23.08.2023 г. напускам , няма работа, не мога да си покрия сметките, къде изчезнахте , купувачи мои
  • 3 У нас

    6 0 Отговор
    За 5 години стана същото
  • 4 Абсурди булгари бациликус

    8 3 Отговор
    Не се посочва колко е кв м жилищна площ в Берлин, за да не се укаже, че в София е по-скъпо. В София се вземат по-големи заплати и храните са по-евтини???
  • 5 Аз Кочо

    9 1 Отговор
    Ако тези глупаци спрат да купуват на тези цени за 1 -2 години пазарът ще се срине тотално.

    Коментиран от #9

  • 6 Софиянец

    4 4 Отговор
    Нормално,в столицата се утроиха
  • 7 Купувач

    2 6 Отговор
    Германия е ясна , отиде у канала на историята. Но в България цените на старите панелки растат за ужаст на брокитата. Старото си е старо - проверено от Рихтер.

    Коментиран от #8

  • 8 Хлебарка

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Купувач":

    браво купувач, ти си мой човек
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Милен

    3 4 Отговор
    През 2012 купих 3 апартамента в София и се пенсионирах на 39 години

    Коментиран от #11

  • 11 чичин пацаран

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Милен":

    браво,пет пъти браво
  • 12 Кочо Мучо

    3 1 Отговор
    Вервайте си товарищи