Last news in Fakti

21 Август, 2023 09:21 6 570 15

За пръв път поевтиняване на имотите от 2015 година

  • франция-
  • цени-
  • жилища

Основната причина е обезценяване на жилищата в Париж и околностите му

За пръв път поевтиняване на имотите от 2015 година - 1
Снимка: Shutterstock

През второто тримесечие на текущата година цените на жилищата отчетоха спад във всички региони на Франция, сочат данните на правителствената статистическа агенция INSEE (Национален институт за статистика и икономически изследвания). Агенцията регистрира тримесечен спад на цените на имотите за първи път от второто тримесечие на 2015 г.

Според последните данни предоставени от нотариуси тримесечното увеличение на цените на жилищата във Франция е само 0,2%. През второто тримесечие на 2023 г. обаче се наблюдава спад от 0,2% - за първи път от 2015 г.

Цените на жилищата на годишна база са паднали рязко между последното тримесечие на 2022 г., където ръстът е бил +4,8% според INSEE, и първото тримесечие на 2023 г., когато е регистриран ръст от едва 2,7%. Спадът в стойностите е малко по-изразен при апартаментите (+2,2%), отколкото при къщите (+3,1%), но това до голяма степен се дължи на влиянието на Париж върху общата картина.

Данните, публикувани от INSEE, се фокусират по-специално върху френската столица и по-широкия столичен район Ил дьо Франс. Те показват, че за второ поредно тримесечие цените на имотите в Ил дьо Франс са паднали с 1,1% на тримесечна база след спад от 0,5% в края на 2022 г.

Въпреки потенциално мрачното тълкуване, спадът на цените на имотите във Франция е по-скоро връщане към нормалната активност, смятат експерти. Въздействието на пандемията от коронавируса върху пазара на недвижими имоти доведе до рязко увеличение на цените на жилищата, като „падането“ по-реалистично връща цените там, където трябваше да бъдат, ако коронавирусът не се беше случило.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    4 10 Отговор
    В България не може да се случи

    Коментиран от #2

  • 2 В грешка си

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "123456":

    Идва огромна криза на есен рецесия безработица....и нормализиране на цените защото сега са спекулативно високи в целия ЕС.
  • 3 Ниевиете

    23 1 Отговор
    Не сравнявай несравнимите неща авторке.
    Във Франция в по малките градове цените са като в България.Има малка подробност обаче,тук ти продават реална жилищна площ,т.е купуваш си площ в която има въздух и можеш да обитаваш.В България купуваш стая 30кв.а обитаваш 20...
  • 4 УЖАСТ УЖАСТЕН

    18 2 Отговор
    Това е като лавина.Започне ли спиране няма
  • 5 МирО

    14 2 Отговор
    Че цените на жил. имотите ще падът - добре, въпросът е с колко - 20, 30 ...%????
  • 6 Вуй

    4 1 Отговор
    ннннннннннеееееееее
  • 7 Кака Мара

    13 2 Отговор
    За същите пари, за които се продават жилищата в българските градове като Пловдив, Ст. Загора, Бургас, Варна, можеш да си купиш в много европейски столици, напр. Мадрид, Никозия, Атина, дори в Италия
  • 8 Софиянец

    3 15 Отговор
    В Париж апартаментите за раята са от 35 -50м2.Не знам защо се радвате,отворете и вище в нета,че вървят от 500 - 600 000€. В София примерно в скъп квартал цената ще стигне до 150 - 200к € за 45м2, вище в нета колко е цената на същата квадратура в Париж и тогава се правете на умни

    Коментиран от #9

  • 9 София не е Париж

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянец":

    баце, ти по-далеко от Волуяко одил ли си
  • 10 Спас

    10 2 Отговор
    Китайците фалираха. Вече няма спиране. Дръжте си парите хора. Много скоро няма да има какво да се яде. Храна с мечти не се купува.
  • 11 не на нас

    6 3 Отговор
    Статийката е смешно манипулативна. Поевтиняват (?!) , но от колко - в централната част на Париж има предложения за над 20 000 (!) Евро на квадрат и познайте какво ... купуват се за ден /за справка - вестник/сайт ВЛАН/.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    5 2 Отговор
    Това,което ни отне СДС-Чумата никога няма да се върне.
    Тя ни отне дори мечтите.
    .

    Коментиран от #14

  • 14 Пенсионер

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Кой не скача е червен.....,сега наскачахте ли се
  • 15 Кво

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "не на нас":

    викаш,не на нас топла бира.А в Лондон и Виена да не са евтини