Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 14:25 3 680 64

Оптимистични прогнози за българския пазар на имоти

  • bulgarian properties-
  • полина стойкова-
  • жилища-
  • софия-
  • цени

Стойкова: Годината ще приключи с отлична пазарна активност

Оптимистични прогнози за българския пазар на имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

През 2023 г. не станахме свидетели на сериозна промяна на жилищния пазар. „Годината беше сравнително спокойна и балансираща и ще приключи с отлична пазарна активност. Темпът на растеж на цените се забави и през 3-тото тримесечие беше малко под 6% - тенденция, която беше прогнозирана от нас още в края на миналата година“, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

„В допълнение на стабилизирането на цените и задържането им на достигнатите нива, пазарът беше подкрепен от все още ниски лихвени проценти по ипотечните кредити. Те останаха без съществено изменение през тази година, което окуражи купувачите на собствен дом“, допълва тя.

Данните на БНБ сочат, че средният лихвен процент на новите жилищни кредити в лева е около 2.6% при 2.5% през 2022 г. В резултат, продължават да нарастват обемите новоотпуснати кредити, а това е един от най-важните фактори, които движат пазара. Данните на БНБ показват още, че ръстът на кредитирането за деветмесечието е около 14% на годишна база.

Средни цени и ръст на цените в София

Средната стойност на закупените през 3-тото тримесечие на 2023 г. жилища в София по данни на компанията е 1550 EUR/кв.м, което е много сходно с нивата от края на 2022 г. Така ръстът се забавя до малко под 6% на годишна база, а цените остават почти без изменение в различните периоди на 2023 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти през 3-тото тримесечие нараства до 137 700 EUR.

Обеми продажби

Сделките с имоти в София бележат 5% спад през 3-тото тримесечие. Това е пето поредно тримесечие, в което Агенцията по вписванията отчита спад в обемите на сделки в столицата.

През 3-тото тримесечие по официални данни са вписани 7001 сделки при 7402 през 2022 г. и 8732 през 2021 г. Броят им е по-голям от тези през същите периоди на 2019 и 2020 г.

„Макар през лятото да имаше известен спад в обема на сделките и на интереса, това беше логично с оглед на летния сезон. От началото на септември търсенето в столицата се засили и активно се сключват сделки“, коментира Стойкова.

Достъпност на жилищата в София

Стойността на коефициента на достъпност на Bulgarian Properties в средата 2023 г. спадна до 1.1. Това сочи, че има по-голяма достъпност на жилищата в столицата, тъй като доходите нарастват по-бързо от цените и това подобрява съотношението на цена към доход.

Средната работна заплата в София достигна 2697 лв. през второто тримесечие на 2023 г. и така за закупуване на 1 кв.м. жилищна площ в София в средата на тази година са били нужни около 1.1 средни месечни софийски заплати. За сравнение, през 2008 г. (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3.4 заплати за същата площ.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 24 Отговор
    Ганчо се нада да дере кожи на на хасиди или палестинци, квито дойдат, ама да не стане само като у Херсон?

    Коментиран от #24

  • 2 Иво

    14 4 Отговор
    Доходността по бенчмарковите 10-годишни американски държавни ценни книжа достигна 4,318%.Което е най-високото ниво от ноември 2007 г. насам.
    Доходността по 10-годишните британски държавни ценни книжа нарасна с 0,08 процентни пункта до 4,73%.
    Питам се докога ще раздават пари в евтини кредити вместо да ги вложат в доста по доходоносни и сигурни ценни книжа?
    Предполагам, че тези ниски процентни нива на кредитите ще приключат скоро.
  • 3 хикс

    24 5 Отговор
    Не мисе обясмява пак какво ги чака имотите .Банкерите ви раздаваха пари 15-20 години , ами време е да връщате .Прогнозата мие , че след два месеца , имота ще струва толкова колкото някой изобщо ви даде .

    Коментиран от #4, #7

  • 4 софиянец

    13 17 Отговор

    До коментар #3 от "хикс":

    Прогнозата ти е малоумна, както на всички останали скъсаняци, които нямат нищо общо с пазара на имоти, но философстват и предричат сривове!

    Коментиран от #5, #8

  • 5 хикс

    22 7 Отговор

    До коментар #4 от "софиянец":

    Погнозата ми е вярна ! Това ,че си се набълбукал не означава ,че не съм прав .Запази ми поста и ще говорим пак след Нова година .Испания си е ЕС , преди десетина години , апартаменти купувани за по 150хил евро се продаваха на 14 хил евро .Виж в Америка в момента какво става на имтония пазар .Повярвай ми не се ръководя от мнението на тукашните експерти , за мен те не са капацитет .Има други показатели .Сега колкото до скъсаняка , не се познаваме , но ще ти кажа , че имам къде да живея , за децата имам , кредити нямам ,тоест , аз имам интерс да говоря , че цените ще скачат , но истината е друга .Само наблюдавай и помни какво съм написал .Бъди здрав

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да ама не

    7 14 Отговор

    До коментар #3 от "хикс":

    Мисля че сериозно грешиш и ще ти кажа защо:
    1 Цените в София като достъпност (отношение цена/доход) си остават едни от най-добрите в Европа.
    2 Само 30% от жилищата се купуват с ипотека. Това е уникално нисък показател, в UK са над 90%.
    Единствено не мога да кажа като % необитаеми жилища къде сме, тук данните са крайно изкривени от "скришни" наеми ползване преди акт 16 и подобни. Но забелязвам че в новите уж необитаеми райони няма къде да паркирам.

    Коментиран от #13, #14, #17

  • 8 След

    4 13 Отговор

    До коментар #4 от "софиянец":

    няколко години наистина имотите ще поевтинеят и то значително(изключвайки София).
    Като причините за това са изискванията за енергийна ефективност на сградите и ще бъде доста скъпо да се поддържа повече от едно жилище.
    Отделно достатъчно е общинските данъци да ги направят по стотина лева на месец и още стотина за общи части, тогава притежаването на собствено жилище ще е лукс. Но това е начина градовете да спрат да приличат на кочини.

    Коментиран от #9

  • 9 Баш Батка

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "След":

    Факт, в белите страни за едно апартаметче с две спални в град се плаща по 150 евро такса смет и данък сгради на месец + още толкова за поддръжката. Сградите са еднотипни с градинки, които се поддържат и се пребоядисва интериора на няколко сесеца. Ходиш по чист килим всеки ден. Уви тук ако стане така ще си остане същата кочина.

    Коментиран от #18

  • 10 Алфа херинга

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "хикс":

    Има голям балон факт, но ме съмнява имотите са се сринат. Може да паднат, но няма как да се сринат при положение, че заплатите доста се вдигнаха. Живея във Варна и ако преди ковида заплатите бяха масово около 1200-1800лв, сега са от 1800-2500. И цените се вдигнаха също, но тези хора ще имат покупателната способност, ако цените паднат едно 20на процента. Освен това, специално Варна се напълни с украинци и руснаци, което допълнително наду цените. Тези хора няма да се приберат повече в Украйна, като гледам как се развиват нещата. И те ще започнат да се ослушват скоро за жилища. Поне тези с пари. Само се моля да не дойдат още имигранти, примерно палестинците, че тогава цените ще се изстрелят в космоса.
  • 11 бл.134 в Zап. парк

    5 2 Отговор
    За тебе те живяха ! Леля Гинка от Младост милионерка - 10 апартамента и едно дете в чужбина
  • 12 Аз Кочо

    24 8 Отговор
    Цялата статия е една голяма манипулация и лъжа.

    Сделките с имоти намаляват катастрофално: Най-слабо тримесечие от 2010 г. насам

    Слабо лято за имотите: Сделките спадат средно с 13% за цялата страна

    Толкова малко продажби в страната през трето тримесечие не е имало от 12 години.

    Спадът на сделките с имоти в София през третото тримесечие е -5.4% при -15% през същия период на миналата година. Като брой те са сходни с нивата от 2020 г.

    Сделките с имоти в София за третото тримесечие на 2023 са с 5 пр.по малко от третото тримесечие на 22. Тогава сделките бяха с 15 пр. по малко от третото тримесечие на 21.
    Тоест сделките в София падат на годишна база с 20 пр. спрямо 2021.

    Освен това се броят сделките с магазини гаражи, цели сгради, земеделска земя, което значи че сделките само с имоти са още по малко.

    Също така сделките на зелено са с голям спад. В сделките обявени за последното тримесечие влизат и много имоти закупени преди 2, 3,4,5 години но вписани сега след получаване на акт 16.

    Изтеглените ипотечни кредити намаляват рязко а се увеличава техния обем. Тоест малко са будалите с кредити но за сметка на това са големи будали.

    Пазарът отива бавно но сигурно по дяволите и всички го виждат само строителите, брокерите и продавачите не
  • 13 Аз Кочо

    13 7 Отговор

    До коментар #7 от "да ама не":

    92 процента от българите имат поне един имот. 9 процента имат повече от два имота.
    Имигранти в бг няма но пък има много пишман инвеститори. Броят на кредитите рязко намалява. Сделките за третото тримесечие на 2023 са най слабите от 12 години и са толкова колкото през 2010 по време на срива на имотния пазар. Цените в бг растат най бързо в Европа а населението намалява с най бързи темпове в света. Шенген ще видим през крив макарон.

    В бг 49 процента са празните имоти. А в София от 700000 единици 249 000 са празни. Това е близо една трета.

    Спрете с глупостите за средната заплата.
    Казвал съм хиляда пъти че е важна масовата заплата а не средната. Тя в 60 пр. От средната.
    Ако гледаме средната заплата то област Козлодуй е на второ място след София и не защото масата взема големи заплати а защото малкото големи заплати в АЕЦа изкривяват резултата.
  • 14 Аз Кочо

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "да ама не":

    В София сделките с кредит са 48 процента през първата половина на 2023 а в страната са 30 пр.
    В Англия около 55 - 60 процента са собственици на жилища. А в България 92 процента са собственици и 9 пр на повече от две жилища.
    Великобритания е имигрантска държава всеки иска да живее там. Наемите са търсени. В бг няма желаещи имигранти а рентиерите - инвеститори са безброи.

    Спрете да дрънкате глупостите на Тихомир Тошев и Драгомир Ганев исие.
  • 15 Аз Кочо

    12 4 Отговор
    Продажната цена се определя от КУПУВАЧА. Строителите строят домове и ще направят каквото могат, за да ги продадат, за да увеличат максимално печалбите си, винаги са го правили, винаги ще го правят.

    Купувачите НЕ трябва да го правят. Те могат просто да стоят настрана и тогава строителите и продавачите трябва да използват по-радикални намаления на цените и т.н., за да намерят купувачи, желаещи и способни да платят тези цени. Цените се определят от купувачи, които желаят и могат да купят и решават да купят на тази цена. Цените НЕ се определят от строители и продавачи.

    Просто е глупаво да обвиняваме строителите и продавачите за високите цени. Тежестта е на купувачите. Ако не купуват, тези високи цени са просто елементи от списъка с желания на строителя и продавача, а не реалност.
  • 16 Коментар

    19 3 Отговор
    Милена, колко ти плати Полина Стойкова от Bulgarian Properties да и публикуваш статията ?
    Всеки който чете, разбира че тези лелки не се срещат случайно на улицата и задават въпроси.
    Това е платена статия с цел намипулация, поради излезлите поредни съкрушителни данни за броя вписвания. Не трябва стадото да разбира, че понци сремата се срива !
  • 17 всвд

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "да ама не":

    300 000 свободни имота в софия, на пазара само 30к. Разликата непродадени, държани от банки, по баби, на хора в чужбина, и тн
  • 18 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Баш Батка":

    А какви заплати взимат в белите страни
  • 19 умен

    5 4 Отговор
    А дано да паднат, ама надали. Спада на сделките е смешен, ако сметнеш като пари дадени сигурно няма да има промяна т.е ако предното тримесечие са дадени примерно 100к за имоти а сега са дадени пак 100к за какъв спад говорим. Инвеститора дали ще продаде 2 апартамента по 50к или 1 за 100к дали му дреме. Даже във вторият случай ще му е по-изгодно,защото му остава още 1 апартамент. Евентуален по-сериозен спад на цените 10-макс 20% ще видим при чувствително повишаване на лихвите, което при нас не се очертава за сега. В щатите лихвата е станала тройна по думи на кочо и още некъв, затова там се наблюдава спад и в цените. При всички положения няма да видим цените от преди 4-5 години, ако се вдигне много лихвата при нас.

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 20 Коментар

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "умен":

    Вие и за олиото говорехте така, сега е на 2лв.л. преди година беше 6лв.л..

    Коментиран от #21

  • 21 умен

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Коментар":

    сравняваш круши с ябълки. И само за протокола, олио по 2 лв/л не съм виждал от 2 години поне! В момента на промоция някоя от по-евтините марки са по 2,40 мисля най-ниското, което съм виждал.
  • 22 Аз Кочо

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "умен":

    Всичко започва със спад в сделките.
    Ако 20 процента спад в сделките в София спрямо 2021 не значи много за теб, то ти си голям оптимист.
    В сащ всичко започна със спад в сделките.
    Ако прочетеш всичко което съм писал по долу и навържеш нещата ще разбереш, надявам се.
    Цените ще падат до тогава докато намерят къде са купувачите. В противен случай ще си бъдат само обяви с цени и нищо повече. Така работи всеки пазар не само този. А като няма безплатни пари цените се преоткриват имам предвид надолу.
  • 23 Аз Кочо

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "умен":

    Пропуснах да кажа за лихвите.
    Дори при тези ниски лихви в бг сделките се сриват за 5то поредно тримесечие. Представете си какво ще стане с тяхното увеличение.
    Лихвите ще растат защото няма как в бг да са по ниски от колкото в сащ и Европа . Те вече растат.
    А кредитите са затегнати и тези за жилища осезателно намаляват. Ще видим скоро Асенчо на какви лихви ще вземе дълг. Залагам на около 5.5 или 6 пр.
    А банките дават на 2.6 + гпр и застраховка живот отиваш на 3+. Това е само за нови шарани. На следващия месец отиваш нагоре. Старите кредити вече са на около 4 пр.

    Идват интересни времена

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 умен

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Аз Кочо":

    пак гледаш само удобните данни и игнорираш очевидните. По твои данни сделките паднали с 20% за 3 години а цените къде са? Цените са нагоре с 50%! Което означава, че преди 3 години е било евтино! Сега просто се нормализира пазара. А в щатите не започна всичко с падането на продажбите а с вдигането на лихвите и то ударно. При нас се мотат нещо с лихвите. И при нас ще скочат, но падането на цените на имотите ще се омекоти от инфлацията и увеличените доходи. Само за справка: в лидл преди 3 години стартова заплата 1300-1400 сега е 1950, това е 40-50% увеличение на доходите. Като тези доходи ще продължат да се учеличават заради инфлацията.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "умен":

    Продажната цена се определя от КУПУВАЧА. Строителите строят домове и ще направят каквото могат, за да ги продадат, за да увеличат максимално печалбите си, винаги са го правили, винаги ще го правят.

    Купувачите НЕ трябва да го правят. Те могат просто да стоят настрана и тогава строителите и продавачите трябва да използват по-радикални намаления на цените и т.н., за да намерят купувачи, желаещи и способни да платят тези цени. Цените се определят от купувачи, които желаят и могат да купят и решават да купят на тази цена. Цените НЕ се определят от строители и продавачи.

    Просто е глупаво да обвиняваме строителите и продавачите за високите цени. Тежестта е на купувачите. Ако не купуват, тези високи цени са просто елементи от списъка с желания на строителя и продавача, а не реалност.
    Инфлацията държи лихвите високи това Ане омекотява спада в цените.

    Стига с тия глупави примери за Лидъл.

    Важна е масовата заплата която дефакто е като тази в Лидъл.

    Заплатите скочиха с 50 пр. а имотите с 300 пр.

    Коментиран от #29

  • 28 Аз Кочо

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "умен":

    По твои данни сделките паднали с 20% за 3 години а цените къде са? Цените са нагоре с 50%

    Да за 3 години цените скочиха с още 50 пр.
    А знаеш ли защо?!

    Защото през 2020 до 2022 банките напечатаха ролкови колкото бяха парите в обръщение.

    Сега обаче няма печат има изтегляне и унищожаване на пари. ЕЦБ минус 1 трилион и 800 милиарда за година. Фед 1 трилион и 200 милиарда за година и това продължава.

    Ето за това се получи това смешно изкривяване в цените което сега ще се коригира
  • 29 умен

    5 5 Отговор

    До коментар #27 от "Аз Кочо":

    Голяма ти е каша. Пак извърташ..Купувачът не определя цената! Това е мантра, която повтарят икономистите. Ако беше така щяхме да купуваме олиото по левче литъра. Или нямаше да има бедни. Цената се определя от производствените разходи плюс печалба(това важи за абсолютно всичко от дамски превръзки до самолети). Точно инфлацията ще омекоти. Ако не е инфлацията щяхме да купуваме панелки на цени от бай тошово време. Когато всичко друго поскъпва, нормално е и имотите да поскъпват(повишени производствени разходи породени от по-високи заплати и по-високи цени на материали). Ако са със завишени цени(по-голяма печалба) то ще има спад, но няма да паднат на нивата от преди 3 години именно заради инфлацията.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "умен":

    Хехехех, добре, остани си с вярванията и разбиранията.

    В крайна сметка всеки решава за себе си!

    Коментиран от #34

  • 31 Вуй

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "умен":

    Умен,

    Цената се определя от производствените разходи плюс печалба(това важи за абсолютно всичко от дамски превръзки до самолети

    Затова ли старите бизнес сгради в Сащ се продават на 45 -80 процента загуба от покупката им преди десетилетие и повече?

    Коментиран от #32, #45

  • 32 умен

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Вуй":

    намери ми фирма, която продава продукцията си под производствените разходи! Цената, както сам казваш на СТАРИТЕ бизнес сгради се влияе и от други фактори. Такъв фактор е амортизацията. Има и други фактори като енергийна ефективност и екология. Точно както старите коли са по-евтини от новите, точно така и тези стари сгради са по-евтини. Ако зависеше от купувачът, щяха да се подаряват тези сгради нали?!

    Коментиран от #35, #39, #46

  • 33 Аз Кочо

    2 3 Отговор
    На твоето твърдение:

    Когато всичко друго поскъпва, нормално е и имотите да поскъпват(повишени производствени разходи породени от по-високи заплати и по-високи цени на материали)

    Давам един два примера от нашите приятели в сащ

    Пример 1

    Две кули в Хюстън бяха продадени на търг за възбрана на цена, при която заемодателите – притежатели на обезпечени с търговска ипотека ценни книжа (CMB) – загубиха съответно 80% и 88% .

    Пример 2

    Union Bank е сключила сделка за продажба на офиса сграда за 60 до 67 милиона долара на базираната в Сан Франциско SKS Real Estate Partners и базираната в Южна Корея Genesis, според източници, цитирани от San Francisco Business Times . Това би било около 75% отстъпка от покупната цена.
    Цената от 200 до 225 долара за квадратен фут ще постави еталон в Сан Франциско за това колко струват по-старите офис сгради.

    И много още подобни смешни цени.

    Така че, да, цените на активите никога не падат!
    Те само растат
  • 34 умен

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Аз Кочо":

    Всеки сам си преценя, както е модерно. Но с повтарянето на мантри жилище не се купува. Ако имаш дете и ти трябва жилище и си вярваш на мантрите , то детето ти ще стане абитуриент. Лично съм го изпитвал. Както вече бях писал под друга статия и аз проповядвах като теб как ще паднат цените. Виж статиите за цените в София от преди 4-5 години в раздела имоти и ще видиш, че съм повтарял същите неща като теб.

    Коментиран от #36, #37

  • 35 Аз Кочо

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "умен":

    Приятел

    ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО това е основата на пазара.

    няма себестойност няма материали няма печалба и т.н

    Купувача не се интересува от това.

    Ако няма купувач няма сделка.

    Търсенето в бг се срива. Това е положението
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "умен":

    Умен

    ЦЕНА БЕЗ КУПУВАЧ Е НИЩО!

    НОЩО, НИЩО.

    Трябва купувач, а купувачите от 5 месеца изчезват

    Коментиран от #41

  • 38 Аз Кочо до умен

    3 3 Отговор
    намери ми фирма, която продава продукцията си под производствените разходи!

    Намерих ти два примера.

    Ако искаш има още, мога да дам

    Чакам твоят коментар
  • 39 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "умен":

    Цената, както сам казваш на СТАРИТЕ бизнес сгради се влияе и от други фактори. Такъв фактор е амортизацията. Има и други фактори като енергийна ефективност и екология

    Правилно, а това не важи ли за старите тухли и панелки в София??

    Нина те не се амортизират и всички са енергийно ефективни!?

    Хахахахах ай стига молА ти сА

    Коментиран от #40

  • 40 умен

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "Аз Кочо":

    е тогава ретро колите трябва да са за стотинки по-твоята логика! Има си поддръжка, има си инвистиции в имота. Както в една кола. Една лада ако е добре поддържана може да я продадеш и за 15к а си я купил за 1к.
  • 41 умен

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "Аз Кочо":

    Намери ми фирма, която продава под производствената цена! и да не е фалирала.

    Коментиран от #43

  • 42 умен

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Аз Кочо":

    Къде точно твърдя, че активите винаги повишават цената си? Както писах има си и други фактори, които определят цената. Относно сградите в щатите(странно защо говорим за щатите, където лихвата е скочила тройно) трябва ми още информация. Както винаги даваш само тази, която ти изнася. С каква цел са били построени тези сгради. При какви инвестиционни намерения. В какъв район. Може да е имало проект да минава някой важен път оттам примерно или да се строи лъч на метрото, но в последствие да са се изменили плановете или да са се забавили, при което инвеститорите търпят загуби. Все едно да правиш мол в района на околовръстното, защото има проект да се измести и да минава до мола ти, но да пропадне изместването. Тука къде виждаш купувач да определя цената като почваш да правиш мола и след като е пропаднал проекта за изместване на пътя?

    Коментиран от #44, #47

  • 43 Аз Кочо

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "умен":

    не забравяй как фалираха строителните фирми при предишния балон.

    Много големи фирми продаваха под себестойност само и само да работят и да не фалират. Малките които не можеха да си позволят дъмпинг вече ги няма.

    Вижте, пак казвам цената се определя от купувача. Ако няма купувач на тази цена тя или пада или няма сделка. Някои фалират други свалят и продават на загуба поради ред причини.

    Най важното на всеки пазар е търсенето и предлагането и нищо друго

    Коментиран от #48

  • 44 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "умен":

    Това е твое твърдение нали?

    Когато всичко друго поскъпва, нормално е и имотите да поскъпват(повишени производствени разходи породени от по-високи заплати и по-високи цени на материали)

    При всички положения няма да видим цените от преди 4-5 години, ако се вдигне много лихвата при нас

    Тук говорим за спад от 45 до 88 процента

    Моли се централните банки да продължат да крепят пазарите. Това обаче е невъзможно защото ако свалят лихвите инфлацията ще излети. И без да ги свалят зимата тя пак ще изхвърчи. Приоритет номер едно за сега е инфлацията а не пазарите. А пазарите по дефолт винаги грешат

    Коментиран от #50

  • 45 Плачко

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Вуй":

    не пиши от мое име,стига със селските ти спартакиади ха ха ха
  • 46 Вуй

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "умен":

    Това го е писал нашия човек от ул.Плакалница ха ха, не съм аз
  • 47 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #42 от "умен":

    Моловете в цял свят го закъсаха и тук върви на там. Това е заради електронната търговия.

    Вече никой не ходи в мола за да пазарува а за да се разхожда. Офис сграда освен за офис сграда не виждам за какво друго да служи.

    По данни на НСИ празните офис пространства в София мисля че бяха около 17 пр.

    Защо говорим за Щатите, защото винаги всичко идва от там.

    Зададох ти куп въпроси на които няма отговор

    Коментиран от #49, #57

  • 48 умен

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Аз Кочо":

    Какво търсене и предлагане и купувач при моя пример с мола? Правиш мол за 100 магазина, защото там ще има метростанция и ще минава голям булевард. Имаш запитвания от 1000 фирми за наем на магазин. Хвърляш се и почваш да правиш. Да ама се оказва, че има подпочвени води и метро няма да има. Оказва се ,че има разкопки там където ще минава пътя и мола ти остава на средата на полето и никой не иска да наеме магазин. Къде тук участва купувач в определянето на цената. Тук факторите са други!

    Коментиран от #54

  • 49 умен

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Аз Кочо":

    на кое не съм ти отговорил? Давам ти вече не знам колко примера на твоите въпроси!

    Коментиран от #51

  • 50 умен

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Аз Кочо":

    Тук говорим за спад от 45 до 88 процента
    При неизяснени куп други фактори, които определят цената. Даваш два частни случая и правиш обобщения за целия имотен пазар в световен мащаб! И при жилищата и къщите ли в щатите спада е 45-88% и за всички щати ли?! Да не говорим, че тенденцията е хората да се връщат по офисите така че се очаква повишено търсене поне сред офисите.

    Коментиран от #52, #53

  • 51 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "умен":

    Умeн питам следното

    Ти твърдиш че цените на имотите не падат и ако паднат ще е с 20 пр. Макс

    Защо цените на офис сгради в Сащ и на молове там са паднали с 88 процента и се продават на загуба?

    Ти отговаряш че е възможно заради амортизация и енергийна неефективност.

    Аз ти отговарям че и в София 90 пр от сградите са с 30 до 60 годишна амортизация и енергично неефективни.

    Е обясни ми как се случва това?
  • 52 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "умен":

    Има интернет

    Случаите не са два. Влез и чери.аз не съм ти преподавател по икономика

    Ако те интересува търси и чети.
  • 53 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "умен":

    Не четеш какво пиша.

    ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ все още крепят имотният пазар защото той е свързан с банките и крепи икономиките защото е огромен.

    Но офис сградите по света държат на кукичка инвеститори а не банки. Те са малко на брои в сравнение с офис сградите и моловете

    Чети Моля какво пиша. Няма да се повтарям защото ти си си наумил нещо и не искаш да повярваш. Ако искаш вярвай! Но не пиши глупости и неща които ти си си измислил
  • 54 Аз Кочо

    2 3 Отговор

    До коментар #48 от "умен":

    Хахахах, да може да напишеш и роман, бе ти си бил голям конспиратор!

    Не никакво метро не минава и няма подпочвени води.хаххаах
  • 55 Аз Кочо

    4 3 Отговор
    Лихвите, там е разковничето.

    40 години банките печатаха пари и потискаха лихвите, за да стимулират икономиката. 99 пр от световната икономика се крепи на имотният пазар. Тези пари отидоха в ливъридж за покупки на имоти. Това изкриви пазара.

    Сега обаче има най тежката инфлация от 40 г.
    Няма печат и лихвите се върнаха към нормалното. Парите вече струват нещо.

    Банките не могат да крепят пазара защото инфлацията ще се ускори.

    Сега те искат да свалят този пазар който създава инфлация.

    И понеже нямат куража да го направят изведнъж това ще се проточи с години.
    Цените вместо да се сринат изведнъж и да намерят нормалното ниво те ще го правят бавно с години

    Никоя банка обаче няма да каже това. Ти се подразбира от хората които са запознати с тези неща. Те обаче не са много

    Коментиран от #60

  • 56 До умен

    2 1 Отговор
    В сегмента на офис площите средните наемни нива в столицата също се запазват. Те са 14 евро на кв.м на месец за офиси клас А и 10 евро на кв.м на месец за клас Б. В активен строеж са 269 900 кв.м офис площи. Брутно усвоените площи са 78 500 кв.м, а делът на незаетите пространства е 12,7% при офиси клас А и 13,4% - при клас Б.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Клоунът

    2 4 Отговор

    До коментар #55 от "Аз Кочо":

    моя стар приятел , това си ти

    Коментиран от #61

  • 61 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "Клоунът":

    Пффффф
  • 62 Бързо

    4 2 Отговор
    купувайте, че не останаха, а и цените догодина ще са двойни, след две тройни, след три четворни и ще станете безумно богати.

    Коментиран от #63

  • 63 Вуй

    0 4 Отговор

    До коментар #62 от "Бързо":

    и яз тува му разпраам на неграмотнио Кочу , ама он едно си само знае , чека Срив

    Коментиран от #64

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.