Last news in Fakti

28 Май, 2004 00:00 927 0

Чехия ще строи два нови реактора в АЕЦ "Темелин"

  • реактора-
  • австрия-
  • виена-
  • европейския-
  • централата-
  • темелин-
  • атомната-
  • чехия-
  • два нови реактора
, Атомната електроцентрала "Темелин", която от няколко години е ябълка на раздора между Чехия и Австрия, не само няма да бъде затворена, но и ще бъде разширена с още два реактора, предаде АФП. "По всичко изглежда, че централата ще получи разрешение за строежа на два нови реактора от държавната комисия за ядрена безопасност", каза заместник-министърът на индустрията Мартин Печина пред в. "Днес". "Темелин", който се намира близо до границата с Австрия беше обект на множество спорове между Прага и Виена, при които Виена дори заплаши да наложи вето върху приемането на Чехия в Европейския съюз.

Спорът за "Темелин" беше разрешен непосредствено преди влизането на Чехия в ЕС със споразумение за засилени мерки за сигурност в централата. Въпреки че съоръжението работи с два 1000-мегаватови реактора от съветски тип, там беше инсталирана контролна система на американската компания "Уестингхаус". От гледна точка на Брюксел централата се смята за безопасна.

Съобщението от Прага идва само един ден, след като Словакия обяви, че планира да изгради два нови реактора в атомната централа "Бохунице". Австрийските политици, които в момента се намират в разгара на предизборната кампания за Европейския парламент, реагираха бурно на словашкия проект. В рамките на ЕС Австрия е една от държавите с най-силно антиатомно лоби. През 1978 г. там добиването на електричество чрез ядрен разпад беше забранено и Виена започна да се изявява като лидер на кампанията за преминаване към безопасни енергии в цяла Европа. "Антиядрената полемика на Австрия вече е контрапродуктивна", писа обаче "Дер щандард" в коментар тази седмица по повод АЕЦ "Бохунице". "Атомната енергия, която в австрийската политика е мистичен синоним на злото, за пореден път разгърна емоционалното си въздействие. С разсъжденията си за изграждане и незатваряне на централи словашкия министър на икономиката Павол Руско даде в ръцете на кандидат-депутатите в Европейския парламент."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА