Last news in Fakti

3 Януари, 2014 08:45 9 440 26

До 25% поскъпване при новото строителство

  • жилища-
  • строителство-
  • еврокод 8-
  • цени

През последните месеци сериозно се дебатира въпросът от 1 януари 2014 г. сградите да бъдат проектирани по Еврокод 8. Той беше въведен в България през 2012 г., но се даде двугодишен гратисен период, в който проектантите да успеят да се запознаят с него и да проектират по посочените там изисквания. В началото на декември 2013 г. в Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) се проведе разгорещен дебат между представители на министерството и браншови организации. Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) настоява за удължаване на гратисния период с още две години. Представителите на МИП предлагат той да бъде едногодишен, като в тази 12 месеца частните инвеститори да ползват националните норми за сеизмичност, а държавните да прилагат европейските по Еврокод 8. Какво ще е решението ще стане ясно в началото на 2014-а.

Защо две години не стигнаха на българските проектанти да се нагодят към европейските норми и основното, което вълнува гражданите – с колко ще поскъпне новото строителство? На тези въпроси потърсихме отговор от проф. Светослав Симеонов – директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география.

- Проф. Симеонов, ще бъде ли удължен гратисният период, според Вас?

- Моето предположение е, че срокът ще бъде удължен с още една година. Логиката на подобен ход е, че все още проектантите не са подготвени достатъчно добре. Другата логика е, че строителството най-силно беше засегнато от икономическата криза и удължаването на гратисния период ще облекчи процеса на възстановяване.

- Възниква въпросът, след като две години не са били достатъчни, каква е гаранцията, че за една година българският проектант ще успее да се запознае в детайли и да започне да прилага успешно разпоредбите, посочени в Еврокод 8?

- Според мен трябва да се направи последен жест с цел по-лесно излизане от кризата, тъй като не е тайна, че при проектиране по Еврокод 8 има известно оскъпяване на строителството. Няма точни разчети, но се говори за 20-25%. Един от мотивите на КИИП за удължаване на гратисния период с две години е именно това – да се облекчат условията за излизане от кризата в строителството.

- Увеличаването на цената на квадратен метър застроена площ как се определя?

- Както вече казах, няма направени точни разчети. За да се установи с достатъчна за практически цели точност е необходимо да се проектират успоредно (по националните и европейските норми) различен тип строителни конструкции, различни строителни системи с различна степен на луксозност на довършителните работи. Когато се строи една обикновена сграда с евтини довършителни работи, оскъпяването на носещата конструкция ще окаже по-голямо влияние (в проценти) върху цената на крайния продукт. Докато, ако имате представителна сграда със суперлуксозни довършителни работи, които са значителен процент от общата себестойност на сградата, тогава оскъпяването на носещата конструкция (влагането на повече арматура и по-качествени бетони) ще окаже по-малко влияние върху крайната цена.

- Кое оскъпява сградите, проектирани по Еврокод 8?

- Оскъпяването при проектиране и строителство съгласно изискванията по Еврокод 8 се дължи на оскъпяване на носещата конструкция (стоманобетонния скелет при масовото строителство) – колони, греди, противоземетръсни шайби и плочи. Консервативността, ако мога така да се изразя, на европейските норми води до влагане на повече и по-висококачествени арматури, бетони с по-високи якостни свойства. Когато това оскъпяване е в някакви разумни граници, лично аз, ако реша да си купувам жилище, бих предпочел да платя примерно 1100 EUR/кв.м вместо 1000 EUR/кв.м, но да имам една много по-голяма сигурност за поведението на сградата при бъдещи земетръсни въздействия.

- Каква е разликата между БДС и Еврокод 8?

- Националните норми за проектиране в земетръсни райони, които действат сега у нас, са на основата на Правилника за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони от 1987 г. с някои незначителни промени. Тези документи са базирани на познанията от 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Еврокод 8 е доста по-съвременен нормативен документ. При създаването му са използвани постиженията на противоземетръсното инженерство през последните две десетилетия.

Двете норми не могат на бъдат сравнявани. Имат разлики дори в общите концепции. Еврокодът дава много по-големи възможности на проектантите за използване на съвременните методи за изчиславане на строителни конструкции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    4 4 Отговор
    нема такова нещо от де го измислихте несе знае
  • 2 comments

    3 3 Отговор
    Да,разбира се-увеличете новото строителство с
    каквито там СИ ИЗМИСЛЯТЕ УЖ нови "стандарти",
    за да намалите поне малко безкрайните опашки
    за ново жилище!.....
    Смешници и жалки шутове,заслепени от алчност....
  • 3 galaxy

    5 3 Отговор
    Имотния ни пазар е замръзнал, но истина е че въпреки това държавните институции и частни фирми непрекъснато измислят нови неща за да оскъпят новото строителство, като се сдобият с допълнителни приходи. Например, още Б.Б. оскъпи разрешителните за строеж 9 пъти. В проектите за жилищни сгради към строителната, архитектурната част, Електро, ВиК, геодезическа част се добавят и топлоизолационна част, озеленителна и т.н. Със сигурност ако се добави този Еврокод 8 ще оскъпи строителството. Желязото е монополизирано, така че цената му не зависи само от търсенето и подлагането.Най-вероятно ще бъде наложен западния модел на живот при който хората живеят под наем, тъй като цените на жилищата ще са високи за възможностите на хората да ги купят.
  • 4 аноним

    3 2 Отговор
    да поскъпват колкото искат ....

    аз Купих през 2010 евтино
    който е чакал евтиното - дочака

    Коментиран от #6

  • 5 Георги Григоров

    1 2 Отговор
    Професоре, нямаш професионална компетентност да се изказваш по въпроси свързани с науки, които въобще са извън твоята сфера!
    Геодезисти, геофизици и географи-дрън-дрън...! И колко европейски държави са въвели Еврокодовете като единствена система за проектиране? Обикновените хора въобще не разбират за какво става въпрос! Аман от професори-папагали в тази държава!
    Правилният подход е да се въведат двете системи успоредно за времето на преходния период и тогава да видим, коя система ще се наложи?!
  • 6 1111

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "аноним":

    Еврокод 8 + изказването на Румен Гечев,че валутния борд вече не ни трябва и е време да преминем към плаващ курс на лева тъй като е силно надценен,ми дава основание да мисля,че истинското ,,поевтиняване,, ще се движи около 100%(това е при курс 4лв за евро) Ако курса е по-висок, ,,поевтиняването,, ще е с още няколко десетки процента...Към всичко това като добавим липсата на добри имоти на пазара,предстоящата паника при ,,инвеститорите,, в лихви и неминуемите фалити на банки,нещата отиват направо в учебниците...А след като поредния български ураган премине,както винаги ще оцелеят САМО имотите...Явно идва ред на следващото поколение да яде хурката и да види как се работи на заплата при плаващ курс на лева,как се върти бизнес при плаващ курс на лева,как се купуват и продават имоти при плаващ курс на лева и т.н и т.н. На много хора ще им се наложи да мислят с левия лоб на мозъка...или обратното...а как ги мързи ако знаеш...

    Коментиран от #8

  • 7 Андрей Николов

    1 3 Отговор
    Само @Бай Иван го няма в коментарите. Чакаме те да ни кажеш да купуваме или не
  • 8 аноним

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "1111":

    има една стара мъдрост:
    "Като лежи Рада - на чий к.. ли се нада"
    --------
    лЕжи ти на тая кълка..сваляне на борда ..
    Инфлация има , и парите ти се топят всеки изминал ден а и свалянето на лихвите по депозитите не ти прави живота по-лесен- Напротив !
    .........
    не го ли закрихте "Клуб 200 евро/кв "

    май останахте най-големите... в него

    Коментиран от #10

  • 9 Фанети Мазакура

    0 0 Отговор
    "Eurocode 8, denoted in general by EN 1998: “Design of structures for earthquake resistance”, applies
    to the design and construction of buildings and civil engineering works in seismic regions."

    http://eurocodes.jrc.ec.europa.eu/doc/WS_335/report/EC8_Seismic_Design_of_Buildings-Worked_examples.pdf
  • 10 1111

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "аноним":

    Ха-хаххахаха....,,лЕжи ти на тая кълка..сваляне на борда..,, Въпроса не е дали ще падне,а кога и кой ще го направи.И защо ме вкарА у ,,Клуб 200евро,,?

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Kuku Kukov

    4 3 Отговор
    Първо!!! Честита Нова Година на всички ! Относно "клуб 200 евро" отборът остана само с един титуляр, еманацията на безделието и нищонеправенето, форумният "анализатор" Бай Иван от Филибьето (майна). А какви играчи имаха.... Баровци, парично и имотно обезпечени за поколения напред? Да си спомним с умиление за такива "титани на мисълта" като Иху-Аху, Аз -ът,Варната по прякор грамотния и още знайни и незнайни бойци на фронта отстояващ заветната мечта опакована с гипскартон и находяща се в "Модерното", Люлин или Обеля 2 ....Спорна и успех!

    Коментиран от #14, #22

  • 12 Андрей Николов

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "1111":

    Бордът е гарант за финансовата стабилност и е водещ приоритет в политиката на всяко правителството тук! Без този фактор не може да се провежда нито икономическа, нито социална политика. Бордът ще падне едва след като приемем еврото за официална валута.

    Коментиран от #17

  • 13 Андрей Николов

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "1111":

    И не виждам каква връзка има бордът...
  • 14 brake point

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Kuku Kukov":

    Ааа Варна го по;ня но той не пишеше толкова често.Най много ми липсват големите анализатори АХХХ и Bubblehead.И те бях осигурени за години напред с имоти навсякъде по света и предсказваха поне 2000 евро още за лятото на 2010 та.Защо не пишат вече не знам такова старание полагаха да търсят всякакви причини българския имот да се превърне в инвестиция номер едно.
    Сега когато вече ще има и супер качествени имоти по евростандарт можем да им искаме и 3000 евро квадрата

    Явно щом няма клуб 200 евро сега ще има клуб 2000 евро вече виждам един двама кандидати за този елитен клуб,жалко че ги няма АХХХ и БАЛОНА щяха да са достойни водачи.
  • 15 Kuku Kukov

    4 1 Отговор
    >Сега когато вече ще има и супер качествени имоти по евростандарт можем да им искаме и 3000 евро квадрата < Ами и сега има имоти със сходни цени? Има и по 200е. Има и такива персони на , които и 150 е им се струва скъпо...
  • 16 comment

    4 3 Отговор
    Така ами. Да ги вдигнат двойно тия цени, да се регулира малко търсенето. А то сега какво е? Народът ще се избие да купува жилища.
  • 17 1111

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Андрей Николов":

    Да сме живи и здрави да видим плаващ курс на лева 1-2 год преди да приемем еврото...Тогава ще се разбере кой кум,кой сват,кой на булката брат.Икономическа и социална политика се провежда с подходящо законодателство и пари.И двете липсват!Лева отдавна е подложен на вътрешно обезценяване въпреки т.нар. фиксиран курс.А връзката м/у пари,валутен борд и цени на имоти може да се проследи в Общите условия на всяка банка,където те старателно са посветили 2-3 подточки в случай,че на валутния борд/паричен съвет му омекнат колената.Ако имаш заем от 50 хил. евро дължиш 100хил.лв(например) При плаващ курс може да се окаже,че трябва да се връщат 300 000 лв....Освен това банката има право да направи заема предсрочно изискуем.Та си мисля,че борда все пак има някаква връзка с цените на имотите....както и с наемите...както и с банките.При всички положения лева ще мине през чистилището преди да се въведе еврото.Ако изобщо го въведем...

    Коментиран от #20

  • 18 Kuku Kukov

    3 3 Отговор
    Дори икономики на държави със свръхпроизводство и доказано висок БВП изпитаха шок при въвеждането на еврото. Там, където всичко е скъпо по презумция. Какво ли ще се случи с форумните "инвеститори"...Най вероятно ще вложат ценните 20-30 000лв в китайско злато, което от своя страна ще им донесе доходност с пирамидален ефект? Демек ще имат необходимите средства за собствен имот след около 50,60 години. Това обаче само ако през този "кратък" период на нарастване на влога някой се смили да ги пусне да живеят под социален патронаж. Поне за Иван не се притеснявам! Той си има "престижна дестинация" в Коматево и съвсем спокойно ще си обикаля пеша из улиците да следи бетоновозите из Пловдив...

    Коментиран от #19

  • 19 1111

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Kuku Kukov":

    Айде арна и хонорарна да е 2014 !!
  • 20 Андрей Николов

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "1111":

    Ако, ако ако....кое е това ако и от къде го вадиш не знам! Явно имаш богато въображение или ползваш стимуланти!И ти като уважавания от мен икономист Кольо Прамов сваляте борда, но той за разлика от теб го прави от 1997г! И все аха да падне всеки миг от тази далечна година! но за падане на борда са нужни известна поредица от действия, реакции, събития които поне в момента не са налице. Какви са те, нямам намерение да споделям напълно на широко достояние, но най-големите рискове бяха избегнати, повече на късмет отколкото с усилия от страна на държавата, на няколко пъти. Най-голем риск за борда ни съществуваше в края на 2008 и началото на 2009 г., към края на 2009 г. като рискът избледня до началото на 2011 г., но в края на 2012 и началото на 2013 избухна отново, но бе туширан с падането на Бойко Борисов и укротяването на цените на монополите. Най-големия риск за валутния борд е натиска оказван за покачване на държавно регулираните цени и данъци, които притискат и валутния пазар индиректно, предизвиква засилен износ на капитали и стагфлация която започва да притиска горните нива на валутния борд. В момента този риск е почти нулев, поне докато новият кабинет не започне отново старата практика за покачване на цените. ..И тн и тн. Засега няма индикации за падане на борда! И сметките не са толкова прости колкото твоята глава ги генерира. Да все някога ще излезем от борда но ще влезем в друг! Лека и доходна ти пожелавам! :)

    Коментиран от #23

  • 21 Vasil Stoev

    0 1 Отговор
    Да ви го ........... на еврокодовете вече.
  • 22 Бай Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Kuku Kukov":

    Честита,ще е Новата година Куку за хора които са се трудили и трупали през изминалата 2013г . А за такива като теб стояли през цялата година пред компютъра и анализирали изказванията на другите нали знаеш каква ,ще е?
  • 23 1111

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Андрей Николов":

    Звучиш като икономист на държавна заплата,ама айде...Къде ти е коментара за риска относно падането на борда в Общите условия на банките? Е да,борда е бетон,но според теб бил в опастност от 2008 до 2013(???) Благодаря ти,сега вече ще спя спокойно.Явно ти е хоби или професия да боравиш с цифри,но политическия риск не ти е най-силната страна.Ако мислиш,че МВФ ще те преведе на ръце от лев към евро,време е да се събудиш.Влизане и излизане от борд/паричен съвет е политическо решение. ,,Куку,, по долу е коментирал нещо което трябва да се разбира само по един начин-шок от влизането в еврозоната.А според теб,този шок не е проблем.Когато започнат такива захаросани коментари като твоя относно борда,аз и такива като мен започваме да се окопаваме,знаеш защо.Има една много мъдра приказка:За щастието говорим винаги в минало време!...Това е относно твоя ,,фундаментален,,коментар в минало време относно борда(2008-2013) Има и един друг момент,засега популярен като транспортиране на законодателство(за справки ,,куку,,)...точно под такава статия пишем.Точно такова законодателство ще промени страната до неузнаваемост,включително банковия сектор.И понеже сметките не са толкова прости както казваш ти,някои като мен се осигуряват,подсигуряват и застраховат.Или както беше казал някой: Житейския опит е задължително условие като основа,за да резбереш днешните реалности...и т.н. ..п.п.Според теб коя бакна ще изгори първа?
  • 24 VARNA

    1 1 Отговор
    Tuk sam I vi cheta glupostite.
    Ne znam koga sam bil advokat na povishavaneto, po skoro obratnoto.
    A che materialite poskapvat e vjarno I koito stroi shte mu izleze skapo I ako prodava njama da moje da si vzeme parite e razbirase ima I izkluchenija.
    A inache ne pisha v foruma zashtoto iskat registracija pak isam zaet s remonta na kashtata.
  • 25 БГ Вежди

    1 1 Отговор
    К...та и АХХХХ-щата ги няма щото само драскаха във форума и не успяха да убедят "веждите" да купуват, ние обаче сме още тук...
    не съвсем щото утре заминаваме за Карибите, че ни удари голям студ
    Ха за много, ракии... пардон
    FREE бири щото под палмите много се харчат, ALL INCLUSIVE!
  • 26 БГ Вежди

    1 0 Отговор
    На некой не му харесва Варадеро и ми цвъка минусчета?
    Между другото съм предложил на мръзнещите репортери на
    А-така телевизията Алфа, ако искат и те да дойдат на Варадеро и да се стотплят малко в Куба - хотел Мелиа Варадеро (вместо да мръзнат по улиците и да се заяждат с гражданите)
    Ще ги почерпя с мохито и ако желаят мога да им дам интервю и лекция за американския колониализъм и империализъм.
    Всички папагали от Алфа са добре дошли:
    сборно място - лоби бара на Мелиа Варадеро!

    Ха за много ракии... и бири, че изпускам самолета!