Гигантски хотели и рекордни инвестиции заливат морските курорти

Публикувана: 4 Юни, 2004 00:00
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3445
ШРИФТ ПЕЧАТ
Разлистването на който и да е световен туристически каталог далеч преди началото на летния сезон показваше, че индустрията за отдих определено се интересува от България, но и че има нещо не съвсем наред по черноморските ни курорти. Докато по цял свят се предлагаха едно- или двуетажни комплекси от естествени материали, потънали в зеленина, българските хотели от бетон и стъкло с претенциозни "роял" и палас" имена се извисяваха по на 10 етажа, пък и повечето бяха показани като архитектурни скици, а не като готови обекти.

Което сигурно веднага е припомнило на специалистите какво се случи в развити страни като Испания, Турция, Португалия и Гърция при надпреварването да се строи за масовия организиран гост.

Лято 2004 започва за България със задействана аларма, че българското крайбрежие се презастроява и това вещае негативни последици в две посоки - намаляване на атрактивността на курортите и последващ от това отлив на туристите, поевтиняване на хотелските услуги и спад в цените на терените и недвижимата собственост.

В туристическите среди не са забравили, че в Палма де Майорка например се стигна до събарянето на хотели и възстановяването на зелени площи, но този факт като че ли все още не притеснява инвеститорите в морските ни курорти. Което означава или че България навлиза в етап на туристическата индустрия, от който големите туристически държави вече са излезли, или че инвеститорите преследват бърза печалба, но с хотели, които може трайно да обрекат България да остане дестинация за гости с по-плитки джобове.

Този проблем е очевиден особено от започващия официално от днес летен сезон. Само в неговата подготовка са вложени над 200 млн. евро в строителството на нови хотели и в обновяването и разширяването на съществуващите, посочиха от Министерството на икономиката. Повечето от средствата и обектите са съсредоточени в двата най-големи курорта - Слънчев бряг и Златни пясъци. По данни на Варненската туристическа камара по Северното Черноморие като резултат от строителния бум в навечерието на този сезон леглата са станали със седем хиляди повече, като по-голямата част от тях - близо пет хиляди, са в Златни пясъци. По този начин курортът заприлича на средноголям град с около 28 хиляди легла в близо сто хотела.

За Южното Черноморие данните на Бургаската туристическа камара сочат, че леглата нарастват с над десет хиляди. Само в Слънчев бряг през този сезон са добавени около седем хиляди нови места. Така в най-големия ни морски курорт вече има над 40 хиляди легла, разпределени в близо 160 обекта.

Над 20 нови хотела в Слънчев бряг

посрещат туристи за първи път. Половината от тях са в източната част на комплекса, която почти е изчерпала пространството за застрояване. Другите са в западната част, която тепърва започва да се развива. До момента в нея имаше няколко жилищни селища, предлагащи апартаменти.

Инвестициите в курорта за новия сезон надхвърлят 100 млн. евро, включително и вложените средства за обновяване и разширение. Най-голямата инвестиция за сезона - над 25 млн. евро, е в новия четиризвезден хотелски комплекс "Хелена ризорт" от "Булимпекс" АД.

Управител на дружеството е Младен Мутафчийски, бивш шеф на държавната оръжейна компания "Тератон". Според хотелиери в строежа с финансиране участва и Младен Михалев-Маджо от бившата групировка СИК. Официално акционери в "Булимпекс" са фирмите "Имоти", летище Пловдив, "Нюко инвестмънт инк", "Панама" и "Селена холдинг" (в което участва бившия депутат от СДС Асен Мичковски), показва справка в "Апис".

Комплексът "Хелена ризорт" е в североизточната част на Слънчев бряг и се състои от два хотела - "Хелена сендс" и "Хелена парк". Общата разгъната застроена площ на обекта е над 50 000 кв.м. В него има 401 двойни стаи, 54 апартамента и 6 мезонета. Всички легла заедно с допълнителните към апартаментите са 1056. Луксозни вили са издигнати непосредствено до плажната алея.

Друга значителна инвестиция в Слънчев бряг - над 7.5 млн. евро, е в новия хотел "Фиеста бийч", заяви Георги Николов, един от съдружниците. Базата се води собственост на "Ропотамо шанс" ООД, Несебър. Акционери в компанията са Димитър Стойков, София Стойкова, Георги Николов и софийската фирма "Елеонора транс" според справката в "Апис". "Елеонора транс" притежава още хотелите "Палас" и "Гранд хотел Съни бийч" в Слънчев бряг.

Тя беше собственик и на хотелите "Марица" и "Актиния", които е продала. Десететажният "Фиеста бийч" е категория четири звезди, има 400 легла, разпределени в 200 стаи и апартаменти.

Сред останалите нови хотели са "Мена палас", "Колизеум", "Марвел", "Бохеми", "Миления", "Ивана палас", "Марвел", "Синева бийч" и др. На мястото на бившия ресторант "Дюни" хотел със същото име изгради президентът на "ВАИ холдинг" Георги Илиев. Той притежава още хотелски комплекс "Астория-Орел", купен по линия на приватизацията.

За следващия сезон през 2005 г. остава довършването на големия проект "Сигма Съни бийч" и "Иберостар Съни бийч" (с близо 1000 легла) на инвестиционния фонд "Сигма кепитъл", в който участва Георги Велчев, брат на финансовия министър Милен Велчев.

Цялото това експлозивно строителство определя за Слънчев бряг бъдеще на ръба на инфраструктурната криза. Курортът е доста голям по територия - само източната част е 2150 дка, но пренасищането й с нови обекти довежда до предела на възможностите мрежите на електроснабдяването, водоснабдяването и канализацията, макар че те бяха подменени през последните две години. Инфраструктурата е собственост на "Слънчев бряг" АД, в което мажоритарен собственик е държавата, представлявана от Министерството на икономиката. От дружеството твърдят, че ел. подстанцията е на границите на възможностите си и всяко легло в повече води до риск от претоварване.

Същото е и с пречиствателните съоръжения, към които вече трудно могат да се включват нови обекти, защото станцията изчерпва капацитета си. Подобна е ситуацията и в другия голям морски курорт.

И в Златни пясъци инфраструктурата изостава

от темповете на строителство. Изградената през 60-те и 70-те години ВиК мрежа вече няколко години създава проблеми на собствениците. Направените през последните две години опити за модернизация от "Златни пясъци" АД (което притежава инфраструктурата) не са достатъчни. Сред най-драстичните случаи са проблемът с изтичането на отпадни води на плажа пред "Гранд хотел Марина" и наводняването на обектите на първа линия при проливни дъждове. Спешно трябва да се реконструира пречиствателната станция, която отдавна е изчерпала капацитета си.

Сред най-видимите и неприятни за гостите проблеми е този с транспортната инфраструктура. Масираното строителство, особено през тази година, движението на тежка техника, неспазването на границите на строителните площадки, нерегламентираното складиране и изхвърляне на материали и отпадъци съсипват и без това износената пътна настилка, алеи, зелени площи и гората.

Инвестиционната програма на "Златни пясъци" АД за 2004 г. е за 11 млн. евро, съобщиха от дружеството.

Близо 3 млн. евро са вложени в разширяването и модернизацията на три от най-големите басейни, които се непосредствено до морето - "Делфин", "Родина" и "Сирена". Обновена и разширена е крайбрежната алея от новия хотел "Адмирал" до хотел "Берлин". Тя е с нови модерни настилки, декоративна растителност и ефектно вечерно осветление, а многобройните щандове и сергии са премахнати. За да е по-спокойно, през този сезон са орязани и част от атракциите - вече няма да се дават под наем файтони, соларни таксита, рикши, мотопеди, велосипеди и електроролери.

В Златни пясъци за първи път туристи посрещат 11 нови хотела.

Един от големите проекти е петзвездния "Адмирал" (на мястото на най-стария хотел в комплекса - "Родина"). Инвестицията е за 8 млн. евро и е на "Златни пясъци" АД. Компанията притежава още шест хотела в курорта, водния комплекс "Акваполис", търговски обекти, ресторанти, вилни селища и къмпинги, спортни игрища, както и концесията върху плажната ивица.

Хотелът точно до плажа е на седем етажа и има 618 легла в двойни стаи и апартаменти. Другите нови обекти са "Елена", "Мадара", "Ерма парк", "Астера", "Гладиола стар" (на "ВАИ холдинг"), "Афродита", "Еделвайс", "Аврора", "Парк хотел Одесос" и др. Четири големи проекта - "Парадайз грийн парк", "Парк хотел Голдън бийч", "Зорница" и "Ермитаж", ще бъдат завършени за следващия сезон през 2005 г. Последният хотел е собственост на инвестиционния фонд "Сигма кепитъл".

Трескаво строителство засегна

"Дюни", "Елените" и Синеморец

Във ваканционното селище край Созопол туристи започва да посреща новия петзвезден хотел "Марина роял палас". Инвестицията се оценява на 18 млн. евро. Тя е на бургаската компания "Евробилд" със съдружници Людмил Стойков - изпълнителен директор на "Дюни" АД и собственик на селището, и строителният предприемач Тенко Янев.

Новият комплекс с оригинална архитектура е с около 34 хил. кв.м разгъната площ и 600 легла в 308 стаи с големи общи помещения, до които ще се достига с 12 асансьора.

Пловдивската компания "Виктория груп" вложи 10 млн. евро в изграждането на най-новия си хотел - "Роял парк", до ваканционно селище "Елените", съобщи президентът на фирмата Ветко Арабаджиев. "Виктория груп" притежава още хотелите "Чайка" и "Виктория палас" в Слънчев бряг, "Пампорово" в едноименния зимен курорт, хотел "Марица" в Пловдив и селището "Елените". Новият "Роял парк" е четиризвезден с 550 стаи и апартаменти с общо над 1100 легла.

Столичната компания "Булхотел" пък пуска четиризвезден хотелски комплекс в Синеморец под името "Белла виста бийч клуб". В неговото изграждане са вложени над 6 млн. евро, той се намира непосредствено до плажа в местността Бутамята и разполага с 550 легла.

В курорта Св. Константин и Елена също на първа линия се издига големият четиризвезден хотел "Азалия". Той е в северната част на комплекса, под почивните станции на БНБ и Министерския съвет, а инвеститор е "Янтар" ЕООД, дъщерно дружество на "Св. Константин и Елена" АД (собственост на варненската икономическа група ТИМ). Хотелът е с 399 легла в 29 единични, 166 двойни стаи и 17 апартамента. ТИМ е собственик и на новия хотел "Астера" в Златни пясъци.

От този сезон ваканционен клуб "Ривиера" има нова хотелска част за над 12 млн. лв., посочи изпълнителният директор на компанията Людмила Ненкова. Новото тяло е част от петзвездния хотел "Ривиера бийч" и в него има 250 легла в стаи и апартаменти, които се добавят към досегашните 328 легла. Като цяло в "Ривиера" вече има над хиляда легла. Ваканционният клуб включва общо пет хотела. Два от тях са с пет звезди - "Ривиера бийч" и хотел "Империал", два са с четири звезди - "Оазис" и "Лотос", и един е тризвезден - хотел "Нимфа".

Туристическата компания "Албена" АД вложи 28 млн. лв. в курортите си за новия летен сезон, съобщи търговският директор Маргита Тодорова. Средствата са за строеж на нови и обновяването на съществуващи хотели и ресторанти, а също и в инфраструктурата на Албена, ваканционен клуб "Приморско" (бивш Международен младежки център) и "Бялата лагуна" край Каварна. Изцяло реконструиран е хотел "Киев" в Албена, който е преименуван на "Ралица супериор" и категорията му покачена от две на четири звезди.

Той е част от международната хотелиерска верига "Примасол" на германския туроператор ИТС, който основно ще води туристи в него през сезона. Базата разполага с 220 стаи и апартаменти и общо с над 450 легла. За новия сезон е разширен до близо 400 легла хотелски комплекс "Орлов" в Албена, който е три звезди. Друга инвестиция в курорта е новият ресторант "Магнолия", част от едноименния тризвезден хотел all inclusive (всичко включено в цената). Според Маргита Тодорова в трите комплекса са оправени пътищата, пешеходните алеи, озеленяването, а в Приморско е построена писта за кацане на малки самолети.

Големите европейски туроператори ТУИ, "Томас Кук", ИТС и "Ал турс" осигуряват общо над 43.5 млн. евро за новия летен сезон за ново строителство и модернизиране на хотели в морските курорти, обявиха представителите на компаниите у нас. Те финансират в аванс голяма част от българските хотелиери, като предплащат почивките на туристите, които ще доведат. Друга практика е да финансират срещу ангажимент хотелиерите да се издължат с туристически услуги през следващите три до пет години. По този начин собствениците получават едновременно инвестиционни кредити и възможности за стабилно запълване на базата.

За подготовката на новия сезон ТУИ осигурява инвестиции в размер на 13.5 млн. евро, обяви управителят на "ТУИ България" Валентин Йосифов. За сравнение - през 2003 г. туроператорът предостави 15 млн. евро, а общо за последните седем години - над 80 млн. евро. През 2003 година ТУИ доведе най-много туристи в България от цяла Европа - близо 280 хил., от които близо 200 хил. от Германия.

За 2004 г. най-много средства за финансирането на български хотелиери осигури "Томас Кук".

Концернът предостави 23 млн. евро, което е значително повече от миналогодишните 9 млн. евро, обяви представителят на компанията у нас Христо Колев, управител на "Елит тур". Общо през последните седем години концернът е осигурил също над 80 млн. евро. Миналата година "Томас Кук" доведе около 170 хил. туристи от цяла Европа, от които около 130 хил. германци.

Другият туроператор - ИТС, предостави за новия сезон 6 млн. евро, съобщи Калин Сутев, регионален мениджър на концерна за Варна. Средствата са с 1 млн. евро повече от 2003 г. Общо за последните седем години ИТС е осигурил над 70 млн. евро. През 2003 г. туроператорът доведе над 170 хил. туристи предимно от Германия.
Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Валери Симеонов
Това обяви предаването "Неделя 150" съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
Интересното покрай Бойко Борисов е, че покрай него няма скука, винаги има новина, нещо, което шашка."

Още бисери