Last news in Fakti

19 Февруари, 2014 09:58 41 389 8

Как да си построите къща за 300 лв.?

  • къща-
  • оксфорд-
  • майкъл бък

Едва ли има човек, който да не си мечтае за къща за без пари. Икономическата криза драстично обезцени имотите по цял свят, но въпреки това има милиони хора, които не могат да си позволят собствен дом, било то и с помощта на ипотечен заем. Те обаче могат да си построят къща за 150 паунда, или 300 лв.

Това е напълно възможно. Доказва го 59-годишният британец Майкъл Бък. Пенсионираният учител усилено се занимава със земеделие. За целта си е построил къща в близост до Оксфорд. Цената й е едва 150 паунда. Стените са от смес от пясък, слама, глина и кравешка тор. Покривът е дървен и е покрит със слама. Подът е направен от стари дървени маси, които Майкъл е намерил в изоставена в близост до неговия имот къща. Прозорците са от предно стъкло на камион. Това е и отличен пример за екостроителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Рупанов

    10 1 Отговор
    Направо си е отличен пример. Тъкмо ще се разширят градовете след като се премахнат блоковете и се построят такива къщички.
  • 2 Shmeker

    16 0 Отговор
    Тази смес за стените се нарича КИРПИЧ, по селата в БГ е пълно с такива къщи
  • 3 Марин Маринов

    4 1 Отговор
    За мен това винаги е бил много интересен начин на строене на жилища. Силно се надявам в един малко по-късен етап да успея да построя нещо малко на този принцип. Ето едно уникално видео по темата.

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nNCKKnS2RS4[/youtube]
  • 4 Марин Маринов

    0 1 Отговор
  • 5 Тодор

    11 0 Отговор
    и нашата къща на село е от керпич и е супер яко, зимата пази много тоplо, а лятото е хладно , стените са дебели около 50см :)
    Огромния минус е, че много лесно се разбиват, крадци изкопали малка дупка в стената и влезли и ни ограбиха :/ но пък после измислихме много надеждна охранителна система :)
  • 6 Божидар Георгиев

    12 1 Отговор
    "Подът е направен от стари дървени маси, които Майкъл е намерил в изоставена в близост до неговия имот къща."
    Те брадчедите кат наберат тухли от "изоставени" в съседство къщи, се справят и под 300 лева, а къщите са от тухли
  • 7 wulkan

    4 0 Отговор
    Еми то този начин е практикуван преди много години в България. И аз като Тодор съм влизал в едно село в такава къща- Стените й бяха много дебели, обаче жега липсва и без климатик. Уникална естествена изолация. А веднъж гледах за канадец, който отишъл и взел стари гуми от автоморгата, а в Канада в плащали и по един кан.долар на гума, ако ги отърве от гумата. И така се сдобил и със съответния брой долари. После слага първия ред гуми и ги пълни с пръст, нас тях с разминаване като тухли за стабилност, слага втори ред и ги пълни пак с пръст и така съответно изгражда стените. Изолация и половина. Не пречи отвътре като искаш да си изпънеш стените. Съвременни материали за сухо строителство колкото щеш. Мисля че от вън бяха замазани с бетон за стабилност. Едноетажна къща. Казаха че и при -40 нямал проблеми.
  • 8 Бай Иван

    5 5 Отговор
    Че то камъка и дебелите стени са най добрата изолация.Какво замазват очите на хората с тези изолации.Налепваш си къщата със стириопор и вече едва ли не вътре става термос.Глупости и лъжи.А цените които взимат майсторите за изолация с морска пяна са направо обирджийски.