Last news in Fakti

4 Март, 2014 10:57 5 047 3

Чужденците се насочиха към градските апартаменти

  • imot.bg-
  • варна-
  • чужденци

Когато говорим за чужденци, които искат да се сдобият с недвижим имот у нас, то първата асоциация е покупката на ваканционен имот, и то най-вече по Черноморието.

През последната година, обаче се наблюдава друга тенденция. Интересът на чуждите граждани е насочен към покупката на градски жилища главно във Варна и крайградските зони. „Те предпочитат да прекарват по-дълго време в Морската ни столица, а не толкова да реализират доходност”, обяснява Добромир Ганев, управител на агенция „Форос”.

Интересът е основно към двустайни апартаменти в ценовия диапазон между 50 000 EUR и 60 000 EUR. Справка в специализирания сайт imot.bg показва, че към момента се предлагат около 600 подобни жилища. Срещу 50 000 EUR клиентът получава жилище в новопостроен блок в „Свети Никола”. Имотът е с площ 70 кв.м. Състои от дневен тракт, спалня, баня и тоалет и тераса. Продава се напълно обзаведен. Друг имот в района на „Пикадили парк” се оферира на стойност от 57 000 EUR. Срещу тази сума клиентът получава апартамент в нова сграда с площ 64 кв.м.

За момента най-активни от чуждите граждани са руснаците. Те задължително търсят апартамент, който да разполага с необходимата инфраструктура като училища, магазини, ресторанти и последващо обслужване – почистване на общите части, поддръжка, плащане на данъци, охрана. Комплексът, в който ще се намира техният бъдещ имот, трябва да разполага задължително с детски кът, басейн и фитнес.

Не малка роля за очертаната тенденция имат и строителните предприемачи. Те много бързо се ориентираха в обстановката и от първа и втора линия на морския бряг се пренесоха към градските зони. Голяма част от чужденците купуват апартаменти още на Акт 15, обясняват инвеститори и допълват, че 50% от имотите се купуват от чужди граждани, а останалата половина от българи.

Това, за което трябва да се внимава, обаче е да не се получи презастрояване, подобно на това по морските курорти. Много важно е да се намери баланс между търсене и предлагане, за да не се стигне до създаването на нов имотен балон, последващи фалити на строителни фирми и чужденци, които да се окажат с вързани ръце, тъй като няма да могат да продадат купените имоти на изгодни цени (последното го виждаме в момента с англичаните, които близо пет години не могат да излязат от инвестициите направени по българското Черноморие).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikis72

    4 1 Отговор
    глупости,глупости,глупости.гладна кокошка просо сънува,така инвеститори и брокита сънуват купувачи
  • 2 Иракли Иракли

    1 1 Отговор
  • 3 Павел Малинов

    2 2 Отговор
    Повече би подхождало на статията заглавието "Мечтата на един скитащ по улиците паразит без пукната стотинка в джоба"