20 Април, 2014 13:25 2 403 0

Турция строи първия си екологичен град

  • еко град-
  • турция-
  • шам-фъстък

Той ще се намира на 50 км. от границата със Сирия, в близост до град Газиантеп. Първият еко град ще се разпростира на площ от 3200 хектара, а в него ще живеят и работят 200 000 души. За строителството му ще бъдат използвани всички известни досега екологични методи: на покривите ще има градини, за вода ще се разчита предимно от дъжда, събирането на боклука ще става разделно. Силните ветрове, които духат в района ще се ползват за производство на електроенергия, посредством изграждането на вятърни електрогенератори. По-голямата част от тока жителите на града ще получават благодарение на специална технология, разработена от френската компания Burgeap. , която по-рано установи, че в Газиантеп, където се отглежда шам-фъстък, черупките на ядките са отличен източник на биогориво.

През 2013 г. Газиантеп е изнесла 4000 тона шам-фъстък. Той е със специфичен вкус и не съдържа холестерол. Голямо количество от ядките се използват при направата на баклава, а черупките досега просто се изхвърляха.

Първоначално властите планират да застроят 55 хектара от града, като изграждането ще започне още тази година. Кога ще бъде напълно завършен първия екологичен град в Турция все още не се знае.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА