Last news in Fakti

25 Юли, 2014 11:41 5 307 2

Заловиха 106 кг. хероин (Обновена)

  • заловиха-
  • хероин-
  • 106 кг.-
  • данс

Наркотикът е открит в специален тайник в ремаркето на товарен автомобил

Заловиха 106 кг. хероин (Обновена) - 1
Снимки: ДАНС

Заловени са 106 кг. хероин при операция срещу трансгранична престъпна група, съобщиха Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС).

В резултат на осъщественото взаимодействие между ДАНС и Агенция „Митници” на 20 юли 2014 г. при влизане в страната на ГКПП „Капитан Андреево” е отклонен за извършване на митническа проверка товарен автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин.

При извършената проверка е установен специален тайник в ремаркето на товарния автомобил, в който са открити 104 пакета хероин с брутно тегло 106,300 кг., предназначен за транзитен превоз към крайните пазари.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Хасково са предприети допълнителни действия, като на 23 юли 2014 г. в гр. София е проведена специализирана операция за задържане на двама български граждани, заемащи високи позиции в престъпната структура.

При последвалите процесуално-следствени действия в жилищата и автомобилите на лицата са намерени и иззети около 40 хил. евро, над 30 броя мобилни телефона, над 30 броя SIM карти на български и чуждестранни оператори, преносим компютър, таблет и малко количество кокаин.

Лицата са задържани за 24 часа по Закона за ДАНС, след което мярката е продължена за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

В изпълнение на законовите задачи в ДАНС се води разследване по отношение на трансгранична престъпна група, изградила канал за трафик на големи количества наркотични вещества (основно хероин) през Турция и България към страни от Западна Европа.

В рамките на извършените оперативно-издирвателни мероприятия са установени основни фигури, контролиращи канала на територията на Република България.

Участниците в групата са осъществявали престъпната си дейност в условията на стриктна конспиративност. За прикритие са използвали легални транспортни услуги за превоз на товари от и към Близкия изток.

Постъпилите данни показват, че групата е сред основните престъпни структури, трафикиращи големи количества хероин към пазари в Западна Европа.

Действията по разследването продължават.

Замесен е бивш полицай

Известният в ъндърграунд средите Николай Тодоров Дългия е вероятният координатор на хероиновия канал, съобщи по-късно Haskovo.net.

Покрай разплитането на рекордната пратка, в сряда вечерта са задържани още двама софиянци, които стояли високо в йерархията на канала - 56-годишният Георги Спасов и 49-годишният Тодоров, замесван в миналото със случаи на наркотрафик, манипулация на скимиращи устройства за банкомати и други незаконни деяния. Тодоров е бивш разследващ полицай, който впоследствие става шофьор и охранител на известен варненски бизнесмен.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
  • 2 Петя Червенкова

    0 0 Отговор
    мани ги тия