Last news in Fakti

1 Август, 2014 14:51 1 551 0

СГП внесе искане за мярка на Николай Кобляков

  • сгп-
  • искане-
  • мярка-
  • николай кобляков

Прокуратурата иска временно задържане до 40 дни

СГП внесе искане за мярка на Николай Кобляков - 1
Снимка: БТА

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС), искане да бъде взета мярка за временно задържане до 40 дни /съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест/ на Николай Владимирович Кобляков (руски и френски гражданин).

Искането е по реда на чл. 13, ал. 6 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), тъй като Кобляков се е отклонил от правосъдието и се е укрил от властите в Руската федерация.

 Кобляков е обявен за международно издирване на 17 януари 2013 г. от руските власти чрез Интерпол за извършване на измами в страната в периода декември 2004 – септември 2005 г.
 
С постановление на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Кобляков е задържан под стража за 72 часа на основание чл. 16 ал. 4 от Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ) от 1957 г. и чл. 13, ал.5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и чл. 64, ал. 2 от НПК. Искането за временно задържане, изпратено от руските съдебни власти, отговаря на чл. 16 ал. 2 от Европейската конвенция за екстрадация.
 
Прокуратурата е изпълнила международните спогодби, съобразно информацията за издирваното от Интерпол лице.

Мярката ще се гледа на 1 август 2014 г. от 15 ч. в Софийски градски съд.

Факти.бг припомня, че на 29 юли 2014 на летище София бе задържан Николай Кобляков, основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу путинския режим, в защита на Пъси Райът и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА